Ukoliko ste kao i mi nedavno pogledali nastavak svima omiljenog serijala "Bridget Jones", sigurno ste nakon filma pored priče o tome kako ste znali da je otac taj i taj (nećemo otkrivati ime, jer neko je sigurno propustio), prokomentarisali kako je Renee Zellweger upropastila svoje lice.

Bilo da se smeje ili plače, njeno lice je isto, ne pomera se i izgleda kao jedna smrznuta, skamenjena sjajna masa koja je u trenutku leđenja bila toliko otekla da su joj jagodice sada kao dve nepomične lopte. A do takvog izgleda ju je doveo botoks kao i određeni fileri i operacije kojima se do juče slatka i šamantna glumica podvrgla.

Zavisnice o botoksu su i njene koleginice - Melanie Griffit i Meg Ryan, a naravno ne smemo da zaboravimo ni Nicole Kidman koja je nakon nekoliko botoks injekcija uspela da "ubije" svaku boru i bilo šta prirodno na sebi postignuvši izgled jedne porcelanske lutke.

Za to velikim delom jesu krive mediji, zatim filmska i modna industrija koje diktiraju ženama trend da u tridesetim i četrdesetim izgledaju poput mladih cura, kao da imaju dvadeset - bez bora, flekica i bilo kakvih tragova "života".

Nekako je ipak poražavajuće kada žene koje su se ostvarile u životu i poseduju visoki stepen inteligencije se odluče na katastrofalan i najgori mogući potez - totalno poništavanje sopstvenog identiteta, pretvarajući se u klon.

Nasuprot njih je ipak veliki broj žena koje su imale "hrabrosti" da pored sjajnih ostvarenja i uspeha u životu, ne vode rat sa godinama i pomire se sa tim da je starenje prirodan tok koji te nagradi ako mu se ne odupireš već samo vodiš računa o sebi.

Među njima su Susan Sarandon, Meryl Streep, Catherine Deneuve, Vanessa Paradis, Helen Mirren, Cate Blanchett..., dame koje koriste svaku priliku da nas podsete kako prihvatanje godina je odraz svesnosti i zrelosti. 

Prisetimo se nekih:

"Ne bih nikako želela da se vratim u dvadesete. Sada znam puno više o sebi, životu nego kada sam bila mlada. Pritom, osećam se daleko samouverenije, opuštenije u svom telu danas nego kada sam imala 20 i stalno brinula o po kojem kilogramu viška. Kad čujem kako se mlade devojke žale na neke nebitne stvari... Imajte na umu da ste na vrhuncu svoje fizičke lepote upravo sad! Uživajte i prestanite više da brinete o nevažnim stvarima. Ako vam smeta kako izgledate u 25, život će vam biti težak i gorak kasnije."  — Susan Sarandon, V Magazine, zimski broj 2010/11

“Do sada se nisam podvrnula nijednoj operaciji, ali ko zna... Kada rodite, vaše telo se menja. Ja lično volim tu promenu, i čini mi se da sam jedna od retkih koja nema problem sa tom istorijom promene. Bitno je ne oduzeti to sebi, staviti tačku na svoj izgled. Kad god upoznam nekog ko je uradio neku plastičnu, prvo vidim sve te promene koje je uneo, pa tek onda osobu. Lično ne mislim da ljudi posle botoksa i filera izgledaju bolje, samo drugačije. I imajte na umu ako menjate svoj izgled usled straha, straha od starenja, taj strah će i posle da se vidi u vašim očima." —Cate Blanchett, Vanity Fair, februar 2009

Cate Blanchett na gali BFI u Londonu, početak oktobra 2016. (foto: Profimedia)

"Živimo u svetu u kojom dominira jedna opsesivno mladalačka kultura i potreba da se stalno bude MLAD.Stalno nam se plasira kako samo ako smo mladi, možemo da blistamo, izgledamo lepo i uspemo. Ako nismo mladi, nismo ni bitni. To je strašno! Odbijam da mi sistem ili bizaran, i totalno poremećen pogled na realnost govori šta je u redu, a šta nije. Ukoliko niste spremni da to vidite i osvestite se, to je vaša odluka svakako."  —Oprah, O, the Oprah Magazine, maj 2011

"Ne pada mi na pamet da se povučem! Dok god mogu da ustanem, našminkam se, hodam na visokim potpeticama, pa čak i kad ne budem mogla da ih nosim, ponašaću se kao Mae West - sedeću u drvenoj stolici na ljuljanje, sve sa mojim omiljenim štiklicama." —Dolly Parton, Nightline, novembar 2012

Catherine Deneuve je danas jedna od retkih glumica u Holivudu koja dokazuje da je moguće graciozno stariti, i opet i dalje imati zavidnu karijeru, bez obzira na broj godina...

Kada su je u jednom intervju, novinari pitali koja je njena tajna gracioznog starenja, Catherine je jednostavno odgovorila: "Pokušajte da se ne borite protiv vremena. Ne kažem da sam ja lično uživala u tome, ali to jednostavno nije toliki problem kada shvatite da je to deo života."

Catherine na Pariskoj nedelji mode koja je završena prošle nedelje (foto: Profimedia)

"Što sam bivala starija, imala sam bolji seks, što je bitno, zar ne? I to u šezdesetim! Jer, sve cake ste pokupili, znate kako da pokrenete motor iz prve posle toliko pokušaja." —Lauren Hutton, na njenom sajtu

“Neko je rekao da s godinama, više svet posmatrate onim pravim unutrašnjim JA. Ukoliko ste osoba koja se nikad ne smeje, vaše lice će biti mlitavo, opušteno, mrtvo. Ako ste ipak pre osoba koja se smeje često, imaćete više bora, linija ali na te linije biste trebali da budete ponosni jer su one odraz i pokazatelj kakav ste život živeli i vodili. One su mapa vašeg života."  —Diane von Furstenberg, The Woman I Wanted to Be, oktobar 2014

"Tajna mladolikog izgleda leži u tome da živite iskreni prema sebi i drugima, hranite se zdravo i jedete sporo, i prosto da lažete za svoje godine.” —Lucille Ball, People, januar 1996

Šta su ove dame radile nasuprot onih koje su "poklekle" pred opsesivnom diktaturom mladosti...

Jedna od najlepših žena na svetu i bivši supermodel Christy Turlington Burns (47) spada u krug dama koje i dan, danas izgledaju čarobno. Za to je velikim delom zaslužno dugogodišnje praktikovanje joge i trčanja.

Christy je čak pre 5 godina završila Njujorški maraton, i to zarad prikupljanja novca za sopstvenu humanitarnu organizaciju, Every Mother Counts. Ova dugonoga lepotica je takođe fan smoutija na bazi povrća.

Halle Berry je možda ovog leta napunila pedeset ali na njenoj figuri i zdravom izgledu bi mnoge daleko mlađe dame mogle da pozavide! Njena tajna? Američka glumica 4 puta nedeljno trenira sat i po i to miks vežbi koje targetiraju sve bitne mišiće u telu.

Tamnoputa glumica jede 5 puta na dan, vodeći računa da unosi dovoljnu količinu proteina, povrća i žitarica. Smatra se damom sa najboljim trbušnjacima u Holivudu.

Naša miljenica Cindy Crawford je nedavno izjavila kako je s godinama smanjila količinu šminke koju je pre koristila, uvidevši da je ona ponekad čini starijom, dajući savet ženama da prigrle svoj prirodni izgled te se umesto šminci okrenu anti-age kremama i redovnoj fitnes rutini poput pilatesa i trčanja. 

Holivudska diva Meryl Streep pliva tri puta nedeljno, ne izlaže se previše suncu i žestoki je kritičar plastične operacije. Njeno najjače oružje je njen čvrst stav, pozitivan duh, kao i mišljenje da je pomirenje s godinama i briga o svom telu jedini pravi put...

Možemo li stvarno da usporimo starenje?

Znakovi starenja se ne pojavljuju samo zato što je prošao još jedan rođendan već zato što malo po malo nastaju vidljiva oštećenja na koži: nivo hidratacije se smanjuje, barijera kože je oslabljena, a oksidacija se povećava.

Ta prva oštećenja nastaju ne samo usled genetike, već i pod uticajem okoline (UV zraci, zagađenje) ali i kompletnog stila života. Zdravo starenje je povezano sa onim što jedete, koliko često vežbate i koliko spavate.

Veliki borac u sporijem starenju ili ti “slow age” trendu je ekstrakt korena bajkalske kapice.

Naime koren ove biljke koristi se preko 2000 godina i smatra se jednim od 50 osnovnih biljaka tradicionalne kineske medicine.

Istraživači kozmetičke kompanije Vichy su otkrili pozitivno dejstvo ekstrakta protiv slobodnih radikala, UVA zraka i zagađenja. Laboratorije Vichy su otkrile pozitivno dejstvo ovog ekstrakta protiv slobodnih radikala, UVA zraka i zagađenja.

Tu je zatim i probiotički sastojak Bifidus koji ojačava barijeru kože i smanjuje njenu osetljivost kao i mineralizovana termalna voda koja jača i obnavlja kožu. Probiotički sastojak bifidus ojačava barijeru kože i smanjuje njenu osetljivost kao i mineralizovana termalna voda koja jača i obnavlja kožu.

Na sledećoj stranici pročitajte 10 odličnih načina kako da usporite i odvojite vreme za sebe...

PageBreak

Život je užurban i vrlo je važno ponekad usporiti i dati prednost blagostanju.

Predah smanjuje fizičke i emotivne efekte stresa. Osećaćete se zdravije i u efikasnije. Usporavanje je vrednovanje sebe, ponovno otkrivanje onoga što volite u životu.

Evo 10 načina kako da pronađete mir u sadašnjosti i poboljšate budućnost:

Meditirajte: čak i 20 minuta ujutru može poboljšati moć koncentracije. Što više meditirate, to manje teskobe osećate. Proverite besplatnu online aplikaciju za početnike - Meditation Timer Pro.

Prošetajte: u zelenilu punom kiseonika, osetite travu pod golim stopalima! Pokušajte da svakog vikenda izađete napolje. Osim što je dobra za kardiovaskularni sistem, šetnja osnažava i popravlja raspoloženje, ravnotežu i koordinaciju.

Kuvajte polako: birajte recepte sa svežom, hranljivom ribom i povrćem. Izbegavajte visoke temperature kuvanja da biste zadržali optimalan kvalitet namirnica. U obroke uvrstite artičoke ili tamne bobice zbog odličnih antioksidativnih osobina i završite ih sa zelenim čajem.

Rezervišite termin za masažu: za uklanjanje stresa i duboku relaksaciju kineska Tui Na tehnika podstiče akupresurne tačke što je odlična vest za muskularno-skeletna stanja, posebno ako provodite puno vremena sedeći za stolom.

Vežbe disanja: samo 5 minuta kontrolisanog disanja dnevno i nema stresa. Započnite dan Pranayama metodom (kontrola disanja) kao jogi:
Saagara ili Baba Ramdev nude besplatne aplikacije za ovo, a besplatne su i klinički razvijene aplikacije s tehnikama na Breathing Zone koje možete koristiti bilo kad, bilo gde.

(Pročitajte: Dnevna nega koja deluje na znakove starenja u nastajanju)

Uzmite slobodni dan na poslu: uradite ono što je davno trebalo da završite. Odvojte vreme za opuštanje, za prijatelje i porodicu.

Maska za ulepšavanje lica: puna antioksidanasa i minerala, i sve dok ste u dugoj kupki. Mirisne sveće i smirujuća muzika Vas dodatno opuštaju i povećavaju dobrobiti nege kože.

Isključite: mobilni telefon i laptop. Društvene mreže su odlična stvar, ali ne vladaju Vašim životom. Zašto ne biste u potpunosti isključili telefon posle 9 uveče i odvojili vreme za sebe i svoje voljene.

Vodite dnevnik: prikaz dana za uravnoteženost pogleda na stvari, promišljeno rešavanje problema i čuvanje dobrih trenutaka. Zašto ne uradite ono što autorka Perla Servan-Šrajber čini: zapišite 3 radosti svakog dana.

Postanite vešti: šivenje, kuvanje, izrada nakita, slikanje. Kreativno izražavanje utiče na pozitivne misli. Uradite isto što i poznati Youtuber Casey Nesitat kad je u kreativnoj blokadi: izađite i fotografišite.

Kako da starite dostojanstveno: Ishrana i fitnes rutina žena koje su svoje godine prihvatile kao prirodan tok
Saveti za negu kože

3 pametna saveta za negu i usporavanje starenja kože

Razmislite o smirenim, pametnim radnjama koje podstiču prirodnu odbranu Vaše kože od ovih višestrukih činilaca koji utiču na kožu.
Starenje je, naravno, neizbežno i moramo se pomiriti sa stvarnošću. UV zraci, nedostatak sna, duvanski dim, zagađenost, itd. su deo ekspozoma i veliki krivac za lišavanje kože njene dragocene otpornosti: UV zraci su 80% odgovorni za starenje kože. Ispitivanja Agencije za zaštitu okoline su pokazala da nivoi zagađivača u zatvorenom, poput onih u klimatizovanim prostorima i avionskim kabinama pod pritiskom, mogu biti 2 do 5 puta viši od onih spolja.

Starite dostojanstveno pomoću pametne hidratacije

Adekvatna hidratacija održava zdrav sjaj, elastičnost i glatkoću kože, a važna je i za sprečavanje pojave tankih linija i bora jer, zapamtite: fokusiranje na funkciju barijere Vaše kože je ključni faktor za sprečavanje prvih, nevidljivih znakova starenja.

Kako otići korak dalje od hidratacije?

Vaša rutina čišćenja je ključna za održavanje pravilnog nivoa hidratacije. Tokom dana dnevna nega obogaćena antioksidansima će ojačati kožu iznutra, a noću, krema bogata vitaminima će pojačati prirodni proces obnove Vaše kože dok spavate. "

Pametna zaštita kože

Odbranite svoju kožu uz pomoć antioksidanasa, aktivnih sastojaka koji pomažu da izgradite budućnost svoje kože jačajući je i pomažući joj da se bori protiv spoljašnjiih uticaja. Antioksidativni sastojci poput korenja bajkalske kapice su Vaši glavni saveznici u borbi protiv efekata slobodnih radikala nastalih zagađenjem i UV zračenjem na starenje kože.

Birajte dnevne i noćne kreme sa antioksidativnim delovanjem za održavanje odbrambene funcije kože i njenog integriteta. Kad ste na otvorenom, nanosite proizvod za zaštitu od sunca.

Uzimajte hranu bogatu antioksidansima poput borovnica, kelja, oraha i zelenog čaja: uz antioksidanse sadrže i mnoštvo hranljivih materija. "

Umirujuće strategije suočavanja sa stresom

Stres može da izmeni funkcije barijere kože. Ostanite pozitivni uz holistički pristup: dovoljno sna, vežbe i usmerene strategije umirivanja. Koji je najpametniji način da ostanete u zenu?  Isprobajte besplatnu online aplikaciju poput Breathing Zone koju su razvili klinički sručnjaci za upravljanje stresom. Sa smirenim pogledom na život Vaša koža će izgledati opuštenije.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija