Banane spadaju u superhranu. Hranjive su, dugo drže sitost i po mišljenju mnogih nutricionista, odličan su izbor za voćni doručak ili nešto kasniju užinu. Uživamo u njihovom mirisu i ukusu, pa ih dodajemo u torte i kolače. Ako ste mislili da tu njihova uloga prestaje, varate se. Banane možete iskoristiti za negu kože, kose i noktiju.

Ovom prilikom smo se bavili lekovitošću banane kada se koriste za negu kože lica. Zašto je banana tako dobra?

Banana za kožu lica

Prihvatili smo činjenicu da su banane dobre za organizam zdravo za gotovo, ali nismo ni svesni šta se sve nalazi u plodovima ove tropske biljke. Ono zbog čega je ova voćka tako popularna je zbog činjenice da obiluje vitaminima, na prvom mestu vitaminom C.

Bananama podmirujete i svoje dnevne potrebe za vitaminom E, kao i kompleksom vitamina B. Pored dragocenih vitamina za kožu lica, nalazimo i mnoštvo mineralnih materija. Kalijum i magnezijum su dominantni, a ima i gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, selena i bakra. Puno hranjivih nutritijenata je u njima, pa ne čudi što su omiljene i kada su domaće maske za lice u pitanju.

Ako ste ljubitelji hranjivih maski koje za sobom ostavljaju blistavu kožu lica, nema razloga da bar jednom nedeljno ne nanosite maske od banana na lice. Jedan u nizu recepata koji biste mogli da probate sadrži dva potpuno prirodna sastojka: banane i med.

Maska za lice od banane i meda

Nije slučajno da se banane kombinuju sa medom, jer je med namirnica koja se u poslednje vreme masovno koristi za negu kože lica. On predstavlja prirodni izvor antioksidanasa, te se preporučuje kako za spoljašnju, tako za unutrašnju upotrebu.

Za recept sa bananom, potrebna vam je jedna banana i jedna kašika meda. U manjoj posudi, viljuškom zgnječite bananu, pa dodajte kašiku meda. Umutite ih kako biste dobili glatku smesu i vaša maska je gotova. Prstima ili četkicom nanosite masku na prethodno očišćeno lice.

Kada ste završili sa nanošenjem, ostavite masku bar dvadesetak minuta na koži ili sve dok ne primetite da se stegla na licu. Da je banana odradila svoj posao, prepoznaćete po tome što je promenila boju. Kada primetite da postaje braonkasta, vreme je za skidanje maske sa lica.

Umijte lice mlakom vodom, a po potrebi možete koristiti i penu za umivanje. Nanesite hranjivu kremu na lice nakon spiranja maske.

Lice će vam biti svežije, a koža mekša na dodir.

Ako imate problem sa flekama na koži lica, masku sa bananama i medom možete obogatiti sa nekoliko kapi limunovog soka.

Maska za lice od banane i limuna

Opšte je poznato da se koža lica menja i da godine, ali i nezdrav način života doprinose tome da ona postaje sve tamnija, sa izraženim hiperpigmentacijama na licu. Redovna nega pomaže da se ove posledice ublaže, a bilo bi dobro i kada bi povremeno lice obradovali baš ovom prirodnom i hranjivom maskom za lice.

Banana za lice je sjajna sama po sebi. Posebno je dobra u izbeljivanju kože i ujednačavanju tena. Zajedno sa medom i limunom je još delotvornija. Limun je poznat po svojim izbeljujućim svojstvima, pa je čest sastojak domaćih maski za lice.

Ova maska se dosta jednostavno priprema. Najpre, umutite zajedno kašiku meda i kašiku limuna. Zatim, u smesu dodajte prethodno izgnječenu bananu. Mešajte dok potpuno ne ujednačite masu. Kada maska postane glatka, nanesite je na lice. Držite je bar petnaest minuta, pa je isperite vodom.

Ako primetite peckanje na koži lica, postoji mogućnost da ste stavili malo više limuna.

Maska za lice od banane i jogurta

Ova maska se preporučuje osobama koje imaju suvu kožu sklonu perutanju. Odlična je za negu kože u toku zime. Vrlo jednostavno se pravi, pa zato trk u kuhinju.

Pomešajte jednu prethodno zgnječenu bananu sa dve kašike jogurta. Smesi po potrebi možete dodati i malo meda, ali to nije neophodno. Sastojke izmešajte, ujednačite i prionite na posao, a to je nanošenje maske na lice. Ako je smeša ispala nešto ređa, slobodno možete upotrebiti četkicu.

Maska vrlo blagotvorno deluje na kožu. Odmah po nanošenju ćete primetiti kako hrani i osvežava lice.

Neka maska odstoji na licu bar pola sata, kako bi mlečna kiselina iz jogurta delovala i uklonila mrtve ćelije sa površine kože.

Nakon uklanjanja maske sa lica, uočićete da je koža svetlija i generalno lepša. 

Maska za lice od banane i mleka

Maska od banane i mleka je odlično rešenje za umornu kožu bez sjaja. Bogata tekstura ove maske hrani i neguje, za efekat brisanja potamnele kože lica.

Ako imate blender, možete ga pozvati u pomoć i u trenu napraviti prirodnu, hranjivu masku za lice. Sipajte pola šolje mleka od 2 dl i dodajte jednu celu bananu. Izblendajte i to je sve.

Mažite čitavu površinu lica ovom maskom. Slobodno je iskoristite i za negu vrata i dekoltea. Dovoljno je nežna i za predeo ispod očiju, jer odlično osvežava, hrani i ovo područje. Neka ova maska od banane ostoji na vašoj koži dokle god banane ne potamne, a potom operite lice i telo samo vodom.

Lice će nakon skidanja maske postati nežno, a koža mekša i svilenkastija na dodir.

Maska za lice od banane protiv bora

Bore oko očiju su jedan od najneprijatnijih problema sa kožom, jer kada su tu, malo šta može da ih izbriše. Uglavnom se tretman svodi na ublažavanje ovih prvih znakova starenja.

Ono što prirodne maske za lice mogu jeste da privremeno omoguće efekat zatezanja lica. U ovom slučaju je najbolje da bananu kombinujete sa kiselom pavlakom. Dakle, pomešajte pola banane sa pola čaše kisele pavlake. Kada ujedinite pavlaku i bananu, nacedite i nekoliko kapi limunovog soka.

Prstima razmazujte masku po licu i ostavite je da deluje bar petnaest minuta. Nakon skidanja maske, koža lica će biti masnija (zbog pavlake) i nahranjenija, pa vam neće biti potrebna hidratantna krema za lice. Što je najvažnije, plitke bore na licu će biti manje uočljive.

Maska za lice sa bananom i pavlakom jeste hranjiva za kožu, ali nije u stanju da obriše dubinske bore. Ne očekujte magiju sa ovim receptom, već efekat ublažavanja i redukcije bora i osvežavanje kože lica. Koža lica će vam podjednako biti nahranjena i ako iskombinujete bananu i kokosovo ulje.

Izvor: stil.rs