Svaka od nas ima bar jednu prijateljicu koja zna sve naše tajne i koja nam ne dopušta da ih zaboravimo. Fancy kamera po imenu Visia baš je kao ta sveznajuća prijateljica – njoj ništa ne može da promakne. Otkriće svaku tajnu vaše kože i zabeležiti i najmanju neželjenu tačkicu na vašem licu.

Od ostalih gedžeta kojima pravimo foto-uspomene Visia se izdvaja po tome što prikazuje oštećenja nastala od sunca koja golim okom nisu vidljiva. Drugim rečima, bez obzira na to kako vaša koža trenutno izgleda, Visia pokazuje ono što vreba ispod površine.

Prve na udaru su sitne fleke nalik na izbledele pegice, koje polako počinju da se pojavljuju već u kasnim dvadesetim. One su najraniji pokazatelj starenja. Za pomoć pri planiranju napada na ove neželjene „uljeze“ najbolje je obratiti se dermatolozima i kozmetičarima, pošto svaki oblik pigmentacije nastaje iz posebnog razloga, pa je ispravno određivanje samog uzroka od presudne važnosti u odabiru efikasnog plana u borbi protiv njih.

Tako, na primer, tamne mrlje, tzv. melazme, nastaju kao rezultat promena u nivou estrogena, zbog ečga melanociti povećano stvaraju pigment melanin. Ove neželjene fleke nikada nisu kružnog oblika i samo se pogoršavaju izlaganjem suncu.

Izlaganje UV zracima takođe oštećuje DNK ćelija kože, odnosno njenih pigmentnih ćelija (koje se zovu melanociti). Ovo dovodi do stalne povišene proizvodnje pigmenta, a zatim i umnožavanja melanocita, usled čega nastaje solarni lentigo (tzv. fleke od sunca ili staračke fleke). Ćelije s viškom melanina se grupišu i prave okruglastu mrlju nekoliko nijansi tamniju od ostatka kože.

Nažalost, tretman tamnih fleka je više nalik na maraton nego na sprint na 100 metara. Koju god metodu i tretman koristite, nerealno je očekivati da se jednog jutra probudite bez ijedne neželjene tačkice. Ublažavanje i sprečavanje pigmentacije uvek je dugotrajan proces. Stručnjaci preporučuju plan napada u četiri koraka, koji počinje zaštitom od sunca: UV zraci samo pojačavaju pigmentaciju i uzrokuju nastanak novih fleka, pa je zato svakodnevna upotreba kreme sa širokim spektrom zaštite obavezna. Ako na to dodate i izbegavanje sunca, dodatne flekice neće se stvarati.

Sledeća etapa je redovan piling. U poznim dvadesetim i ranim tridesetim, ćelije se postepeno sve sporije obnavljaju. Upotreba alfahidroksilnih kiselina (AHA), betahidroksilnih kiselina (BHA) i retinola tri do četiri puta nedeljno ubrzaće njihovu regeneraciju. Alfahidroksilne kiseline, poput glikolne i mlečne, pospešuju obnovu kože, dok betahidroksilne, kao što je salicilna, prodiru u njene dublje slojeve i sprečavaju upale.

Ozbiljno kozmetičko oružje dobija se upotrebom sastojaka koji pripadaju grupi tirozinaza, a koji regulišu stvaranje pigmenta u melanocitima. Potražite preparate čiji su aktivni sastojci askorbinska kiselina (vitamin C), retinol (vitamin A) i nijacinamid (vitamin B3), za koje je klinički dokazano da deluju protiv tamnih fleka. Da biste zaštitni sloj kože dodatno sačuvali od agresivnog uticaja okoline, zaštitite je hidrantnom kremom s hijaluronskom kiselinom. Ukoliko nakon nekoliko meseci (da, meseci!) redovnog nanošenja ovih preparata mrlje ne počnu da blede, posavetujte se s dermatologom o invazivnijim metodama.

Na sreću, stručnjaci imaju čitav arsenal trikova za borbu protiv pegica. Pilinzi – često kokteli AHA, BHA i vitamina A – uklanjaju površinski sloj epiderma i s njim površinske ćelije s viškom pigmenta, a istovremeno i pojačavaju efekat topikalnih tretmana. Ipak, nemojte očekivati da se preko noći desi čudo: serija od četiri do šest pilinga daće optimalne rezultate.

Za eliminaciju pega od sunčanja dermatolozi preporučuju YAG i rubinski laser. Tamna fleka upija laserski talas (dok koža oko nje ostaje netaknuta) i ubrzo se pretvara u tanku krastu, koja otpada u roku od sedam dana. Nažalost, pacijenti sa melazmom i PIH trebalo bi da izbegavaju ove tretmane zato što istraživanja pokazuju da ovi oblici pigmentacije ne reaguju na njih ili se, u nekim slučajevima, čak i ponovo javljaju nakon laserskih i IPL (Intense Pulsating Light) tretmana.

Jedan tip lasera se, ipak, preporučuje u lečenju melazme: Fraxel Re:Store Dual je zlatni standard za sve tretmane ublažavanja pigmentacije, od sunčevih pegica na dekolteu do tvrdoglavih melazmi na licu. Frakcioni laseri emituju blage snopove energije koji izazivaju kontrolisano oštećenje tkiva i time pokreću proizvodnju nove, mlade kože bogate kolagenom. U tom procesu fleke usled preterane pigmentacije pokreću se iz dubine ka površini kože, odakle se vremenom oljušte.

U cilju prevencije nastanka tamnih fleka preporučuju se serije IPL tretmana. Procedura je gotovo bezbolna i manje agresivna, pa se može izvesti i za vreme pauze za ručak, što nije zanemarljiva činjenica s obzirom na to da crvenilo na koži nakon Fraxela može da potraje i nedelju dana. U proseku je potrebno tri do pet tretmana da bi se postigli najbolji rezultati. Da bi njihov efekat potrajao, preporučuje se upotreba topikalnih preparata noću i neizostavno nanošenje kreme sa visokim SPF-om u toku dana.

Rešenja, dakle, postoje. Doduše, kameru s početka ove priče nikada nećemo moći da prevarimo, ona će znati mračne detalje iz naše prošlosti, ali uz ove tretmane budućnost svoje kože možemo kontrolisati. Tačku po tačku.

Tekst: Manda Javorina