Svet je uglavnom pamti po čuvenoj izjavi: "Ako nemate hleb, jedite kolače", koju kontroverzna vladarka Marie Antoinette zapravo nikada u životu nije izgovorila.

Uprkos tome što je pogubljena radi zlih glasina svojih suparnica koje su ju prezirale prvenstveno zbog njenog porekla, ali i odvažnog načina življenja, njeno ime je i danas sinonim za luksuz, lepotu i eleganciju. 

Zato vam donosimo šet beauty pravila kojih se Maria Antoinette i sama pridržavala, a jednako su aktualna i u 21. veku.

1. Svoja osećanja izrazite šminkom

Francuska aristokratija 18. veka uživala je u luksuzu i izobilju; njihovi dvorci bili su grandiozni, njihove gozbe veličanstvene. Odeća je bila kičasta i skupocena, a šminka veoma upadljiva.

Članovi visokog francuskog društva svoja lica su bojili belom bojom, nanosili crveni ruž na usne i obraze, a žene su na licu crtale umetnute mladeže u obliku srca, zvezda ili meseca. Svaki mladež imao je poseban značaj, pa ukoliko bi žena na svome obrazu imala nacrtano srce bio bi to jasan znak kako je zauzeta, dok bi oblici nacrtani u blizini očiju značili kako je željna požude. Antoinetta je pak bila poznata po crtanju mladeža u blizini usana što je značilo na to da želi poljubac.

2. Nikada ne napuštajte dom bez parfema

S obzirom da u čitavoj palati Versailles za vreme vladavine Marije Antoinette nisu postojali toaleti, čitav dvorac zaudarao je neugodnim mirisima. Kako bi svoje odaje održala svežim i mirišljavim, Antoinetta je tražila da se spavaća soba svakodnevno ispuni sveže ubranim cvećem i mirišljavim cvetnim uljima.

Navodi se kako je najviše uživala u mirisu ruža, jasmina i tuberoza, dok joj je najdraži bio narandžin cvet. Vladarka je bila toliko zaluđena cvetnim mirisima da je čak i za vreme svojeg boravka u tamnici dok je čekala javno pogubljenje giljotinom sa sobom imala bočicu parfema koji je za nju stvorio poznati francuski parfumer Jean-Louis Fargeon. 

3. Pridržavajte se svoje beauty rutine

Iznenađujući ritual kojega se vladarka Francuske striktno držala jeste umivanje s čudnovatim preparatomEau Cosmétique de Pigeon koji je napravljen i od prženih golubova.

Iako je originalni recept ostao tajan, spekuliše se kako je preparat podsećao na današnje face cleansere jer se sastojao od peciva i komadića prženih golubova koji su uklanjali mrtve ćelije kože kao i sok ljiljana, dinja, krastavaca i limuna koji blagotvorno deluju na kožu.

Nakon umivanja na kožu bi nanela toner u obliku kapi Eau des Charmes, napravljen od vinove loze. Za kraj rituala Antoinetta je na lice stavljala masku od konjaka, mleka i jednog jaja koju čak i danas koriste brojne Parižanke.

4.Mirišljavim kupkama rešite se stresa

Iako je istina kako u vreme Francuske monarhije redovno kupanje nije bilo tako često, Marija Antoinetta svoje vreme često je provodila u kupaonici svojih odaja gde bi satima ležala i uživala u opuštajućim kupkama. Istoričari tvrde kako bi svoje kupke najčešće začinila pinjolama, semenkama lana, slatkim bademima kojima je trljala kožu i na taj način radila piling.

5. Vodite računa o svojoj kosi

U istoriji je znamo sa ogromnom sedom perikom na glavi, najpoznatija vladarka je imala predivnu kosu plavo-narančastih lokni. Antoinetta je za zdravlje i sjaj kose nanosila hidratantne maske napravljene od đumbir. 

Izvor: Cover

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/