Parfemi jesu jedna vrlo lična stvar, ali su u slučaju Francuskinja i stvar kulture koja se prenosi s kolena na koleno. Grad svetlosti iznedrio je nekoliko upečatljivih, nezaboravnih mirisa poput Chanela no.5 koji možemo slobodno da proglasimo najslavnijim mirisom na svetu!

Upravo sa njim i započinjemo našu listu top 6 parfema koje je svaka Francuskinja bar jednom posedovala u svom životu.

Chanel No. 5 (1921)

Kada spomenemo kultni parfem Chanela, na pomen nam je ultra ženstvenost ali i čuvena Marilyn Monroe koja je svojevremeno izjavila kako na spavanje praktikuje da ide gola i tek sa nekoliko kapi dotičnog mirisa. Uskoro se bližimo stogodišnjici od lansiranja prvog parfema te očekujemo grandioznu proslavu najslavnijeg beauty proizvoda francuske kuće.

Cacharel Anaïs Anaïs (1978)

Iako se Nina Ricci potrudila da L’Air du Temps bude prvi parfem asociran sa mladom devojkom, ne postoji mlada Francuskinja koja bar jednom nije mirisala na Cacharelov Anais Anais. Miris svežeubranog cveća karakteriše ovaj miris koji ima aromu svežih, prozračnih latica narandže i intenzivan miris zumbula u gornjim notama, dok srce parfema miriše slatkom ružom, belim ljiljanom i jasminom. Bazu čini amber i ugodna sandalovina uz mrvicu tamjana.

Guerlain Shalimar (1925)

Ovo je parfem koje su majke svih chic Francuskinja obožavale. Inspirisan ljubavnom pričom šaha Shahjahana i njegove žene Mumtaz Mahal miris je dobio naziv po omiljenom vrtu Mumtaz "Gardens of Shalimar" ili ti vrtovi ljubavi. Miris uključuje note limuna, bergamota, jasmina, ruže, vanilije, irisa, tamjana i sivog ambera. Za ovaj miris koji se smatra najviše francuskim često se kaže kako podseća na težak, opor miris starih pozorišta te da kada ga nosite ostavljate trag iza sebe, kao da ste izašli iz opere. 

Yves Saint Laurent Opium (1977)

Iza sebe Yves nije samo ostavio sjajnu modu, već i parfem Opium koji je tada na modni i drugi svet imao krajnje hipnotišući efekat jer je u sastavu imao voćne note koje niko do tada nije koristio. Ovaj intenzivan, jak miris promovisan je kao mirisni skandal koji će pokazati vaše pravo lice. Gornje note ovog orijentalnog parfema su korijander, šljiva, mandarina, biber, jasmin, indijski lovor i bergamot. Srednje su karanfil, sandalovina, pačuli, cimet, breskva, đurđevak i ruža dok mu je baza mošus, kokos, vanila, vetiver, tamjan, kedar i amber. 

Kenzo Parfums Flower by Kenzo (2000)

Još jedan orijentalni miris koji je prilično jak na prvi "miris" najviše podseća na kompaktni puder, ali smatra se klasikom i jednim od najprodavanijih u Francuskoj i svetu. Puderasti cvetni parfem zasniva se na tri osnovne note. Cvetnu notu čine energična ljubičica, nežni beli glog i bugarska ruža, puderastu čine slatka vanilija, uz nežan dodir drvenih nota. 

Chanel Coco Mademoiselle (2001)

Još jedan kultni Chanelov parfem je svaka Francuskinja bar jednom koristila u životu. Ovaj misteriozan miris je vrlo chic, elegantan i voćan. Parfem se otvara blistavom narandžom i bergamotom. U srcu je bugarska ruža, jasmin, ylang-ylang i mimoza dok su u bazi pačuli, vetiver, tonka, vanilija i beli mošus.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/