Otkrivamo sve o kokosovom ulju: Da li je i koliko dobro za kožu i kosu?

Foto: Shutterstock

Predstavaljmo vam spisak razloga zbog čega sve kokos može biti tajna vaše nege.

Sigurno ste svi bar negde pročitali da kokosovo ulje obiluje zdravim sastojcima, ali možda vam niko nije objasnio koji su njihovi stvarni benefiti po kosu i kožu.

Veliki broj kozmetičkih proizvoda u svom sastavu ima kokosovo ulje, a razlog je visok sadržaj laurinske i kaprilne kiseline, koje u većem procentu možemo pronaći samo u majčinom mleku. Ove kiseline su antibakterijske, antimikrobne i antivirusne.

U kozmetici se ulje ekstrakuje visokokvalitetnim hladnim centrifugalnim postupkom (dakle bez primene toplote) koji garantuje sirovost ovog lekovitog ulja.

Ono zadržava sva prirodna lekovita svojstva i antioksidante, što ga čini odličnim izborom čak i za osetljivu i nadraženu kožu. Što se tiče kupovnog kokosovog ulja, ona uglavnom sadrže aditive, pa je važno pažljivo odabrati. Najbolji izbor su čista, ekstradevičanska sirova ulja jer su potpuno prirodna i nežnija.

Da li je dobro za kožu ?

Da. Prema rečima dermatologa Dr Frances Prenna Jones, kokosovo ulje je sjajno sredstvo kada je poremećena barijerna funkcija kože. Odlično je za obnavljanje kože jer se brzo apsorbuje u epiderm. Vitamin E, esencijalne aminokiseline, i već pomenute laurinske i kaprilne kiseline koje čine deo barijerne fukcije, pomažu u održavanju prirodne flore kože. 

Kozmetičarka Debbie Thomas potvrdila je da zasićene masti kokosovog ulja neverovatno oporavljaju prirodnu barijeru kože i mogu zadržati vlagu u koži usporavajući isparavanje. Tekstura je lagana i dobro se upija u kožu, da je pri tom ne masti.

Da li je komedogeno (blokira pore)?

Da. Sva ulja koja se prekomerno koriste mogu biti komedogena, a na skali od 1 do 5, kokosovo ulje je 4. To znači da će lako zapušiti pore i mitisere, stoga se ne preporučuje upotreba na koži sklonoj aknama.

Da li je dobro za kosu ? 

Da i ne. Kokosovo ulje jedan je od najhranljivijih dubinskih balzama za kosu, a prirodan je i jeftin. Iako intenzivno hidrira, jako ga je teško isprati sa kose u sirovoj formi, tečno ulje se lakše nanosi i ispira. Pogodno je za sve tipove kose, ali najbolje deluje na prirodne kovrdže i suvu kosu.

Da li je dobro za kožu glave? 

Da. Njegova prirodna antibakterijska svojstva pomažu uklanjanju peruti i održavanju kože glave zdravom i hidriranom.

Kako se koristi?

Postoji bezbroj metoda za korišćenje kokosovog ulja, od balzama za usne, maske za kosu, hidratora za nokte, hidratantne kreme za telo, može privremeno smirivati kožu ali je i čistiti.

Kao sredstvo za čišćenje lica, najbolje ga je koristiti kao prvi korak uklanjanja šminke. Temeljno ćete ga umasirati u kožu pa ukloniti vlažnom tkaninom, te nastaviti sa drugim korakom čišćenja drugim proizvodom. Tako ulju dajete vremena da se upije, ali ne i da umasti kožu.

Kao hidratant za telo, može ga koristiti svako, jer koža tela nije reaktivna kao koža lica. Stopala su odlična površina za korišćenje zbog njegovih antibakterijskih i antigljivičnih svojstava. Nanosi se nakon tuširanja, na čistu i još uvek vlažnu kožu, kako bi zadržali njenu vlažnost.

Kao ulje za masažu lica, važno ga je koristiti obilno, kako bi vam koža bila klizavija. Masiranjem želite da postignete cirkulaciju i podstaknete limfni sistem, pa je pritisak dozvoljen te je uz klizanje lakše i ono znači da ne oštećujete kožu.. Ipak, skroz je u redu da vam se koža od pritiska zacrveni. Svi pokreti masaže trebaju vam ići prema gore, kako biste pomogli podizanju lica i cirkulaciji.

Kao maska za kosu, korišćenje preko noći odličan je način rehidratacije suve i oštećene kose. U mikrotalasnoj pećnici zagrejte nekoliko kašika ulja, zatim ga nanesite na kosu posebno obraćajući pažnju na krajeve. Zatim stavite kapu za tuširanje i tako lezite da spavate. Budite sigurni da ste je po ustajanju temeljno isprali.

Koliko ga treba koristiti?

Ne previše. Kokosovo ulje je težak proizvod, pogotovo na kosi. Dugoj, gustoj i gruboj kosi potrebno je do tri kašike ulja, dok je tanjoj i kraćoj kosi dovoljna jedna kašika.

Da li pomaže rastu kose?

Da i ne. Ne može direktno poboljšati rast kose osim ako ne patite od intenzivno suve kože glave, u kom slučaju bi rastu pomoglo poboljšanje zdravlja kože.

Trik za kraj: Kokosovo ulje odlično je za masažu glave. Ne samo da uklanjate stres i rasterećujete um već istovremeno hidrirate kožu glave i poboljšavate njenu cirkulaciju i zdravlje. Nekoliko kašika ulja je dovoljno uz najmanje 10 minuta masaže.

Priredila: Dunja Đokić


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin