Lice

Priprema: Ako niste išli kod kozmetičara, sada je pravo vreme. Nedelju dana pred put zakažite tretman čišćenja. Zabluda je da sunce i more čiste kožu. Od izloženosti suncu i soli koža se štiti zadebljavajući se i tako se problemi samo maskiraju, tj. ostaju duboko u slojevima kože. Samo je pitanje vremena kada lice može da se ospe i napravi vam problem kada ste kilometrima od kuće. Sprečite to. Tri dana pred put uklonite neželjene dlačice sa lica (obrve i nausnice), i to iz korena. Pore će se zatvoriti na vreme, a koža će imati vremena da se regeneriše. Tako ćete biti mirni bar dve nedelje.

Sa sobom ponesite: Najvažniji proizvod od svih koje bi trebalo da ponesete jeste losion za zaštitu lica od sunca. Prvo pravilo na moru je: maksimum zaštite. Vaša koža će potamneti, ali postepeno. Neće se stvoriti neželjene pege i fleke, ali ni bore od isušivanja. Nemojte se bojati da će vam lice ostati bledo, već slobodno spakujte SPF 50 i nanosite ga na svaka dva sata. Posebno se koncentrišite na kapke, usne, vrhove jagodica i nosa. Jednom u tri dana kada se vratite u sobu i kada osećate da vam je koža lica opterećena od krema za sunčanje, znoja i peska, uradite piling i omogućite koži da lakše diše. Potrudite se da piling bude izuzetno blag, da ne bi iziritirao tek osunčanu kožu.

Održavanje: Iskoristite negu posle odmora da biste dodatno hidrirali kožu lica i zadržali sjaj kože koji ste dobili na odmoru. Mala količina intenzivne kreme uradiće sve što je potrebno.

Kosa

Priprema: Većina žena odlazi na šišanje tek posle odmora. To je velika greška, jer se ispucali krajevi dodatno oštećuju pod uticajem soli i sunca i tada je potrebno skratiti i više kose nego što je planirano. Zato je najbolje da zakažete termin kod svog frizera dve nedelje pred odmor.

Sa sobom ponesite: Da biste potpuno zaštitili kosu od sunčevih zraka, neophodno je da nosite maramu, tj. da je štitite mehanički. Pošto je kosa često mokra, većina žena ovo ne radi, pa sunčevi zraci isušuju kosu, ali joj i oštećuju boju. Da biste je zaštitili, nekoliko puta na plaži nanosite specijalni leave-in sprej, koji će obložiti dlaku, hidrirati je i pružiti zaštitu od sunca. Na odmoru je potrebno da perete kosu svakoga dana. Nije dovoljno da je samo na plaži ovlaš isperete pod tušem, nego je morate detaljno očistiti kada se vratite u apartman, jer se u njoj nataložilo mnogo soli i peska. Pošto već perete kosu svakoga dana, učinite to blagim micelarnim šamponom. Jedno šamponiranje je dovoljno. Kada ste na odmoru, teško se hvatate fena, figara i prese, ali problem nastupa kada uveče treba izaći i izgledati reprezentativno. Zato je najbolje da svoju tek opranu kosu pustite da se malo prosuši, pa dok je još vlažna, isprskate nekim od slanih sprejeva za stilizovanje kose i frizuru pravite tako što ćete je blago gužvati na svakih pet minuta. Oni ne oštećuju kosu kao prava so, a daju efekat nemirnih talasa kose sa plaže.

Održavanje: Ekstremni uslovi zahtevaju ekstremne mere. Zato je potrebno da kosu po povratku sa letovanja negujete intenzivnije nego inače. Negujte je maskama za suvi tip kose makar dve nedelje. 

Tekst: Branislava Kostić