Kako da ... umirite osetljivu kožu

Najbolji savet koji mogu da vam dam jeste to da imate biljku aloja veru kod kuće. To je vrhunski sastojak za umirenje kože. Isečem komadić lista i stavim ga direktno na mesto koje želim da tretiram. List unutra ima čudesni gel koji smiruje svako crvenilo. 

ELLE Spain, Paola Saez de Montagut

Kako da ... se rešite otečenih očiju

Imam dva trika kojima tretiram kesice ispod očiju u trenucima velikog umora: prekrijem ih kesicama zelenog čaja koje su malo odstojale u toploj vodi, a nekada otečenost ublažim tako što na kapke stavim hladne kafene kašičice koje sam držala u frižideru nekoliko minuta.    

ELLE Quebec, Angelique Martel

Kako da ... očistite svoje lice

Ovo je tradicionalan i vrlo jednostavan metod koji se u mojoj zemlji prenosi sa majke na ćerku. Glavna hrana u Koreji je pirinač. Umivam se vodom kojom se ispira pirinač. Prvu turu prljave vode treba baciti, a koristiti tek drugu ili treću. Ovaj jednostavan savet održava moju kožu blistavom i čistom. 

ELLE Korea, Nari Chun

Kako da uradite ... piling

Ubtans je tradicionalni indijski piling za telo. To je mešavina jogurta, kurkume i brašna od leblebija koja je vrlo popularna u našoj zemlji. Uklanja mrtve ćelije, poboljšava teksturu i tonus.  

ELLE India, Mamta Moody

Morska so pomešana sa maslinovim uljem i limunovim sokom odličan je DIY piling za telo koji uklanja sve mrtve ćelije. Recite dobar dan mekanoj, sjajnoj koži. 

ELLE Norway, Caroline Skjelbred

Kako da ... koristite pravilno odgovarajuće maske

Moja baka koristila je ovaj recept da bi uklanjala flekice, hranila kožu i zatvarala pore: koristi se povrće ili voće, ali tako da se ljušte tanki komadi ili kora sa slojem pulpe. Tada se taj komadić lagano trlja o kožu kružnim pokretima i ostavlja da deluje 10 minuta. Posle je najbolje naneti odgovarajuću kremu. Limun i kivi eliminišu sitne osipe, jabuke uklanjaju mrtve ćelije, jagode zatvaraju pore, breskve hidriraju, a avokado je dosta hranljiv. Paradajz otpušava pore i tonira kožu, a krastavac izuzetno vlaži. Da bi se videli rezultati, potrebno je biti uporan i tretirati koži minimum tri puta nedeljno. 

ELLE Argentina, Arlette Barrionuevo

Kako da ... hidrirate kožu 

Pomešam kap ulja muškatle sa bilo kojim mlekom za telo ili kremom. 

ELLE France, Elisabeth Martorell 

Kako da ... pročistite kožu

Moj jedini beauty recept je klasični sa medom i limunom: pomešate jednu supenu kašiku meda sa sokom od pola limuna. Nanesite smesu na čistu kožu i pustite da deluje 15 minuta. Isperite toplom vodom. Posle toga koža ima prelep sjaj.  

ELLE Portugal, Caroline Pereira

Kako da ... zaustavite bubuljicu

Kada osetite da će vam iskočiti velika crvena tufna na licu, ništa nije bolje od paste za zube. Ona suši sadržaj, smanjuje bol i crvenilo u roku od nekoliko sati. 

ELLE Québec, Angélique Martel

Kako da ... tretirate opekotinu od sunca

Koristim oblogu od vinskog sirćeta da ublažim bol od preteranog izlaganja suncu. 

ELLE Italy, Michela Motta

Ostali saveti vas čekaju na sledećoj stranici:

PageBreak

Kako da ... hidrirate sve

Od kada sam prošle godine putovala na Tajland, veliki sam obožavalac kokosovog ulja. Generalno volim prirodna ulja, puput cimetovog koje je odlično protiv celulita, đumbirovog, arganovog, onog od semenja malina i šljive. Koristim ih na licu, kosi i celom telu, za masažu. Dodatno tretiram kožu na laktovima, stopalima i kolenima.

ELLE Poland, Marta Krupinska

Kako da ... hidrirate šake i usne

Umesto kreme za ruke, sa sobom uvek nosim malu flašu kokosovog ulja. Koristim ga i kao balzam za usne, a stavim ga i na krajeve kose u toku dana. 

ELLE Bulgaria, Maria Georgieva

Kako da ... imate svež dah

Praktikujem ajurveda rutinu - gandush. Reč je o ispiranju usta organskim uljem susama svakog jutra. Nežno, ali temeljno čisti prostor između zuba i osvežava dah. 

ELLE France, Elisabeth Martorell

Kako da ... oporavite nokte

Volim da potopim svoje krhke nokte u toplo maslinovo ulje. Tako se revitalizuju, ne listaju se i ne pucaju. 

ELLE Québec, Angélique Martel

Kako da ... imate sjajnu kosu 

Isperite kosu mešavinom sirćeta i vode. Tako se dobija neverovatan sjaj. 

ELLE Mexico, Paulina Florencia Moral

Pijace začina su izuzetno popularne u Turskoj, pa ljudi kupuju dosta prirodnih proizvoda kao što su ulja kajsije, kamilice i badema koje koriste kao negu za kosu. Naš narod generalno tako neguje vlasi. Nije to ništa novo, niti trend koji će proći. Pre je reč o životnoj navici. 

ELLE Turkey, Esra Özübek

Kako da ... nahranite kožu

Maslinovo ulje bogato je vitaminima, mineralima i prirodnim masnim kiselinama. Pogodno je za osetljivu kožu i snažan faktor u anti-age nezi. Puno je antioksidanasa i sprečava starenje tako što usporava pojavljivanje bora. Hrani kožu, revitalizuje je i štiti od spoljnih uticaja.  

ELLE Greece, Rozina Kouri

Kako da ... smanjite vidljivost bora 

Pronašla sam stari anti-age recept iz 1937. godine koji se može gledati kao neka zanimljivost: da bi se vizualno smanjile bore pomešajte supenu kašiku brašna od ječma sa belancetom i medom. Pre nego što odete da spavate premažite mešavinom bore i prekrijte gazom. Ujutru isperite mlakom vodom. Probala sam i radi! 

ELLE Croatia, Mihaela Batinic

EXTRA: Dva recepta sa maslinovim uljem

Maska od jogurta, meda i maslinovog ulja

•1/3 šolje jogurta

•2 supene kašike maslinovog ulja

•1/4 šolje meda

Priprema: Pomešajte sve sastojke dok ne dobijete gustu masu. Razmažite je po licu i ostavite da deluje 20 minuta. Isperite mlakom vodom. Koristite ovu masku jednom nedeljno. Med hrani kožu, a jogurt funkcioniše kao blagi piling. 

Krema od sirćeta i maslinovog ulja

•1/2 šolje maslinovog ulja

•1/4 šolje sirćeta

•1/4 šolje vode

Priprema: Pomešajte sve sastojke. Pokvasite lice, a potom nanesite smesu na kožu. Stavite je pre spavanja i ostavite da deluje tokom noći. Ujutru će lice biti blistavo, a diskoloracije smanjene. 

Elle Greece, Rozina Kouri

Tekst priredila. Virginie Dolata