Vitamini su od suštinskog značaja za vaše zdravlje i lepotu, a odabir pravog ćete veoma brzo osetiti na sebi, u vidu jačine, energičnosti, ali i korigovanju nekih estetskih nedostataka. 

Zato je važno da znate koja namirnica će vam u potpunosti pružiti potrebnu dozu vitamina i minerala, ali i da naučite na koji način ih vaše telo apsorbuje. 

Tracy Piper iz The Piper Center je izdvojila tabelu ključnih vitamina za lepotu, ali i povećanje energije, san, pamćenje, kao i dijetu i imuni sistem. Najbolja stvar? Tracy je preporučila i hranljive biljke koje možete da uvedete u svoju ishranu.

Za kosu, kožu i nokte

Vaše telo govori mnogo o vašem zdravlju, tako da ako ste u deficitu određenih vitamina i minerala, vaša kosa neće imati optimalan sjaj ili volumen. Multivitamin sa aktivnim B kompleksom je najbolja preporuka. B vitamin podstiče rast kose, kože i noktiju.

Suplementi koje treba da uzimate:

Biotin (za rast kose), Cink (kada smo u deficitu, naša kosa gubi boju, i sedi), Vitamin D (otvara folikule za rast kose), Vitamin E (za sjaj kose, volumen i rast), Niacin- B3 (podstiče cirkulaciju i omogućava rast kose), Magnezijum (jača vlas), Gvožđe (podstiče rast kose)

Biljke koje treba da uvedete u ishranu:

Kopriva, rastavić, testerasta palma, aloja, indijski ogrozd (visok sadržaj vitamina C), bosiljak (podstiče cirkulacije, smanjuje lomljenje dlake), čičak ( jača folikulu i deluje protivupalno), kineska biljka Fo-ti, crni susam, kineska anđelika, beli kineski čaj.

Za povećanje energije

Energija treba da bude stalno uravnotežena, jer je bolja od one brza, koju dobijete naglo, a zatim odjednom nestaje. Koristite vitamine i biljke za održavanje energije. 

Suplementi koje treba da uzimate:

Aktivni vitamin B12, folna kiselina, Koenzim Q10 – ubihinon

Biljke koje treba da uvedete u ishranu:

Gljive Hrastova sjajnica i Cordyceps, Rodiola, Astragalus, sladić, Mača

Pamćenje

Svaki dan želimo da budemo u stanju da napravi znatan depozit u našoj memoriji, tako da će vam unos omega 3 masnih kiselina i uzimanje sledećih biljaka pomoći u tome.

Suplementi koje treba da uzimate:

Fosfatidilserin. Omega 3, Vitamin A, tirozin, karnitin (gori masti)

Biljke koje treba da uvedete u ishranu:

Lavlja griva, Ginko biloba, Gotu kola, Brahmi

San

Nekoliko sati dubokog mirnog sna je bolje od 8 sati okretanja i mrmljanja. Određeni nedostaci vitamina i minerala mogu da utiču na prekidanje mirnog sna, zbog čega je ključno da u svoju ishranu uvedete određene visoko hranljive namirnice. 

Suplementi koje treba da uzimate:

Melatonin, Magnezijum, Vitamin B3, Vitamin D, Triptofan,GABA (gama amino buterna kiselina), 

Biljke koje treba da uvedete u ishranu:

Valerijana, Hristov venac, Kava-kava, Hmelj, Ašvaganda, Magnolija, Kamilica

Ishrana, imuni sistem

Ishrana se ne odnosi samo na ono što stavimo u usta, već šta zapravo apsorbujemo i eliminišemo.

Suplementi koje treba da uzimate: Vitamini B1, B3, B6, C, E, A, D, Gvožđe, Selen, Cink

Biljke koje treba da uvedete u ishranu:

Gljive hrastova sjajnica i čaga, kordiceps, maslačak, mahuna

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/