Da li ste vi ljubitelj parnih kupatila, kao jednog od omiljenih vidova detoksikacije i pročišćenja tela, kože i pore? Mi jesmo, ali priznajemo da ovaj spa-tretman retko kada možemo priuštiti.

Za čišćenje kože lica ipak, tu se prepuštamo stručnim rukama kozmetičarki. Međutim, kada je parenje lica u pitanju, sve više žena ovu metodu praktikuje u kućnoj varijanti, ne samo zbog pristupačnosti, već i zbog svoje delotvornosti koju ima na sve tipove kože.

Parenje lica povećava znojenje koje nam pomaže da izbacimo toksine iz organizma, te omekšava mitisere i olakšava njihovo uklanjanje.

Takođe, može pomoći kod preteranog lučenja sebuma, ali i kod uklanjanja mrtvih ćelija kože, te prljavštine, a sve to bez esfolijacije i isušivanja kože. Ova metoda odlična je za sve tipove kože, pa čak i za onu osetljivu, jer ukoliko odaberete prave sastojke neće vam naškoditi i dodatno iziritirati koži.

Dok toplota i vlaga, ako se primene na dobar način, mogu biti vrlo korisne za lečenje akni, jer pomažu otvaranju pora.

Princip je vrlo jednostavan. Potrebna vam je posuda sa vodom (najbolje bi bilo keramička) i naravno biljke i eterična ulja koja ćete odabrati u odnosu na tip vaše kože.

Idealna temperatura vode je između 100 i 110 stepeni, dok sve toplije od toga može opeći i iziritirati kožu. Od posude sa vodom trebali biste biti udaljeni najmanje 25 santimetara, dok bi postupak trebao trajati 10 minuta. 

Parenje lica se preporučuje jednom nedeljno ako imate normalnu kožu, dva puta ukoliko je koža masna, a ako je suva ili osetljiva, parenje ponavljajte dva puta u mesec dana.

Za normalnu kožu možete koristiti kamilicu, nanu, lavandu i neven. Za suvu se preoručuje se neven, kamilica, zova, detelina i peršun. Za masnu neven, lavanda, matičnjak, žalfija.  Za kožu sklonu aknama koristite kamilicu, maslačak, zovu, eukaliptus i ruzmarin, a za osetljivu: neven, kamilica, ružine latice, korpiva.

Ne zaboravite da nakon parenja lice nahraniti maskom ili hidratantnom kremom.

Izvor: fashion.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/