Gravitacija je nemilosrdna.

Deluje 24 sata, sedam dana u nedelji i vuče ka tlu sve što može da vam padne na pamet, pa tako celo naše telo i sve njegove delove. Mnogo njih možete prekriti garderobom, ali lice baš i ne. Oči su te koje najviše otkrivaju zdravstveno stanje, stanje vašeg duha, pa samim tim i umor. Estetski problemi zone oko očiju mogu biti: 

1. Bore koje se javljaju na spoljnom delu oka, tj. onom gde je oko dosta angažovano svakodnevnom mimikom i nazivaju se „nožice od vrane“ (crows feet) jer su tanke i dugačke, 

2. Gubitak volumena lica u regiji očiju, tj. gubitak vode i masnoće zbog kojih se javlja takozvani „upali“ pogled, 

3. Nakupljanje masnog i vezivnog tkiva u regiji podočnjaka, a manifestuje se kao sitne bele fleke 

4. Višak kože na donjem ili gornjem kapku. 

Višak kože na kapcima svedoči da planetom Zemljom šetate već poprilično vremena i to je nešto što se ne može sakriti. Ta veća količina kože svakako je relativna stvar i ono što je nekome višak, neko drugi i ne primećuje.

Postoje ljudi koji genetski, samim rođenjem imaju malo spuštanije kapke i sneni pogled, a većini ostalih se to javlja tek posle trideset pete godine. Englezi imaju vrlo primeren naziv za spuštene kapke - hooded eyelid, tj. kapak sa kapuljačom. 

Umanjivanje i otklanjanje te omražene kapuljačice cilj je mnogih kozmetičkih tretmana. Ono što dermatolozi i kozmetičari savetuju podjednako i muškarcima i ženama jeste svakodnevna nega okoloočne regije adekvatnim kremama. S obzirom na to da je koža oko oka sedam puta tanja od one na obrazu, na primer, neophodno ju je tretirati posebnim proizvodima. Njih bi bilo najbolje držati u frižideru jer će tako dodatno rashladiti oko i temperaturom smanjiti sitne otoke.

Prilikom stavljanja kreme trebalo bi voditi računa o smeru nanošenja i pritisku na kožu koji se tom prilikom primenjuje. Kremu bi trebalo natapkati oko oka, a potom je razmazati u pravcu suprotnom od stvaranja bora − počnite od sleopoočnice, pređite na donji kapak, nastavite ka suznom kanalu, pa tek onda pređite na gornji kapak i ponovo završite na slepoočnici. Napravite nekoliko krugova domalim prstom. On je najslabiji na šaci te ne bi trebalo da vuče kožu oko oka isuviše jako. 

Iako se svakodnevno negujete, godinama će sitne gore pomenute promene početi da se dešavaju, a kozmetički svet našao je i nekoliko profesionalnih načina da ih tretira. Reč je o jednoj hirurškoj metodi, blefaroplastici, kojom se klijent uvodi u totalnu anesteziju i po prethodno obeleženom crtežu skalpelom se eliptično odstranjuje višak kože i masnog tkiva gornjeg kapka sa ožiljkom u prevoju kapka, dok je rez na donjem kapku neposredno ispod trepavica, a ukoliko nema viška kože, masno tkivo uklanja se preko vežnjače (konjunktive) sa unutrašnje strane kapka, tj. bez spoljašnjeg ožiljka. Do sada vrlo poznate i popularne nehirurške metode su botoks, fileri i mezoterapija. Radi se o injekcionim metodama kojima stručna lica po želji klijenta ubrizgavaju određene supstance u kožu da bi se dobio željeni efekat. Kako nauka napreduje te supstance su sve kvalitetnije i sintetičke su zamenjene onima koje pospešuju bioregnerativne procese samog organizma. Najnovija metoda koja se pojavila na svetskom tržištu, a od kraja prošle godine i kod nas, jeste neoperativna dinamička blefaroplastika.

Reč je o je nehirurškoj intervenciji kojom se uklanja višak kože posebnom elektrodom. U Beogradu, neoperativnu dinamičku blefaroplastiku radi dr specijalista Marija Jovanović, predsednik udruženja za bioregenerativnu i estetsku medicinu (breem.rs) i član Evropske medicinske asocijacije (EMA): „Cela procedura radi se u lokalnoj anesteziji, tj. osećaj na koži otupljuje se posebnom kremom i klijent je sve vreme svestan i budan. Kada klijent zažmuri, po višku kože, tj. mestu gde bi bio operativni rez, prelazi se elektrodicom i uz pomoć jonizovanog gasa radi se takozvana retrakcija tkiva − znači skraćivanje elastičnih vlakana. Kako mi starimo elastična vlakna u koži generalno, pa tako i na oku, gube svoju elastičnost, produžavaju se, pa se javlja višak kože. Ova procedura dovodi do skraćivanja elastičnih vlakana i vraća praktično stanje tkiva na isto onakvo kakvo je bilo kada je klijent bio mlađi. U tome se ova procedura fundamentalno razlikuje od operacije. Operativnim putem može da se desi da dođe do neravnomernog uklanjanja tkiva na levoj i desnoj strani. Ovde je to nemoguće, jer vi sopstvena vlakna skraćujete kao što su nekada bila i forma i oblik oka ostaju vaši, nema mogućnosti gubljenja anatomske funkcionalnosti i čuva se integritet tkiva.“ Ono što čini neoperativnu dinamičku blefaroplastiku veoma popularnom jeste trenutni efekat. tj, rezultat koji se vidi tri do pet minuta nakon intervencije.

Posledica tretmana su sitne krastice koje za sedam dana potpuno nestaju, za njima ostaje bledo roze mlada koža koja je znak regeneracije oka, a za dve nedelje od tretmana pigmentacija u regiji oka je potpuno opravljena. Odmah nakon intervencije može se staviti puder na regiju oka i klijent može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima, a doktorka Jovanović pojašnjava: „Ono što je veoma bitno jeste da se ovom metodom ne probija bazalna membrana, uopšte se ne utiče na vaskularne elemente tako da ovo što liči na mikrokrastice nisu krastice, jer krasta nastaje kada dođete do crvenih krvnih zrnca, do krvi koja se koaguliše. To ovde nije slučaj, one se javljaju zbog naglog procesa sublimacije. To je fizički biološki proces u kom se nešto direktno iz čvrstog stanja pretvara u gasovito bez prolaska kroz tečnu fazu. U tom procesu višak tkiva prelazi u gasovito stanje i na taj način se višak fizički uklanja.“ Tako da, ako se bojite bola, injekcija, igala i krvi, ovo je svakako metoda koju bi trebalo da uzmete u razmatranje. Svakom intervencijom uklanja se 30 odsto viška kože, a pauza između dve trebalo bi da bude oko mesec dana. Tretmane možete raditi dok ne dobijete željeni razultat, što je najčešće od jedan do tri vezana tretmana. Intervenciju na gornjem i donjem kapku na bi trebalo raditi u istom danu, nego u razmaku od pet do sedam dana. Nema dugačkog postoperativnog oporavka i modrica kao nakon hirurške intervencije. Takođe, ako ste mlađi i još nemate potrebu za hirurškom metodom, ovo je idealna procedura za vas. 

Za koji god tretman okoloočne regije da se odlučite, pokušajte da budete što objektivniji i posavetujte se sa nekoliko stručnjaka da biste dobili što adekvatnije mišljenje. Takođe, imajte na umu da je ova zona vrlo osetljiva i metabolički aktivna i zavisna od drugih procesa u organizmu. Ona odražava stanje metabolizma, hormonskog statusa, stanje bubrežne funkcije i stanje krvnog sistema. Mnoge probleme možete rešiti, ublažiti ili njihov nastanak odložiti jednostavnom pravilnom ishranom i redovnim osmočasovnim snom. 

+ make up saveti

1. Obavezno koristite bazu sa senku jer će se u suprotnom zbog viška kože senka nabirati u prevojima

2. Zaboravite na sedefaste teksture jer će one samo istaći višak kože

3. Nanosite šminku otvorenih očiju i „lažirajte“ prevoj kapka, tj. nacrtajte ga tamo gde bi trebalo da bude. To činite najtamnijim tonom mat teksture 

4. Obavezno uvijte trepavice 

5. Nanesite najviše maskare na drugu polovinu trepavica izvijajući ih naviše i ka spolja

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija