Ne postoji šminka koja će izgledati lepo na nečistoj koži koja ne dobija dovoljno pažnje.

O važnosti SPF faktora mogli bismo da govorimo svakodnevno, ali i o mnogim stvarima koje pored preparativne kozmetike utiču na našu kožu. 

Odabrali smo osam poteza koje biste do tridesete godine trebalo da izbacite iz navike kako bi vaša koža ostala mladolika i zdrava.

1. Korišćenje šminke nakon isteka roka trajanja

Pokušajte da vodite evidenciju kada ste kupili koji proizvod i rešavajte ih se na vreme. Na primer, maskaru ne bi trebalo da koristite duže od tri meseca, a paletu senki duže od 18 meseci.

2. Premalo sna

Pokušajte da uskladite svoje obaveze tako da vam dopuštaju barem osam sati sna svaku noć. Nedovoljna količina sna osim na izgled kože može intenzivno utcati i na vaše zdravlje.

3. Preskakanje SPF zaštite

Zaštitni faktor izuzetno je važan korak u nezi kože. SPF bi trebalo da nosite u toku cele godine jer je UV zračenje prisutno i u danima kada vam se čini da sunca nema. 

4. Nezdrava prehrana

Vaša koža će prva pokazati da se nezdravo hranite. Pokušajte da uprkos poslu i obavezama jedete zdravo i uravnoteženo, planirajte svoje obroke i nekoliko dana unapred. 

5. Spavanje sa šminkom

Koliko god umorne bile, nikada, ali baš nikada ne biste smele da legnete u krevet sa šminkom na licu. Temeljno čišćenje potrebno je sprovesti svake večeri jer ćete u suprotnom pospešiti začepljenje pora, razvoj bakterija i starenje kože. 

6. Korišćenje pogrešne kozmetike

Do tridesete bi trebalo da naučite koliko je važno znati čitati sastav proizvoda. Isto tako, do tada bi trebalo da shvatite kakav je vaš tip kože i skladno tome da kupujete odgovarajuću kozmetiku. 

7. Zanemarivanje područja oko očiju

Koža oko očiju vrlo je osetljiva i zahteva posebnu negu. Izuzetno je važno da pronađete odgovarajuću kremu i nikako ne zaboravite na negovanje tog područja svakog jutra i večeri.

8. Dodirivanje lica rukama 

Od malena učimo koliko se bakterija nakuplja na našim dlanovima, a zamislite šta sva ta prljavština može da učini koži vašeg lica. Izbegavajte dodirivanje lica rukama, a ako nanosite make-up prstima, prethodno ih dobro dezinfikujte.

Izvor: Index Rouge

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/