Vodite se ovim pravilima: 5 saveta koji će vam olakšati potragu za idealnim parfemom

Foto: Profimedia

Odabrati savršen parfem nije jednostavan zadatak, jer nije dovoljno da pratite trendove ili da se vodite tuđim preporukama. Važno je da istražite mirisne grupe koje vam najbolje pristaju, a zatim da isprobate parfem na svojoj koži...

Potraga za pravim mirisom zna biti naporina. Posebno ako ne znate ništa o grupama parfema i notama. S obzirom na to da se radi o "tački na i" svačijeg stila potrebno je dobro razmisliti pre nego što odaberete idealan za sebe.

S obzirom na to da je ponuda stvarno nepregledna, odakle krenuti?

Eksperti za parfeme, Azzi Glasser i Mark Crames, otkrili su pet saveta kojih bi trebalo da se držite kada sledeći put krenete u parfimeriju:

Otkrijte note koje vam se najviše sviđaju

Napravite popis parfema koje volite i uz pomoć besplatne baze mirisa Fragrantica.com saznajte sve o njima. Popišite sve note koje se u njima pojavljuju i zaokružite one koje se ponavljaju. Možda ćete otkriti da vam se sviđaju oni koji u sebi sadrže pačuli ili oni kojima dominiraju cvetne note, što će vam olakšati isprobavanje i kupovanje mirisa u parfumeriji.

Odaberite ispravnu koncentraciju parfema

Miris se najčešće proizvodi u nekoliko varijanti koncentracije, a svaka ima svoe prednosti. Parfem (parfum extrait) sadrži najveću koncentraciju i obično se prodaje u malim bočicama (od 7,5 do 15 ml). Vrlo je intenzivan i sporije se troši, ali je skup te ga mnoge kuće ne puštaju u prodaju. Parfemska voda (eau de parfum) je najpopularnija jer je cenovno dostupna i kvalitetna, a koncentracija parfemskog esktrakta je visoka (10-20 odsto). Zatim dolazi toaletna voda (eau de toilete) koja sadrži 4-10 odsto parfemskog ekstrakta, brže gubi na intenzitetu i bogatstvu mirisa, ali je cenovno dostupnija i idealna za one koji ne vole intenzivne parfeme. Najslabija je kolonjska voda (eau de cologne) koja sadrži samo 3-5 odsto ekstrakta. Ako miris ima jake note, odaberite koncentraciju poput EDT ili kolonjske vode, a ako se radi o finijem mirisu uzmite EDP.

Isprobajte ga više puta pre nego ga kupite

Trakice za testiranje naprskajte različitim mirisima i suzite izbor na dva koja vam se najviše sviđaju. To su oni koje ćete onda isprobati na svojoj koži. Po jedan na svakom zglobu i unutrašnjoj strani lakta. Najbolje bi bilo da uzmete testere i "proživite jedan dan s njima", a ako to nije moguće – izađite iz parfimerije i prošetajte.

"Parfemi su poput veza: Morate živeti sa njim kako biste videli da li je pravi za vas"

Pustite da se parfem stopi sa mirisom vašeg tela i kožom te razmislite o svom odabiru barem pola sata. Parfem nemojte impulsivno kupovati jer postoji velika mogućnost da će vam sasvim drugačije mirisati kada dođete kući, u odnosu na prvi doživljaj.

Kombinujte različite parfeme

Ako želite da imate jedinstven miris, uvek možete isprobati slojevito nanošenje parfema. Kad vam stari dosadi ili imate osećaj da mu nešto nedostaje, osvežite ga s novim. Jedino pravilo je da birate one jednostavne, odnosno najbolji su parfemi s jednom notom. Za transformaciju su idealni drvenasti mirisi, a kombinovanjem različitih parfema možete mirise koje već imate pretvoriti u intenzivnije i bogatije - odlične za večernje izlaske ili jesen.

Trljanje zglobova neće upropastiti miris

Iako mnogi upozoravaju da nikako ne trljate zglobove nakon nanošenja, stručnjaci za parfeme govore kako se time neće uništiti miris, već naprotiv – pre ćete se rešiti mirisa alkohola i osetiti gornje note parfema.

Izvor: Gloria.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/ellesrbija/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...