Visoke temperature, osim znoja, donose i pojačano lučenje prirodnih ulja - promenu koja godi normalnoj i suvoj koži, dok za masnu kožu neretko predstavlja problem.

Savršen početak svakodnevne beauty rutine započinje i pre odabira samih proizvoda za negu i vodi nas na sam početak - određivanje tipa kože. Normalna, masna, suva i mešovita su tipovi kože koji se nalaze u najčešćoj podeli, a svaki od njih nosi svoje prednosti i mane, posebnu kombinaciju različitih problema i potreba koji odabir savršenih proizvoda pretvaraju u pravi mali izazov. 

Najčešće prema principu probe i greške, odabir beauty proizvoda neki će tipovi kože dodatno otežati vrlo specifičnim zahtevima.

Uz izuzetno osetljivu kožu, masna koža neretko se ističe kao najzahtjevniji tip kože s čime će se složiti mnogi, a posebno svi oni koji je imaju. Iako je danas kreiranje one savršene svakodnevne rutine za negu kože lice jednostavnije no ikad zahvaljujući novim i inovativnim formulama kako proizvoda za negu, tako i make up proizvoda koji neprestano stižu na police beauty radnji i apoteka, čitava stvar postaje mrvicu zahtevnija i komplikovanija sa dolaskom leta.

Početak leta donosi novi izazov za masnu kožu. Visoke temperature, osim znoja, donose i pojačano lučenje prirodnih ulja - promenu koja godi normalnoj i suvoj koži, dok za masnu kožu neretko predstavlja problem.

Ipak, pravilna nega i svakodnevna briga o koži, te nekoliko brižno odabranih proizvoda svima onima s masnim tipom kože pružiće bezbrižno leto.

Tokom letnjih vrućina svi oni s masnim tipom kože boriće se sa pojačanim lučenjem prirodnih ulja zbog čega će neretko posegnuti za agresivnim proizvodima za čišćenje lice, učiniti prvu grešku u koracima i izazvati upravo suprotan efekt.

Cilj proizvoda za čišćenje lica je ukloniti sve nečistoće, ali ne i sva prirodna ulja koju koža luči, već samo višak zbog čega se kao najbolji izbor ističu nežni gelovi za čišćenje lica.

Nakon nežnog gela za čišćenje lica, savršeni nastavak svakodnevne nege nalazi se u nezaobilaznom toniku za lice i dnevnoj kremi. Kako bi hidrirali kožu, ali i zadržali lučenje ulja pod kontrolom važno je odabrati laganu gel kremu ili fluid s zaštitnim faktorom. 

Osim klasične kombinacije gela za čišćenje, tonika i kreme koji se ističu kao savršena osnova za negu masne kože, piling i maske za lice koji dubinski čiste kožu su dva i više nego poželjna dodatka nedeljnoj beauty rutini. I dok za omiljenim pilingom možete posegnuti dva puta nedeljno ili prema potrebi s obzirom na količinu ulja koje vaša koža proizvodi tokom letnjih dana, jedna maska nedeljno biće sasvim dovoljna za dodatnu dozu dubinskog čišćenja i nege.

Još jednan proizvod koji možete dodati svojoj rutini jeste ulje za lice. Suprotno popularnoj predrasudi da bi svi oni s masnom kožom trebali da izbegavaju korištenje ulje za lice, istina je daleko od toga. Korišćenje ulja na koži ne uzrokuje dodatno lučenje prirodnih ulje zbog čega su ulja i više nego poželjna kako bi čak i masnoj koži priuštila onu luksuznu dozu hidratacije i usporila znakove starenja.

Pravila letnjeg make upa za masnu kožu su vrlo jednostavna - manje je uvek više. Ključ postojanog i lakog make upa nalazi se u njegovoj podlozi, a najbolji izbor za leto jesu prozračne tonirane kreme sa zaštitnim faktorom i lak tečni korektor. 

Uz njih sve što će vam trebati su vodootporna maskara i dodatak boje na usnama - nežne koralne ili ružičaste nijanse donose svežinu u dnevni look, dok će jarke crvene i ružičaste stvoriti upečatljiv look za veče.

Kako bi izbegli previše sjaja svakom make up look-u dodajte malo transparentnog pudera u prahu, a nadohvat ruke uvek držite blotting papire koji upijaju višak ulja i koji će tokom letnje sezone biti najbolji prijatelj masne kože.

Preuzeto sa portala: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/