Ulje: Eliksir lepote

Foto: Thinkstock

Prošlo je vreme kada smo bežali od ulja… Kap, dve, tri i zablistaćete. Kako?

Ulje je jedna od najstarijih supstanci koja se koristi za negu kože i kose. Upotrebljava se hiljadama godina u kozmetičke i terapeutske svrhe, a u poslednje vreme sve više ponovo ulazi u modu, preuzima ulogu krema i losiona, sredstava za skidanje šminke, dodataka šamponima i balzamima. Vi, sa masnom kožom, ne strahujte – ulja pomažu i vama! Evo najvažnijih stvari koje bi trebalo da znate o ovoj čudotvornoj tečnosti:

Kako deluje: Esencijalne masne kiseline su ključne u obnavljanju i zadržavanju vlage u koži. Naše telo ih ne proizvodi i zato je važno obezbediti ih iz spoljnih izvora, kako ishranom tako i topikalno. Ulja čuvaju prirodni kiselinski sloj, tanki hidrolipidni omotač koji pokriva kožu i štiti je od štetnih spoljnih uticaja kao što su infekcije, visoke ili niske temperature i isušivanje. Stvaranjem zaštitnog filma preko kože, ulja ubrzavaju njeno samoobnavljanje i zalečenje. Pored toga, zbog svoje sitne molekularne strukture, mnoga ulja, posebno eterična, služe kao odlični nosači za prenos drugih aktivnih sastojaka u dublje slojeve epidermisa.  

Kada i kako ga nanositi: Najbolje rezultate ćete postići ako ulje nanesete na vlažnu podlogu. Ono će zadržati višak vode i sprečiti njen gubitak.  

Zašto koristi i masnoj koži: Klin se klinom izbija. Upotreba agresivnih sredstava koja isušuju kožu oštećuje njen prirodni zaštitni sloj. Najbolji način da povrati ravnotežu je upotreba laganih čistih biljnih ulja ili njihovih mešavina. Kada se tim putem nadomeste prirodna ulja, lojne šlezde dobijaju signal da mogu da uspore stvaranje sebuma. Ključ je u odabiru pravog ulja i umerenosti. Drugim rečima, dovoljno je svega nekoliko kapi.

LICE

Da li ste se ikada zapitali zašto se površinske bore i prvi znaci starenja sporije pojavljuju na masnoj koži? Ulje popunjava prostor između izumrlih ćelija na samoj površini kože i prodire u pukotine zadebljavajući epidermis i čineći ga jačim. Količina sebuma koju sami proizvodimo se smanjuje kako starimo i zato je koži potrebna mala pomoć kako ne bi izgledala mat i beživotno.

Dr David Colbert, francuski dermatolog koji već 15 godina proučava pozitivne efekte ulja na kožu lica, objašnjava: "U kasnim tridesetim, bore postaju izraženije zato što se smanjuje lučenje lojnih žlezda, propada barijera koja štiti od gubitka vlage i koža se isušuje. Većina krema ne sadrži dovoljno masnoće da to spreči. Čista ulja su liposolubilna i lako prolaze kroz sloj lipida na koži, efikasno joj obezbeđujući više hidratacije. Maslinovo i kokosovo ulje su odlični u tu svrhu". 

Ulja, takođe,  mogu sprečiti iritaciju kože izazvanu supstancama koje se koriste u preparatima protiv bora. Dr Colbert savetuje nanošenje umirujućeg kantarionovog ili nevenovog ulja nakon noćne kreme.

Sa druge strane, ukoliko koristite ulje pre anti-age kreme, dr Colbert upozorava da će "molekuli ulja odigrati ulogu trojanskog konja i prevariti kožu da propusti aktivne sastojke, poput retinola, glikolne kiseline i vitamina C, dublje u epidermis i bliže fibroblastima koji su zaduženi za proizvodnju kolagena, a sve to bez površinske iritacije".

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...