Kada je pedesetih godina prošlog veka, na pitanje šta nosi u krevetu, holivudska ikona Merilin Monro odgovorila: "Samo nekoliko kapi Chanel No.5", za francusku modnu kuću ništa više nije bilo isto.

Slava koju su tada stekli traje do danas. Modni gigant je tokom godina svojim kupcima donosio brojne inovacije, a sada su definitivno otišli i korak dalje, jer je luksuzna marka plasirala na tržište kolekciju parfema po neverovatnoj ceni.

"Jedna bočica košta 3.200 evra. Parfem će se zvati Grand Extrait i biće to njihov najskuplji parfem svih vremena. Visoku cenu parfem ne duguje samo mirisu, već ručno izrađenoj bočici".

Iz Chanela poručuju da je parfem namenjen kolekcionarima luksuznih predmeta. Kao pesme, slike i muzička dela, i parfemi nastaju tako da prenesu zamisao, fantazije i želje... Osim mirisa, najskuplji primerci zadovoljavaju i druga čula. Bočice su tako precizno izrađene od najskupljih kristala i zlata, da opravdavaju cenu i od više stotina hiljada dolara.

Britanska parfemska kuća "Clive Christian" proizvodi tri parfema - 1872, X i No.1 - sva tri u ženskoj i muškoj verziji. To su najluksuzniji parfemi na svetu, a No.1 je i najskuplji - 30 mililitara košta 215.000 dolara. "Chanelov" Grand Extrait košta 3.200 evra i to je njihov najskuplji parfem svih vremena.

"Kada smo ga stvarali, želeli smo napraviti parfem nad parfemima. Prema mišljenju mnogih, to nam je i uspelo. Miris čine sastojci koji se dopremaju iz raznih delova sveta. Tu je slavna ruža iz "Grassea", vanila s Tahitija, sandalovina iz Indije... Samo jedna kapljica mirisa dovoljna je da mirišete satima, ako ne i danima", kazala je Viktorija, naslednica "Clive Christiana".

Paco Rabanne 1 million ima čist, luksuzan, ekscentričan miris veoma retkih vrsta i na listi je najskupljih parfema, jer košta vrtoglavih 57.000 američkih dolara. Spakovan je u veoma raskošan kofer zlatne boje sa dijamantskom krunom na vrhu, a dostupan je samo odabranim kupcima.

Ora Ito parfem je nešto jeftiniji od Paco Rabana i košta "samo" 45.000 dolara. Miris mu je odabrao čuveni Ito, sin najpoznatijeg pariskog modnog dizajnera Paskapa Marabitoa.

Les Larmes Sacrees de Thebes of Baccaratje miris orijentalnih tema zavođenja, sačinjen od divljih jasmina, geranijuma, bibera, kardamona, ćilibara, mošusa, sandalovine i još nekih tajnih sastojaka. Bočica nije tako atraktivna, u obliku je piramide, izrađena od skupih ogledala i košta 6.800 dolara.

Iako je ime Notorious - Ralph Lauren poznatije po odeći, istoimeni parfem je osvojio svet. Spoj ribizle, čokolade i mošusa spakovan u bočicu košta 3.540 američkih dolara.

Prefinjenost u ciframa:

Clive Christian's No.1 - 215.000 dolara

Hermes Perfume 24 Fabourg - 1.500 dolara za 30 ml

Annick Goutal Perfume EAU D'hadrien - 1.500 dolara za 100 ml

Henri Alméras's Joy Perfume for Jean Patou - 800 dolara za 30 ml

Jar Perfumes The Bolt of Lightening - 765 dolara za 30 ml

Izvor: Nezavisne novine

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija