Koliko ste puta čuli ono: sve je to genetika, ništa ti neće pomoći kreme i kremice? Mi jesmo, nekoliko desetina puta. I ne smatramo da kožu koju dobijamo trebamo prepustiti slučaju, jer se tu i onako ništa ne može.

Pravilna nega i briga o koži sigurno donosi rezultate.

Mit broj 1: Redovno izlaganje suncu dobro je za zdravlje i kožu

Da, vitamin D dobijamo i putem sunčeve svetlosti, a vreme provedeno na svežem vazduhu tokom lepog sunčanog dana, sigurno ima benefiti na naš organizam. Međutim kada su u pitanju bore i direktno izlaganje suncu, istina je zapravo suprotna. Prečesto izlaganje suncu, pogotovo bez UV zaštite, može dovesti do preranog starenja kože, jer UV zraci uništavaju kolagen i elastin koji kožu održavaju snažnom i fleksibilnom.

Mit broj 2: Pojavu bora možete izbeći ako pijete 8 čaša vode na dan

Činjenica je, da kvalitetnom negom i unosom optimalne količine tečnosti koža postaje glađa, dok kod onih koji ne piju dovoljno vode na dnevnom nivou, koža postaje suva i izgledaju starije. No, to svakako nije razlog za nastajanja bora. Konzumiranje tečnosti je izuzetno važno, kako za naše zdravlje tako i za druge delove tela, ali to ne znači da trebamo preterivati sa njihovim unosom. Hidratantnost kože svakako možete održati i pomoću kreme protiv bora, koja prodrie u dublje slojeve kože i pruža joj dovoljno vlažnost za ceo dan.

Mit broj 3: Osobe s masnijom kožom nemaju bore

Ovaj mit proizlazi iz uverenja da je masna koža više hidrirana od one normalne. Masna koža nema nikakve veza sa starenjem kože i nastankom bora, posebno onih oko očiju. Bore će nastati bez obzira na tip kože. 

Mit broj 4: Skupi proizvodi protiv bora sprečavaju nastanak bora

Od prodaje skupih proizvoda najviše koristi imaju proizvođači, a najmanje kupci. Skuplji proizvodi protiv bora ne moraju obavezno značiti veću učinkovitost, sve je u sastojcima. Zato prilikom kupovine izaberite proizvod koji sadrži prirodne i koži odgovarajuće sastojke, kao što su prirodna ulja i hijaluronska kiselina. Redovno korišćenje vašoj koži pružiće dugotrajnu vlažnost i već kroz mesec dana videćete rezultate.

Mit broj 5: Stariji članovi porodice nemaju bore, nećete imati ni vi

Ako neko među vašim bliskim članovima porodice (poput roditelja, bake i dede), još uvek ima savršeno glatku kožu, ne znači da ćete je imati i vi. Genetika može imati uticaja, ali zašto riskirati? U većini slušajeva bore se ne prenose genetski, već nastaju pod snažnim uticajem okoline i načina života. Sunce, pušenje i alkohol samo su tri od mnogih štetnih faktora koji mogu izazvati prevremeno starenje i bore. Jedite zdravo, puno se krećite, izbegavajte stres koliko je to moguće, a za bore neka se pobrine dobra hidratantna krema sa sastojcima odgovarajućim za vaš tip kože i životnu dob.

Izvor: fashion.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/