Turkinje su pranje tela podigle na mermerni pijedestal druženja, opuštanja i detoksikacije,Indijke u nezi kože pribegavaju formulama na bazi lekovitog bilja, od neprijatne klime Marokanke kožu i kosu štite pomlađujućim uljem iz arganovog oraha.

Obredi lepote u Indiji u vezi su sa ajurvedom, tradicionalnom naukom o životu koja koristi cveće, bilje i hranu da bi izbalansirala tri tipa doše (vata, kapha i pitta) koji su prisutni u svima nama, a jedna od njih je urođeno dominantnija.

Kad su doše u ravnoteži, lepota i zdravlje su optimalni.

Upotreba zlatnožutog praha kurkume jedan je od načina balansiranja doša, a Indijke ga tradicionalno koriste za pripremu ubtana - piling pomade za negu kože. Kroz generacije uverile su se da čisti, tonifikuje, podmlađuje i posvetljuje ten.

Njihovo hiljadugodišnje uverenje potvrdilo je i novo indijsko istraživanje (objavljeno u stručnom magazinu Journal of Ethnopharmacology), prema kom uobičajena formula ubtana ima moćno antioksidacijsko i UV zaštitno delovanje i pomaže da se ujednači ten.

Prema receptu Tanje Kraljić Strgačić, ajurvedske terapeutkinje, napravite tradicionalni ubtan koji čisti, umiruje i pomlađuje sve tipove kože.

Recept pročitajte OVDE