Umivanje dva puta dnevno

Nemojte iz jedne krajnosti da uskačete u drugu. Umivajte lice ujutru i uveče, to je sasvim dovoljno, nema potrebe da umivate lice po nekoliko puta na dan.

Prestanite da koristite grubu rukavicu ili sapun koji iritira kožu

Vodite računa da kada skidate šminku ili kada se umivate ne koristite bilo šta što bi moglo da skine prirodan sloj ulja sa vaše kože i izazove upalu, odnosno crvenilo. Koristite tonike za osetljivu kožu, one koji imaju sredstva koja smiruju kožu, poput kamilice, zelenog čaja. Ukoliko imate masnu kožu na kojoj brzo izbijaju akne koristite tonik za umivanje koji sadrži salicilnu kiselinu.

Umereno korišćenje pilinga 

S godinama enzimi koji čiste kožu i obnavljaju je počinju da „zakazuju“ pa naša koža nije više elastična, otporna... zdrava. Tada je preporučljivo da, s vremena na vreme, koristimo piling kreme koje uklanjaju mrtve ćelije, omekšavaju bore i kožu čine svežom i mekom. Skoro svaki dermatolog savetuje da se pilinzi koriste uveče, odnosno neposredno pred odlazak na spavanje, kada je koža u stand by fazi, odnosno fazi „oporavka“. Dva puta nedeljno je sasvim u redu, tj. preporučljivo. Sve preko može da izazove upalu kože.

Obavezno skidajte šminku pred spavanje

Znamo, desi se da ste toliko umorni da nemate snage da skinete šminku nakon iscrpljujućeg dana ili nezabroavnog izlaska. S obzirom da šminka zatvara pore i utiče na rad masne supstance koja se zove sebum i koja čisti našu kožu i mrtve ćelije, trebalo bi ipak da potražite poslednji atom energije. A da ne pričamo o tome da spavanje sa šminkom može da izazova upalu i ozbiljnu infekciju kože.  

Umivanje vrelom vodom

Ovo je posebno bitno zimi kada nam je koža suva. Vruća voda pretenduje da dodatno „osuši“ našu kožu pa je preporučljivo da koristite mlaku vodu ili hladnu.  

Izbegavajte rukavice ili maramice za umivanje

Rukavice i maramice za čišćenje lica su savršene u situaciji kada nemate vremena, odnosno kada ste u teretani, na kratkom putu, ali nikako ne treba da ih koristite svakodnevno. Za potpuni i najbolji efekat jedini lek su kreme i pilinzi koji dovoljno dubinski čiste vašu kožu.