Novi rečnik kože: Ovo su beauty termini kojima morate ovladati što pre!

foto: Imaxtree

Vremena se menjaju, a tako i naše znanje i fokus kada je reč o nezi lica i šminki. Kojim terminima morate što pre ovladati?

Y zona

Radi se o zoni koja obuhvata ivice brade, čitav vrat i silazi do ključnih kostiju. Koža u ovoj regiji izuzetno je tanka, mnogo tanja od kože lica i zato se pre opušta. Takođe, dosta vremena provodimo gledajući dole u telefone, tastaturu ili spavajući na previsokim jastucima, a sve to stvara dodatne bore. Da biste neutralisali efekte ovih aktivnosti, trebalo bi da svaki dan masirate vrat.

Probajte:Nanesite kremu koja je bogata molekulima glikana (oni daju signal koži da proizvodi kolagen, koji utiče na to da koža bude glatka i nahranjena). Počnite sa masažom u korenu vrata i masirajte kružnim pokretima naviše.

Dvostruko čišćenje

To je tajna besprekorne kože! Prvi put očistite lice da biste uklonili šminku, smog, znoj i ono što se u toku dana nakupilo na koži. Potom i drugi put jer ćete temeljnije očistiti pore, pa će se tako sve što nanesete od proizvoda bolje apsorbovati.

Probajte:Kao drugi korak možete koristiti micelarnu vodu koju posle morate ispirati. A koliko vam je ovaj drugi korak potreban, videćete po stanju tupfera posle čišćenja.

Baking

Iako je ova tehnika među profesionalcima bila poznata godinama, sada se o tome priča i među „običnim ljudima“. Ideja je da se preko tečnog pudera i korektora nanese veća količina transparentnog pudera u prahu i da se sačeka da prirodna toplota lica zagraje i „zapeče“, tj. fiksira šminku. Imajte na umu da se ovakva šminka primećuje, te ovaj postupak čuvajte samo za noćne izlaske i fotografisanje.

Probajte:Nanesite deblji sloj kremastog korektora u obliku trougla ispod oka (od suznog kanala, ka korenu nosa, pa do kraja oka), na T zonu. Ivice ublažite prstima, a potom preko nanesite puder u prahu. Sačekajte desetak minuta da koža odreaguje, tj. počne da zagreva šminku. Nakon toga čistom četkom uklonite višek pudera u prahu. 

Hromiranje 

Ovo je u stvari najnovija reč za strobing, tj. hajlajtovanje lica. Zaboravite sve što znate o konturingu, odnosno potamnjivanju delova lica! Kako biste izgledali svežije i prirodnije potrebno je da naglasite konture lica tako što ćete ih posvetleti. Chroming je tehnika specifična po tome što se radi ružem za usne, a vi ga prilagodite svom podtonu kože: rozikasti za jako svetli, šampanj za srednji i zlatni za maslinasti ton. Važno je da ruž bude sedefast. 

Probajte:Povucite linije karminom tamo gde biste želeli da prosvetlite lice: oblik slova C oko slepoočnice, duž nosa, ivica gornje usne, ispod obrve... Prstima utapkajte proizvod i ublažite ivice. 

Peptidi

Amino-kiseline kao kuriri šalju signal sledeće sadržine: „Kolagen se razgrađuje“ ćelijama zaduženim za njegovu proizvodnju.

Retinol

Reč je o derivatu vitamina A koji utiče na poboljšanje rada kolagena i ubrzavanje regeneracije ćelija. Pošto je osetljiv na sunce, nanosite ga uveče pred spavanje, 

Antioksidansi

To su molekuli koji se nalaze u vitaminima C i E i zelenom čaju. Štite vašu kožu od spoljašnjih oštećenja i sprečavaju i smanjuju zapaljenske procese. 

Narandžasti karmin kao korektor

Tajna u eliminisanju tamnih podočnjaka nije u nanošenju što svetlijeg korektora. Tada se dešava da koža ispod oka posivi, što je gore nego početna pozicija. Trik savršene kamuflaže je u odabiru prave nijanse. Ako biste posmatrali točak boja, videćete da nasuprot plave stoji narandžasta, tj. to je njena kontrastna boja, i ona je jedina koja može da je neutrališe! 

Probajte:Da biste neutralisali plavetnilo, nanesite malo oranž karmina na udubljeni deo podočnjaka i lagano ga natapkate domalim prstom. Potom preko stavite korektor i sve setujte vrlo tankim slojem pudera u prahu. Ovu tehniku mnogo je zahvalnije izvesti na tamnijoj puti.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...