Mit 1. Od stresa se sedi

Moguće. Ovo je oduvek bilo prilično čvrsto uverenje bez pokrića. Ipak, u junu ove godine, naučnici sa Njujorškog medicinskog univerziteta i medicinskog koledža Bajlor objavljuju studiju u kojoj iznose dokaze da hormoni stresa, kroz komplikovani sistem matičnih ćelija zaista izazivaju sede vlasi. Međutim, s obzirom da su istrasživanja rađena na miševima, izvesno je da postoje i drugi faktori, poput genetike ili bolesti, koji izazivaju sedenje.

Mit 2. Ako iščupate jednu sedu, porašće dve

Nije istina. Svaki folekul dlake može da reprodukuje novu nakon što je prethodna iščupana, bez obzira na boju, tvrde naučnici. Međutim, ovo ne treba raditi iz drugih razloga. Isto kao i sa obrvama, što više čupate, više uništavate koren dlake, samim tim će ona u nekom trenutku prestati da raste.

Mit 3. Konjski rep i pletenice uzrokuju opadanje kose

Ono što je lepo, obično je loše, tako je i u ovom slučaju. Konjski rep i pletenice su veoma popularni, međutim Američka akademija dermatologa nedavno je izdala saopštenje, u kome kaže da nikako nije preporučljivo konstantno vezivanje kose, s obzirom da ovi stilovi zatežu vlasi i dovode do njihovog pucanja.

Mit 4. Pranje kose hladnom vodom dobro je za sjaj

Nikako! Hladna voda možda osvežava, ali nema nikakvu korist za kosu. Razni hemijski tretmani, pegle i jaki fenovi izazivaju sušenje kose. Za ovaj problem postoje regeneratori, maske i prirodni preparati, ali hladna voda definitivno vam neće pomoći.

Mit 5. Trebalo bi da češljate kosu u sto pokreta svaki dan

Da, u redu je češljati kosu, ali ovaj postupak svedite na minimum. Češalj izaziva čupanje vlasi, automatski povećava opadanje kose i potencijalnu ćelavost.

Mit 6. Nije preporučljivo farbanje kose u trudnoći

Ne brinite, ako ste trudne ne znači da morate da se odreknete željene boje kose. Specijalista prenatalne medicine Sintija Gjamfi Banerman, kaže da je apsolutno bezbedno koristiti farbu za kosu tokom trudnoće. Jedino treba da povedete računa o nekoliko stvari. Za početak, birajte novije farbe, s obzirom da starije sadrže određene supstance koje nisu preporučljive. Uz to, preporučljivo je da sačekate prvih deset nedelja trudnoće, jer je to period kada se formiraju svi bebini organi. I za kraj, prilikom procesa farbanja, obavezno nosite rukavice i sedite u proluftiranoj sobi.

Mit 7. Ostrige pomažu u rastu kose

Istina. Osim što se smatraju afrodizijakom, ostrige su dobre i za rast kose. Nutricionista, Keri Grant, pripisuje ovo činjenici da su ostrige pune cinka i proteina, dve hranljive materije koje su neophodne za zdrav izgled kose. Međutim, dodaje da je preporučljivo da se uz njih kombinuju orasi i sočivo, koji su bogati biotinom, kao i meso lososa, bogato omega 3 masnim kiselinama.

Mit 8. Ispiranje kose pivom čini je jačom

Uobičajena tvrdnja je da kvasac i proteini iz hmelja pomažu jačanju kose, ali budite obazrivi. Više je verovatno da će sam alkohol da ošteti i isuši kosu, nego što će proteini da joj pomognu.