Sa izuzetkom povremenog odlaska na manikir, o svojim noktima ne razmišljamo puno. Na stalnom su udaru spoljnih faktora, ne posvećujemo im uvek dovoljno pažnje i povremeno ih koristimo kao alat (nemojte se praviti da njima nikada niste otvarale limenku!). Nije ni čudo što za zdrave i negovane nokte mislimo da su nemoguća misija.

Nokti su složeniji nego što izgledaju. Za početak, sastoje se od više delova, a ne samo od onog na koji nanosimo lak. Nokatna ploča raste iz korena, koji se nalazi ispod kože.

Njegov kraj i jedini vidljivi deo je beličasti polumesečasti luk, koji se zove se lunula (lat. mali mesec) i koji je najuočljiviji na palcu. Pokožica, koja je često žrtva revnosnih manikira, igra važnu ulogu u zaštiti nokta od infekcija i stoga je nikako ne treba seći, već samo blago pogurati nakon što je prethodno omekšate.

Zdrava ishrana je ključna za rast zdravih noktiju. Posebne vitaminske dodatke treba koristiti kao dopunu, a ne kao zamenu za raznovrsne namirnice. Nakon 15. godine nokti rastu do 2 mm mesečno, a s vremenom se ovaj proces još više usporava. Nekad treba da prođe i do osam meseci pravilne nege, ishrane i upotrebe vitaminskih suplemenata da bi se doveli u optimalno stanje. Ukoliko primetite da postaju suvi i krti ili da se na njima stvaraju uzdužne brazde, to je najčešće zbog njihove nedovoljne hidriranosti. Dobra vest je da se vrlo lako mogu popraviti ako se naoružate strpljenjem i počnete pravilno da ih negujete.

Suvi i lomljivi nokti

Jačina nokta zavisi od balansa između njegove čvrstine i fleksibilnosti. Nokatna ploča koja je suviše tvrda gubi svoju savitljivost, i obratno, veoma savitljivi nokti gube svoju čvrstinu i lakše se listaju i lome. Nokti skloni pucanju su izuzetno čest problem, koji se može pojaviti u bilo kom životnom dobu. S godinama postaje izraženiji zato što dolazi do gubitka prirodnih ulja koja drže sve slojeve nokta zajedno. Na početku se blago listaju po ivicama, da bi kasnije počeli da se lome i pucaju po celoj površini. Godine, ishrana i dugo ili često izlaganje isušujućim sapunima i sredstvima za čišćenje, vodi, visokim i niskim temperaturama samo pogoršavaju situaciju. 

U obnavljanju krtih noktiju može pomoći svakodnevna upotreba hranljivih ulja. Što su krema ili ulje gušći, to bolje. Trik je u korišćenju preparata koji se neće brzo skinuti sa kože. Treba ih nanositi neposredno nakon izlaganja vodi, posle tuširanja ili pranja ruku, da bi se sprečio gubitak vlage. Ako vam smeta osećaj masnoće na rukama, stavite ih pred spavanje i zaštitite posebnim rukavicama. 

Tretmani toplim uljima praćeni parafinskim pakovanima odlični su za vraćanje izgubljene vlage i trebalo bi ih sprovoditi jednom nedeljno. 

Preparati za očvršćavanje noktiju, nail hardeners, najčešće sadrže alkohol, formaldehid i druge hemijske supstance koje nokte čine tvrđim, ali ih isušuju. Zanimljivo je da mnogi od njih sadrže više štetnih hemikalija od laka za nokte. Isprva čine da nokat deluje čvršće, ali posle nekoliko nedelja listanje bude izraženije nego pre. Umesto toga koristite proizvode za ojačavanje nokta, nail strengtheners, čija formula poboljšava fleksibilnost i snagu nokta, a ne sadrže formaldehid.

Brazde na noktima 

Vertikalne brazde su česta pojava i nisu razlog za brigu. Njihov nastanak se pripisuje genetici, starenju, povredama korena nokta ili nedostatku vlage. Prvi korak u postizanju zdravih i lepih noktiju je hidratacija. Neophodno je unositi dosta tečnosti, prvenstveno vode. Dodatno se treba pozabaviti hidratacijom spolja. Preparate koji sadrže vitamin E (poput ulja jojobe) treba izdašno nanositi, najmanje dva puta dnevno, počev od predela korena nokta i pokožice, a zatim preko cele nokatne ploče. Na kraju ih obavezno nanesite i ispod dela nokta koji prelazi jagodicu prsta. 

Poliranje iz estetskih razloga se nikako ne preporučuje, osim u najblažim slučajevima. Skidanje površinskog sloja nokta dovodi do njegovog istanjivanja, što ga čini osetljivim i lomljivim. Umesto toga, koristite posebne mat lakove koji će popuniti neravnine, tzv. ridge fillers. Ukoliko su brazde jako naglašene, nanesite jedan sloj, sačekajte oko dva minuta da se osuši, a zatim još jedan. Nakon toga, slobodno namažite lak u boji.

Za razliku od vertikalnih, horizontalne brazde su ređe i često su znak otežanog rasta nokta izazvanog bolešću.

Bele fleke na noktima

Nasuprot opšteprihvaćenom verovanju, tzv. mlečne mrlje nisu posledica nedostatka kalcijuma. Možda ste čuli da nastaju zbog nedostatka cinka. Ni to nije istina. Najčešće su uzrokovane povredom korena nokta, ali do momenta kada izrastu i postanu vidljive (oko šest nedelja nakon traume), najverovatnije ste već potpuno zaboravili kako ste i kada udarili prste. Mogu nastati i nakon grubljeg manikira u toku kog je izvršen prejak pritisak na koren. Ponekad su znak alergijske reakcije na lak za nokte ili ojačivače, a mogu biti i simptom blage infekcije.

Bez obzira na uzrok nastanka, bele mrlje su privremene i izrastaju zajedno sa noktom. Uzimajući u obzir vreme koje je potrebno da bi nokat potpuno izrastao, bolje je da se, ako ih već imate, pomirite s njima – gledaćete ih neko vreme. 

Dobra vest je da, koliko god nesavršeni bili, noktima ne treba puno da bi zablistali. Negujte ih na pravi način i brzo ćete videti rezultate.

Tekst: Manda Javorina