Zar losion nije isto što i tonik? Šta je essence? Da li su obavezni i krema za lice i SPF, ali i dva čistača i maske za lice? I na kraju krajeva, je li sve to uopšte i potrebno? Trenutno je u svetu izuzetno popularna nege kože po uzoru na žene iz Koreje.

Njihova rutina čuvena je po tome što je komplikovana i sadrži mnoštvo proizvoda. Ali i jedan pogled na stanje njihove kože dovoljan je da se cela procedura ozbiljno razmotri - sjajna, dugo mladolika i zategnuta koža govori sama za sebe. Što se nege tiče, postoji jedno generalno pravilo: početi od tanjih, vodenijih tekstura i napredovati ka bogatijim i težim.

Jutro

Korak 1: Čistač ili voda

Najbolje bi bilo umiti se čistom vodom. Ako je prethodnu noć lice pravilno tretirano nema potrebe za grubljim čišćenjem. Ukoliko ima, najbolji izbor je blag proizvod, tj. mleko ili krema.

Korak 2: Tonik

Proizvod služi da dodatno očisti kožu, izbalansira njen PH nivo kako ne bi došlo do isušivanja. Pomaže da se bolje upiju drugi proizvodi.

Korak 3: Losion/Essence

Reč je o hibrid proizvodu između tonika i seruma. On je ključan faktor koreanske lepote jer izuzetno hidrira lice i utapkava se prstima. 

Korak 4: Serum

Zavisno od potrebe, ovi proizvodi mogu biti anti-age, za hidriranje, protiv hiperpigmentacije, protiv akni... Količina zrna graška sasvim je dovoljna.

Korak 5: Krema za negu kože oko očiju

Najtanja koža na licu zahteva posebnu negu. Na očnim kapcima nema lojnih žlezda, te se bore pojavljuju prvo tu. Treba tapkati kremu od slepoočnica, preko podočnjaka, ka suznom kanalu, pa preko gornjeg kapka.  

Korak 6: Dnevna krema za lice

Ovaj proizvod trebalo bi da bude iz iste linije kao i serum. Krema generalno služi da mehanički zaštiti lice i drži ga hidriranim ceo dan.

Korak 7: Krema sa UV zaštitom

Bez obzira da li je leto ili zima, zaštitnu kremu ne treba izbegavati jer će sprečiti prevremeno starenje, ali i fleke od sunca i pege.

Veče

Korak 1: Uljani čistač

Šminku treba detaljno skinuti sa lica, a uljani čistači poznati su po tome da su vrhunski rastvarači i da će šminku ukloniti najmanje invazivno.

Korak 2: Dvostruko čišćenje

Better safe than sorry. Čistač na bazi vode skinuće i najmanje preostale tragove ulja i šminke. 

Korak 3: Piling

Dva puta nedeljno treba ukloniti mrtvi sloj ćelija sa lica. Ako je piling izuzetno blag, može se raditi i češće.

Korak 4: Tonik

Mislite o svojoj koži kao o sunđeru - lakše upija nove proizvode ako je već malo vlažna.

Korak 5: Ampule

Superintenzivni tretmani slični serumima koji sadrže čak i veći broj aktivnih sastojaka koji regenerišu kožu. Koriste se ograničeno vreme da bi koži povratili ono šta joj fali (vitalnost, hidratantnost) 

Korak 6: Maska za lice na tkanini

Reč je o još jednoj dragocenosti koreanskog stila nege. Mirni petnaestominutni hranljivi tretman koji treba praktikovati dva-tri puta nedeljno. Posle upotrebe proizvod umasirati u lice, ne ispirati.

Korak 7: Krema za negu kože oko očiju

Korak 8: Noćna krema za lice

Bogatija je od dnevne kreme i njen cilj je regeneracija kože tokom sna. 

Iz prve ruke... Kim Migu, urednica lepote ELLE Koreja

Nega kože u Koreji

Mnogi ljudi misle da Koreanke koriste previše proizvoda za negu kože, što nije sasvim tačno. Ono što stvarno imamo jeste širok dijapazon proizvoda i primenjujemo ih u zavisnosti od potrebe. Većina žena koristi oko pet proizvoda, ali „pravih“. Ako nam je koža dehidrirana, obavezno nanosimo hidrirajući essence, ako ne prima proizvode, radimo piling i stavljamo maske. Prednost k-beauty talasa jeste to da svaka žena može da bira šta joj treba i odgovara.

Make-up

Ako bih morala da izdvojim jednu reč za standard lepote koji vlada u Koreji, rekla bih - sofisticirano. Izbegavamo prejaku i napadnu šminku jer je poželjno izgledati prirodno lepo. Proizvodi koji se stavljaju na lice, tj. puder, moraju biti lagani, a oči i obrve naglašavamo senčenjem. Nanošenje neutralnih tonova na usne i obraze centralno je mesto trenda k-beauty. 

Moje beauty navike 

Koreja se, nažalost, ne razlikuje puno od Kine kada je reč o kvalitetu vazduha, tačnije vrlo je zagađen, a unutra je veoma suv. Tako da i ja, kao i sve moderne žene danas, imam lošiji ten nego naši preci. Koža mi je veoma osetljiva i fokusiram se na dve stvari: piling i hidrataciju. Savetujem svima da je bolje da nanesu 3-4 tanka sloja hidrirajućeg proizvoda, nego jedan sloj bogate kreme. To je kao kada idete napolje na hladno vreme - bolje vas greje slojevita garderoba, nego jedna vatirana jakna, zar ne! 

Tekst: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/