Skoro svaka žena je bar jednom u životu posegnula za kremom protiv celulita u želji da ublaži izgled tzv. narandžine kore. Osim što narušava izgled naše kože, celulit često utiče i na manjak samopouzdanja, posebno u letnim mesecima.

O tome kako i zašto nastaje celulit, kako da ga ublažimo i koja krema odgovara tipu kože, razgovarali smo s dermatovenerologom Ivanom Nolom.

Kako kaže dr. Nola, celulit su masne naslage smeštene između kolagenih vlakana. Takvi odeljci masnih ćelija koje s vremenom „bubre“ vrše pritisak na krvne i limfne žlezde smeštene unutar kolagenih vlakana, što daje rezultat sporiju cirkulaciju u tom području i „isticanjem“ tečnosti između masnih ćelija.

Zato u odeljcima ćelija dolazi do povećanja volumena, a time se dodatno vrši pritisak na krvne i limfne žlezde.

Foto: Profimedia

S vremenom kolagenska vlakna slabe i na tim mestima pojavljuju se udubljenja na koži, a na mestima većeg volumena masnih odeljaka stvaraju se vidljive izbočine i koža poprima izgled narandžine kore. Nastanak celulita jednak je za sve žene, ali da li će se celulit zaista razviti, zavisi prvenstveno o genetskoj predispoziciji.

Razlikujemo tri stadijuma celulita: blagi, srednji i uznapredovali, pojašnjava nam dr. Nola koja dodaje da na razvoj celulita svakako utiče i nezdrav način života, uključujući nekretanje, pušenje, nedovoljne količine unosa vode i nepravilnu ishranu.

Na sledećoj strani pročitajte kako deluju tople kreme protiv celulita:

PageBreak

Kada je jednom već veoma vidljiv na našoj koži, želja nam je naravno da ga smanjimo. Postoje brojne tehnike kojima se on može da ublaži, a jedno od onih za kojima žene najčešće posežu svakako su kreme. Na tržištu postoje kreme koje hlade i kreme koje greju, a stanje naše kože, kao i opšte zdravstveno stanje, pokazaće nam put u izboru pravilnog preparata.

Tople kreme zagrevaju kožu i poboljšavaju metabolizam. Sadrže kofein, koji deluje na pojačavanje cirkulacije, zatim glinu koja greje i bogata je mineralima, biljne ekstrakte bršljana, divljeg kestena, alge koje sadrže jod i deluju na ubrzavanje metabolizma masti i nadoknađuju minerale u koži, ističe dr. Nola.

Tople kreme svakako bi trebalo da izbegavaju žene s proširenim venama i kapilarama. One bi trebalo da izaberu kreme koje hlade, koje su i inače pogodne za sve žene s osetljivom kožom, govori nam dr. Nola dodajući kako je kreme protiv celulita potrebno naneti na željeno područje u obilnim količinama, masirajući ih pritom sve dok se u potpunosti ne upiju.

Foto: Shutterstock

Ipak, upozorava da ni najbolja krema neće u potpunosti da ukloni celulit.

Moramo biti svesni toga da je celulit nešto što nastaje već u pubertetu. Nema čarobnog štapića kojim ćemo ga se zauvek rešiti. Kao što smo već naveli, to je genetska promena, a do danas ne postoji terapija koja može da deluje na gen. Kreme će uticati na poboljšanje limfne i krvne cirkulacije, kao i sama masaža.

Samo u kremama nije spas, ali su zaista neophodne za svakodnevni tretman kože koji možemo da primenjujemo kod kuće, zaključuje dr. Ivana Nola savetujući i promenu stila života, kao i dermatološke tretmane bar dvaput godišnje, a jednako tako možemo i da iskoristimo prednosti mora prepunog minerala.

Izvor: Zadovoljna 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/