Beauty insajder: Sve o kiselinama, najzastupljenijem anti-age jedinjenju u kozmetičkim proizvodima

BHA kiseline

Beta hidroksi kiseline, odnosno salicilna kiselina, deluju po istom principu kao i AHA kiseline.

Ipak, kao rastvorljive u masnoćama, nasuprot AHA koje su rastvorljive u vodi, mogu da uđu u pore, pomognu odstranjivanje sadržaja i uspostave normalnu fiziološku funkciju pora što im daje posebnu ulogu kod tretmana i nege masne kože, kao i one sklone bubuljicama. Takođe, zbog svoje strukturne bliskosti acetilsalicilnoj kiselini, odnosno aspirinu, imaju protivupalno i antiseptičko delovanje pa su pogodne i za osetljivu kožu.

Efektivne koncentracije su jedan odsto i dva odsto, obično Ph vrednosti ispod četiri iako postoje pojedini podaci koji govore da BHA ima dejstvo i na većim, neutralnijim Ph vrednostima. Salicilna kiselina, za razliku od glikolne, ne demonstrira povećanu osetljivost kože na sunce što ne menja potrebu za adekvatnom upotrebom proizvoda za zaštitu od sunca tokom korišćenja kiselina. 

PHA kiseline

Ovu grupu čine laktobionska kiselina i glukonolakton čija je efikasnost uporediva sa drugim AHA, ali uz manji iritacijski potencijal, tako da su svoje mesto našle i u tretmanu kože sklone atopiji, rozacei, ali i posle dermatoloških procedura. Ove kiseline takođe poseduju antioksidativno i hidrantno dejstvo te polako zamenjuju druge AHA kiseline. 

Dermatološke kiseline

Iste vrste kiselina koriste se u dermatološkim proizvodima i tretmanima kao i u kozmetičkim.

Razlika je u koncentraciji i Ph vrednosti proizvoda.

Dermatološki pilinzi uglavnom su od 20 odsto pa do 70 odsto koncentracije kiselina dok Ph vrednost često može da bude i ispod jedan, što piling čini neuporedivo jačim u odnosu na bilo koji iz klasičnog kozmetičkog proizvoda.

Dermatološki pilinzi po jačini dele se na površinske, poluduboke i duboke. Period oporavka može da traje od svega par dana uz minimalne propratne efekte pa do 21 dan kada se tretirano područje previja usled znatnog oštećenja tretirane kože.

Važno je napomenuti da se najveći broj studija koje govore o pozitivnom delovanju kiselina na kožu u stvari odnose na dermatološke pilinge i dermatološke preparate na bazi kiselina, usled koncentracije i Ph vrednosti koja nije dozvoljena u slobodnoj prodaji. Poluduboki i duboki pilinzi ostvaruju izuzetne rezultate dok je za površinske potrebno višestruko ponavljanje tremana kako bi se dobili optimalni rezultati. Ovi pilinzi moćno su sredstvo u uklanjanu znakova foto-oštećenja odnosno starenja kože, akni, ožiljaka, pigmentacija, a delimično i strija. Efikasnost ovih pilinga uslovljena je i stručnošću lica koje ih preimenuje odakle su ponekad dramatične razlike u efikasnosti. 

Način primene i mere predostrožnosti

Kao i kod svih visoko aktivnih jedinjenja treba obratiti pažnju na koncentraciju, frekvenciju upotrebe i preparaciju. Kada se govori o koncentraciji, uvek treba početi sa niskim, odnosno pet odsto za AHA i jedan odsto za BHA.

U zavisnosti od potrebe i reakcije kože, koncentracija se može postepeno povećavati do deset odsto za AHA i dva odsto za BHA. Ovaj proces zahteva strpljenje i treba uvek tražiti balans između podnošljivosti i efikasnosti. Što se tiče frekvencije, kiseline se uvek uvode postepeno. Koriste se jednom dnevno i to uveče, dok na osetljivoj i reaktivnoj koži treba početi primenu svako drugo veče.

Frekvencija se može povećati na svake četiri nedelje. Maksimalna je dva puta dnevno, ali do ovakve učestalosti treba da prođe bar nekoliko meseci adaptacije, a često i duže. Na kraju treba obratiti pažnju na preparaciju, odnosno formulaciju. Naime, kremovi imaju veću popustljivost u kožu nego vodeni proizvodi, dok alkoholni rastvori ili proizvodi sa glikolima kao pojačivači popustljivosti mogu da ispolje jače dejstvo. Ukoliko je proizvod takođe formulisan sa antioksidanisma i umirujućim jedinjenjima, može da pomogne podnošljivosti proizvoda. Bez konsultacije sa stručnim licem nikako ne treba kombinovati više proizvoda sa kiselinama jer se ovo čini vrlo čestim razlogom iritacije. Nekada i proizvodi za pranje kože sadrže kiseline te i ovo treba uzeti u obzir. 

Tekst: Mladen Antonijević Priljeva

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/

‹ Prethodna 2 / 2 

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...