Garra rufa (lat.), odnosno Dr. Fish naziv je ribice koja gricka odumrlu kožu s ljudskog tela i na taj način leči i omogućava novoj, mladoj i zdravoj koži da se pojavi. Iako se Garra rufa koristi u medicinske svrhe u slučajevima psorijaze i ekcema, širom sveta otvorili su se kozmetički saloni koji pružaju ovu uslugu kao deo pedikira (jedan od najpoznatijih na svetu otvoren je u SAD, u državi Virdžinija 2008. godine). Japan, koji je poznat po kultu lepih stopala, prepun je ovih salona, u koje možete doći, podviti nogavice i ubaciti potkolenice u bazen za ovim malenim ribama. Iako je ovo jedna neobična zanimljivost, i dalje se održavanje kože i noktiju na stopalima radi tradicionalnom metodom – pedikirom.

Tradicija pedikira je veoma duga i koreni joj se mogu naći još pre 4.000 godina u Vavilonu. Bojenje noktiju na nogama još je starije i datira iz vremena čuvene kineske dinastije Ming. Još pre 3.000 godina boja na noktima označavala je socijalni status, a pripadnici kraljevske porodice nosili su crnu i crvenu. Stari Egipćani su takođe crvenom bojom označavali najelitnije članove društva. Danas se pod terminom pedikir podrazumeva kompletna nega, zdravlje i ulepšavanje stopala, a često se u salonima može naići da podelu pedikira na kozmetički i medicinski.

Kozmetički podrazumeva stopala u zdravom stanju (koža i nokti), s blagim problemima kože i noktiju, koji se brzo i lako mogu ukloniti. Kod kozmetičkog pedikira stopala se potapaju u kupku za stopala (u kojoj se nalaze antiseptičke supstance). Kada koža posle određenog vremena omekša, tada se pristupa uklanjanju ogrubele kože, zanoktica, sečenju noktiju. Neretko se radi i piling stopala, da bi se sve mrtve ćelije uklonile sa površine kože. Zatim se nanose maske i kreme kako bi se vaša stopala dodatno opustila i omekšala. Ceo tretman traje od 45 minuta do sat vremena.

Situacije s kojima se svakodnevno susreće mnogo nas su urasli nokti, žuljevi, kurije oči, koji mogu da prave velike probleme i samim tim onemoguće dobar prenos težine u svakodnevnom hodu, o bolu i da ne govorimo. Uklanjanje određenih medicinskih problema sa stopala zahteva izuzetno stručno lice.

Ako niste sigurni da li vam je potreban medicinski ili kozmetički predikir, samo se zapitajte: da li idem u salon samo da se ulepšam ili da rešim neki problem, da li postoji mogućnost da dođe do krvarenja prilikom intervencije, a ako odgovorite sebi sa da, odgovor je i više nego očigledan. Dobro se raspitajte da li salon u koji nameravate da idete pruža uslugu medicinskog pedikira ili samo kozmetičkog. Pošto se radi o maloj intervenciji, higijenski uslovi u kojima se obavlja medicinski pedikir moraju biti besprekorni. Dobro obratite pažnju na pribor koji se koristi na vašim stopalima. Ako imate nekih većih problema, najbolje bi bilo da se obratite lekaru.

Sama svoj majstor

Stopala su vrlo osetljiva, a većina ljudi golicljiva i nekada je prosto bolje uraditi ovaj tretman u sopstvenoj kući. Stopala se potapaju u kadicu s toplom vodom u kojoj se već nalazi, po mogućnosti, poseban šampon za stopala. Uvek je bolje koristiti ovakve proizvode jer imaju antiseptičko dejstvo i dodatno omekšavaju grube delove. Zatim se specijalnim kamenom za pete uklanja gruba koža, seku nokti i na kraju stavlja odgovarajuća krema. Ovaj mali tretman dodatno možete obogatiti pilingom, maskom za stopala, parafinskim pakovanjem i/ili poliranjem noktiju. Da bi koža stopala uvek dobro izgledala, najbolje bi bilo da blagim turpijama za pete održavate nežnu kožu svakog dana pri kraju tuširanja. Tada nećete morati mnogo vremena da posvećujete posebnom tretmanu, bilo da ga radite sami ili u salonu. Lak ide samo kao finiš i izgleda lepo samo na savršeno negovanim i mekanim stopalima.

Nikada i nikako

# Ne koristite isti pribor za nokte na rukama i nogama, možete preneti bakterije.
# Nikada ne uklanjajte grubu kožu žiletom, preagresivno je.
# Nemojte zaobljavati nokte na nogama, postoji mogućnost da će urastati. Secite ih ravno.
# Posle pranja uvek dobro osušite stopala, tako smanjujete mogućnost razvijanja gljivičnih infekcija.
# Ne uklanjajte zanoktice, štite vas od bakterija.

Tekst: Branislava Kostić