Poistovećivanje suve i dehidrirane kože jedna je od najčešćih grešaka pri nezi lica.

Na šta obratiti pažnju pri odabiru kozmetičkih preparata, od čega zavisi stanje naše kože, te kako pronaći ravnotežu - ključna su saznanja za kvalitetnu negu. A prvi je korak otkriti kom tipu pripada.

Međutim, tu su stručnjaci da reše ovu nedoumicu.

Tipovi kože

Naizgled je lako odrediti tip kože, a prema tome i odgovarajući negu jer je u dermatologiji i kozmetičkoj industriji opšteprihvaćena podela na normalnu, suvu, masnu i mešovitu kožu. Da biste ustanovili koji je tip vaša koža, preporučuje se da umijete lice i provedete najmanje jedan sat, a po mogućnosti i nekoliko sati (na primer, tokom noći) bez nanošenja bilo kakvog kozmetičkog preparata te potom pregledati i opipati kožu.

Normalnom se smatra ona koža koja nije premasna, presuha ni osetljiva, nego je sveža i glatka, fine teksture i ujednačene boje. Suva koža može se prepoznati po osećaju zatezanja i sklonosti ljuštenju, crvenilu, pucanju ili svrabu. Pojačano je osjetljiva te može biti gruba na dodir i izgledati umorno. Masna koža, proizvodi dosta sebuma - preterano je sjajna, sa proširenim porama i sklona je miteserima, bubuljicama i aknama. Mešovita koža najčešće je kombinacija dva tipa: masne (uglavnom na T-zoni duž čela, nosa i brade) i normalne do suve kože na obrazima.

A šta je onda dehidrirana, zrela, osetljiva koža?

Ipak, često se navode i druge kategorije - na primer, dehidrirana, osetljiva i zrela koža, što izaziva nedoumice. „Pacijenti me često pitaju koji tip kože zapravo imaju jer su zbunjeni raznim klasifikacijama. Međutim, treba razlikovati tipove od stanja kože. Osnovni tipovi kože (normalna, suva, masna i mešovita) genetski su uvetovani, odnosno nasledni su, a ponajviše su određeni sposobnošću kože da proizvodi više ili manje sebuma. Međutim, ovi tipovi nisu potpuno ‘fiksni’ jer se koža, kao i čitav organizam, neprestano menja zavisno od godina, načina života i okolišu, pa mogu nastati razna stanja, poput osetljivosti i dehidriranosti“, objašnjava dermatolog

Razlika između suve i dehidrirane kože

Jedna od najčešćih zabluda je poistovećivanje suve i dehidrirane kože. Suvoća je tip kože koji je genetski uzrokovan manjkom masnoća, odnosno lipida koji su potrebni za zadržavanje vlage i zaštitu od spoljnih uticaja. Dakle, suvoj koži nije dovoljna samo hidratacija, već su joj potrebni i proizvodi koji sadrže lipide poput na primer, ceramida.

Dehidrirana koža, pak, stanje je nedostatka vlage koje se ne odnosi isključivo na suvu kožu, nego može zahvatiti svaki tip kože. Mada se to čini paradoksalnim, kod osoba sa masnim tipom kože ona je često dehidrirana - zato što je preterano „odmašćuju“ preparatima za matiranje tena i sužavanje pora.

Zbog toga koža postaje presuha na površini pa se pokušava vratiti u ravnotežu proizvodeći sebum, usled čega postaje još masnija. Da bi se prekinuo ovaj začarani krug isušivanja i zamašćivanja, hidrataciju treba pomno prilagoditi korišćenjem preparata laganih tekstura kako se ne bi „zagušila“ ionako preopterećena koža. Ukratko, masnoj je koži potrebna nežnost, a ne „ribanje“.

Zrela koža

„Delikatan pristup potreban je i zreloj koži koja je kategorija za sebe jer se kod žena u menopauzi smanjuje proizvodnja kolagena, elastina i drugih elemenata koje održavaju čvrstoću i jedrinu. Smanjuje se i aktivnost žlezda, pa koža generalno postaje više suva, pojavljuju se bore, a često nastaju i promene u pigmentaciji.

Nakon šezdesete godine metabolizam kože toliko se menja da se ona više ne može svrstati u uobičajene tipove, već zahteva posebno prilagođenu negu koja uključuje i pojačanu hidrataciju i veću nadoknadu gradivnih i hranjivih tvari“, navodi dermatolog.

Izvor: sensa.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/