Našminkati se za posao zaista je pipava stvar. Većina žena nema puno vremena i nanosi make-up na putu do posla ili čak u samoj kancelariji dok ostale kolege ne dođu ili dok piju kafu. Takođe, tu uvek postoji pitanje mere i prilike.

Kako biti spremna i izgledati perfektno za svaki sastanak, kontakt sa klijetima ili promociju i to u svakom trenutku od osam do deset sati, koliko traje radni dan? Kako pomiriti ličnu želju, trend i estetiku kompanije?

ELLE Srbija posavetovao se sa Ivanom Lisak, regionalnom make-up artistkinjom za Lancôme o tome kako bi žena trebalo da se šminka u svom radnom okruženju. Odgovorila nam je da prvo treba proceniti o kakvoj se firmi radi, a potom je dala predloge za korporativnu, kreativnu i sredinu u kojoj je sama žena direktorka. 

Korporacija

Poenta ovog make-upa je da je vrlo jednostavan i brz za izvođenje. Svaka žena ga može postići sama ujutru u roku od pet do deset minuta i uvek će izgledati sveže i ispolirano. To je šminka sa kojom se svugde može pojaviti.

Bez obzira na garderobu, lice dolazi do izražaja, a ne šminka. Za svaki od ovih lookova kao ten sam koristila malo jaču toniranu kremu koja pokriva blago do srednje što je idealno za posao. Masku na licu je neprijatno nositi, a i gledati.

Ovde sam koristila kremasto rumenilo koje daje zdrav sjaj koži i pomaže u toj maloj varki da je dama odmornija i svežija nego što jeste. Kapak sam osenčila rozikastozlatnom senkom jer su u ovoj našoj regiji retke žene koje su kompletno hladnog ili kompletno toplog podtona kože.

foto: Miloš Nadaždin

Ovakva senka pristaje svima, a opet je dovoljno diskretna i prikladna za radno okruženje.

Oči sam dodatno istakla tankim ajlajenrom i blagim senčenjem donjeg kapka srednje braon senkom.

Na usne sam stavila ruž saten teksture jer ima dovoljno boje, a opet hidrira usne. Mat karmini, pogotovo pored mnogo kafe koja se na poslu konzumira, ne bi li svi ostali koncentrisani, i malo vode (na koju se često zaboravlja), umeju da isuše usne, a to doprinosi umornom izgledu lica.

Korišćeni proizvodi:  

TEN

Teint Miracle puder, nijansa 01

Belle de Teint kompaktni puder za konturisanje, nijansa 07

Teint Idole Ultra Stick, nijansa 055

Blush Subtil Cushion, rumenilo u jastučiću, nijansa 032

Effacernes korektor, nijansa 03

OČI

Ombre Hypnose Stylo senka u olovci, nijansa 26

Grandiose liner, nijansa 01

Hypnose Pallete, paleta senki, nijansa 119

Grandiose Extreme maskara, 01 black

Crayon Sourcils, olovka za obrve, nijansa 010

USNE

Lip Liner, olovka za usne, nijansa 290

L’Absolu Rouge, ruž za usne, nijansa 343

Kreativna agencija

I radnom okruženju koje nije formalno kada je o vizuelnom identitetu reč, dozvoljen je odmak od klasike. Iscrtala sam ajlajner na donjem kapku koji i ne spada u dnevni make-up, ali ako dami to stoji i ona to lepo nosi, što da ne.

Čak smo i usne obojili jarkocrvenim tečnim ružem i na centar stavili zlatnu tačku.

foto: Miloš Nadaždin

Sa jedne strane, ona doprinosi volumenu usana, a sa druge, hajde da se malo igramo kada već možemo. Kada je sve zajedno urađeno diskretno, funkcioniše kao običan/dnevni make-up u jednoj neobičnoj, neformalnoj radnoj sredini. Sve je dozvoljeno. Hm, osim šljokica.

Korišćeni proizvodi:  

TEN

Skin Feels Good tonirana krema, nijansa 025

Custom Glow Drops Rose Glow, Champagne Glow, Bronze Glow

Blush Subtil Cushion, rumenilo u jastučiću, nijansa 022

OČI

Monsieur Big Brow, olovka za obrve, nijansa 02

Hypnose Drama maskara, 01 black

Grandiose liner, nijansa 01

Crayon Khol, olovka za oči, 01 black

USNE 

L’Absolu Lacquer, tečni ruž za usne, nijanse 134 i 500

Lip Liner, olovka za usne, nijansa 132

Lady boss

Ovde je sve pitanje autoriteta. Malo jača šminka odgovara jakoj ženi.

Čak i ako dama izgleda nežno, a na poziciji je koja zahteva odluke, jača šminka vizuelno će je pooštriti. Malo tamniji ruž izgleda vrlo sofisticirano, čak i ako je intenzivan. Šminku na očima sam malo smekšala, tj. istakla sam ih senkom, a ne ajlajnerom.

Iz iskustva znam da žene koje su direktorke nemaju mnogo vremena da popravljaju šminku i šta urade ujutru, to je za ceo dan. Bitno je da odaberu dugotrajne proizvode.

foto: Miloš Nadaždin

TEN

Teint Miracle puder, nijansa 01

Custom Glow Drops Golden Glow i Rose Glow

Teint Idole Ultra Stick, nijansa 055

Blush Subtil Cushion, rumenilo u jastučiću, nijansa 032

OČI

Hypnose Pallete, paleta senki, nijansa 110

Grandiose Extreme maskara, 01 black

Crayon Khol, olovka za oči, 01 black

Crayon Sourcils, olovka za obrve, nijansa 010

USNE

L’Absolu Gloss Matte, tečni ruž, nijansa 378

Na sledećoj stranici pročitajte kako se neguje jedna od najlepših srpskih manekenki i ultimate lady boss - Jelena Ivanović, koja je za ELLE i Lancome otkrila svoju make-up i beauty rutinu:

PageBreak

I Lancôme i ELLE složili su se da boljeg modela za ovu rubriku od Jelene Ivanović nema jer je ona u isto vreme i model i lady boss.

U svojoj karijeri modela pored ostalog otvorila je Yoghi Yammamoto jubilarnu reviju na New York Fashion Weeku ispred samih supermodela 90-ih; fotografisali su je Sarah Moon, Paolo Roversi i Annie Lebovitz; kada se Jean Paul Gaultier odlučio da pokrene liniju visoke mode odabrao ju je da bude model na kome ce kreirati celu kolekciju.

Fotografije, video zapisi i haljine koje je nosila bili su na brojnim izložbama: Musee de la Mode I Louvre u Parizu, Metropolitan Museum of Art u NjujorkuPotom je pokrenula sopstvenu modnu agenciju Model Scouting Office koja izvodi na put profesionalne modele, nova lica sa naših prostora.

Čuvene „Jelenine devojke“ rade za Dior, Chanel, YSL, Givenchy, Balmain, Chloé, Hermès, Loius Vuitton i druge brendove, a pritom su poznate po tome da pored lepog izgleda završavaju fakultete i napreduju u strukama u kojima će jednog dana biti na upravljačkim pozicijama.

Jelena je i majka troje dece, a što se fizičkog izgleda tiče, dovoljno je pogledati je. Neke od tajni njenog izgleda su sledeće:

S obzirom na to da su vas šminkali najveći svetski šminkeri, šta ste od njih naučili?

Od profesionalaca sam naučila da budem profesionalac, dok sedim na make-up stolici profesionalno se predajem kreativnom radu šminkera i ne mešam se u njegov izbor. Moj posao je da što bolje iznesem zadatu kreaciju, svidela se ona meni ili ne. Kao što šminker nikada neće komentarisati moj izraz lica pred objektivom, tako ni ja neću komentarisati njegov make-up.

Na setu smo jer nas je, i jedne i druge, klijent odabrao da timskim radom ispromovišemo brend.

Omiljeni make-up artist koji je radio na mom licu i čijim se radovima i dan-danas divim jeste Pat McGrath.

Kako se šminkate za svaki dan, a kako za posebne prilike?

Moja svakodnevna šminka je moj daily skin care. Koristim dnevne kreme i balzam za usne.

Za posebne prilike upotrebljavam toniranu kremu Skin Feels Good i, naravno, neizostavne ruževeL’Absolu Rouge koji postoji u tri varijante, pa zavisno od prilike kao i od mog stajlinga, biram završni efekat karmina koji može biti sheer, cream i matte.

Make-up lekcije glavne regionalne visažistkinje za Lancôme: Tri najbolja načina da se našminkate za posao

Koje korake i tretmane u nezi kože ne preskačete?

Nikada ne propustim da očistim lice pred spavanje, da ga hidriram tonikom i nahranim noćnom kremom. Takođe, ne zaobilazim jutarnju negu koju započinjem Génifique serumom za lice GénifiqueLight Pearl serumom za oči. Vrlo sam brza i praktična, ali redovna.

Koje je vaše mišljenje o injekcionim metodama kada je o ulepšavanju reč (fileri, botoks...)? 

Do sada nisam probala ništa od tih tretmana. Volim da vidim žene koje dostojanstveno nose svoje bore. Nije baš kao da im se radujem, ali trudim se da svaku prihvatim.

Šta se promenilo u vašoj beauty rutini u odnosu na vaše dvadesete godine? 

Zapravo se ništa nije promenilo. I sa 20, a i sada, na isti način pristupam redovnoj nezi. Niti tome pridajem veliki značaj, niti to zanemarujem. Moj odnos je isti, samo što se shodno godinama menjaju proizvodi koje koristim.

Koliko sati sna? 8 radnim danom, 9 vikendom

Koliko litara vode dnevno? 3

Naglašene oči ili usne? Usne

Tečni ili puder u kamenu? Tonirana krema

Sjaj za usne ili karmin? Karmin

Braon ili crna maskara? Providna

Smokey eye ili ajlajner? Dobar ram za naočare

Rumenilo ili contour? Osmeh

Koliko veštačkih trepavica? Nikako!

Pogledajte na sledećoj stranici nekoliko #behindthescene detalja sa snimanja za Lancome:

PageBreak


Priredila: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/