Y zona

Radi se o zoni koja obuhvata ivice brade, čitav vrat i silazi do ključnih kostiju. Koža u ovoj regiji izuzetno je tanka, mnogo tanja od kože lica i zato se pre opušta. Takođe, dosta vremena provodimo gledajući dole u telefone, tastaturu ili spavajući na previsokim jastucima, a sve to stvara dodatne bore. Da biste neutralisali efekte ovih aktivnosti, trebalo bi da svaki dan masirate vrat.

Probajte:Nanesite kremu koja je bogata molekulima glikana (oni daju signal koži da proizvodi kolagen, koji utiče na to da koža bude glatka i nahranjena). Počnite sa masažom u korenu vrata i masirajte kružnim pokretima naviše.

Dvostruko čišćenje

To je tajna besprekorne kože! Prvi put očistite lice da biste uklonili šminku, smog, znoj i ono što se u toku dana nakupilo na koži. Potom i drugi put jer ćete temeljnije očistiti pore, pa će se tako sve što nanesete od proizvoda bolje apsorbovati.

Probajte:Kao drugi korak možete koristiti micelarnu vodu koju posle morate ispirati. A koliko vam je ovaj drugi korak potreban, videćete po stanju tupfera posle čišćenja.

Baking

Iako je ova tehnika među profesionalcima bila poznata godinama, sada se o tome priča i među „običnim ljudima“. Ideja je da se preko tečnog pudera i korektora nanese veća količina transparentnog pudera u prahu i da se sačeka da prirodna toplota lica zagraje i „zapeče“, tj. fiksira šminku. Imajte na umu da se ovakva šminka primećuje, te ovaj postupak čuvajte samo za noćne izlaske i fotografisanje.

Probajte:Nanesite deblji sloj kremastog korektora u obliku trougla ispod oka (od suznog kanala, ka korenu nosa, pa do kraja oka), na T zonu. Ivice ublažite prstima, a potom preko nanesite puder u prahu. Sačekajte desetak minuta da koža odreaguje, tj. počne da zagreva šminku. Nakon toga čistom četkom uklonite višek pudera u prahu. 

Hromiranje 

Ovo je u stvari najnovija reč za strobing, tj. hajlajtovanje lica. Zaboravite sve što znate o konturingu, odnosno potamnjivanju delova lica! Kako biste izgledali svežije i prirodnije potrebno je da naglasite konture lica tako što ćete ih posvetleti. Chroming je tehnika specifična po tome što se radi ružem za usne, a vi ga prilagodite svom podtonu kože: rozikasti za jako svetli, šampanj za srednji i zlatni za maslinasti ton. Važno je da ruž bude sedefast. 

Probajte:Povucite linije karminom tamo gde biste želeli da prosvetlite lice: oblik slova C oko slepoočnice, duž nosa, ivica gornje usne, ispod obrve... Prstima utapkajte proizvod i ublažite ivice. 

Peptidi

Amino-kiseline kao kuriri šalju signal sledeće sadržine: „Kolagen se razgrađuje“ ćelijama zaduženim za njegovu proizvodnju.

Retinol

Reč je o derivatu vitamina A koji utiče na poboljšanje rada kolagena i ubrzavanje regeneracije ćelija. Pošto je osetljiv na sunce, nanosite ga uveče pred spavanje, 

Antioksidansi

To su molekuli koji se nalaze u vitaminima C i E i zelenom čaju. Štite vašu kožu od spoljašnjih oštećenja i sprečavaju i smanjuju zapaljenske procese. 

Narandžasti karmin kao korektor

Tajna u eliminisanju tamnih podočnjaka nije u nanošenju što svetlijeg korektora. Tada se dešava da koža ispod oka posivi, što je gore nego početna pozicija. Trik savršene kamuflaže je u odabiru prave nijanse. Ako biste posmatrali točak boja, videćete da nasuprot plave stoji narandžasta, tj. to je njena kontrastna boja, i ona je jedina koja može da je neutrališe! 

Probajte:Da biste neutralisali plavetnilo, nanesite malo oranž karmina na udubljeni deo podočnjaka i lagano ga natapkate domalim prstom. Potom preko stavite korektor i sve setujte vrlo tankim slojem pudera u prahu. Ovu tehniku mnogo je zahvalnije izvesti na tamnijoj puti.

PageBreak

Abeceda 

BB

Zvanično, skraćenica BB znači blemish balm, ali to ne znači da prekriva osipe na koži. Potiče iz Azije i reč je o toniranoj kremi koja za razliku od obične tonirane kreme daje licu blistav sjaj i ima malo dodatnih negujućih sastojaka i bori se protiv suvišnog sjaja ili suve kože i starenja.

CC

Radi se o skraćenici od colour correcting, a ova krema to upravo i radi. Bori se protiv crvenila na koži, kao i umornog i sivog tena.

DD

Ako biste kombinovali BB i CC kremu, dobili biste DD. Daily defence krema blago tonira kožu štiteći je od svakodnevnog štetnog uticaja smoga i sunčevog zračenja.

EE

Ovo je proizvod koji ujednačava ton kože (even effect) i ima najveću prekrivnu moć od svih gore pobrojanih krema. Ipak, nije reč o puderu, to je i dalje tonirana krema. 

Ombre obrve

Sa očiju i usana prešli smo i na obrve. Ali, ovaj trend smo jedva dočekali kako bi devojke prestale da pretamnjuju prednji deo obrve. Dosta smekšava grub izraz lica koji pretamne i prekockaste obrve mogu da proizvedu. Podrazumeva lagan prelaz boje od svetlijeg ka tamnijem - obrva je najsvetlija na početku gde je najdeblja, a najtamnija na kraju.

Probajte:Kako slučajno ne biste preterali i prejako obojili prednji deo, obrvu počnite da senčite od srednje trećine. Kada završite i dobijete srednji ton, lagano povećavajte pritisak olovke/četkice i tako potamnite zadnji deo obrve. Prednji obojite samo ovlaš i to pre donji deo najbliže oku. Zahvaljujući ovoj tehnici izbeći ćete stvaranje pretamnih kvadrata na početku obrve koji pogrubljuju izraz lica.

Stripping

Novi način da se lažira letnji ten jeste tehnika takozvane linije kojom se lažira udar sunca po sredini lica koji se prostire preko obraza i sredine nosa. Na svojim revijama to su već probali Michael Kors, DSquared2 i House of Holland.

Probajte:Velikom rastresitom četkom pređite preko bronzera. Višak proizvoda uklonite tako što ćete lagano pipnuti dršku četke. Počnite od jagodica na obrazima, tj. onog dela koji se istakne kada se smejete. Pređite četkom od leve jagodice, preko centra nosa ka desnoj, pa isti postupak ponovite zdesna nalevo. U zavisnosti od toga koliko puta ponovite ovaj postupak, linija će biti izraženija.

Cut Creasing

Ovaj trend vrlo je popularan na Instagramu, ali je istina da su ga šminkeri dugo koristili kao trik kojim klijentima „podižu kapke“. Podrazumeva senčenje prevoja kapka preciznom linijom i tamnom bojom koja će jasno odvojiti prevoj od samog oka. 

Probajte: Nanesite svetlu senku preko donjeg dela gornjeg kapka. Nacrtajte liniju na prevoju kapka krejonom, a potom je umekšajte tamnijom senkom. Na kraju stavite maskaru.

Multimaske

Da biste i kod kuće dobili efekat salonske nege, na različite delove lica stavite različite maske! Koža lica nije uniformna, zato joj treba dati negu koja joj je potrebna. Nanoseći dve ili tri maske, rešićete nekoliko problema u isto vreme.

Probajte: Na masnije regije (T zonu), nanesite one na bazi gline, na suvlje (a to su najčešće obrazi) stavite masku za hidrataciju na bazi hijaluronske kiseline. Na regiju oko očiju nanesite posebne maske na maramicama.

Koreanski stil

Uticaj nege i šminke žena iz Koreje na ceo svet je nemerljiv. Prvo smo dobili BB kreme, pa onda nanošenje dvostruko više proizvoda nego što smo navikli, pa hidrirajuće losione, prirodne sunđere za piling i šminkanje mekanim jastučićima.

Ovako, na primer, izgleda rutinska nega lica jedne Koreanke: Skinite šminku sa očiju blagim proizvodom za čišćenje. Koristeći proizvod na bazi ulja, masirajte lice kružnim pokretima, tako ćete razgraditi svu šminku, a i podstaći cirkulaciju u koži. Uradite blagi piling lica. Da biste ponovo uspostavili dobar Ph balans na koži, obrišite lice tupferom natopljenim tonikom. Ponovite korak br 4, ali na tupfer stavite hidirajući losion. Ponovite korak br 4. i na tupfer stavite lagani serum.Nanesite serum za izbeljivanje kože koji neutrališe hiperpigmentaciju i pigmentne fleke.

Da biste nahranili/očistili/revitalizovali kožu, dva puta nedeljno na lice stavljajte masku koja treba da bude prilagođena potrebi vaše kože. Maska će uticati na to da učinak ostalih proizvoda koje nanosite tokom nedelje bude bolji. Natapkajte kremu na zonu oko oka počevši od spolja ka unutra.Nanesite hidrantnu kremu na lice masirajući i utrljavajući je na lice dok se ne upije. Za noćnu negu, umesto hidrantne kreme stavite malo težu, regenerišuću.

Tekst: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija