Sada kada je proleće došlo, a temperature naglo počele da rastu vreme je da "uskočimo" u najnoviju obuću sa otvorenim prstima i zanimljivim prorezima.

(Beauty pedikir: Lepa i negovana stopala za 40 minuta)

Ipak, smena zimske obuće zna nepovoljno da deluje na naše noge, te da izazove bolne žuljeve, zadebljanja na koži, ojedenost i crvenilo, zbog čega je važno da obratimo pažnju na naša stopala. 

To nam je potvrdila Alicia Barba, dermatolog koja je rešila da nam otkrije kako da sprečimo pojavu štete na našim stopalima:

Polako pređite iz zimske u prolećnu obuću

Pošto ste kupili novi par sandala, najbolje bi bilo da ih nosite nekoliko sati u kući ili kancelariji. Na taj način ćete izbeći nanošenje štete stopalima, tako što ćete omogućiti koži da razvije dobru liniju odbrane, ali i cipelama da se prilagode obliku vašeg stopala. Dakle, nemojte nasilno obuvati najnovije cipele, već postepeno navikavajte noge na njih.

Koristite jastučiće za stopala

"Svaki put kada nosim određeni par cipela, znam da ću dobiti ranu na vrhu palca, zbog čega koristim zaštitu u obliku jastučica za stopala", kaže dr Alicia. To je razlog zašto gotovo svi stilisti i modeli uvek u svojoj torbi poseduju jedno mini pakovanje. 

(Kako da napravite piling od meda za negu stopala)

Hidrirajte 

Iako u početku može da deluje nelogično, doktorka Barba kaže da svakodnevna pravilna hidratacija može da ojača kožu, što znači da možete sprečiti pojavu ispucalih, suvih oblasti. Dakle, u vašu negu obavezno uvedite korišćenje kreme koja sadrži od 20 do 40 odsto uree, kako bi vaša stopala bila glatka i sjajna tokom cele godine.

Zaštitite stopala na pravi način

Ako se pojave plikovi ili rane najbolje je da upotrebite flastere ili zavoje, koji će ubrzati oporavak. Kada je reč o zatvorenim ranama, dr Baraba savetuje da uzmete sterilnu iglu i istisnete tečnost iz plika, bez uklanjanja kože. Zatim, na povređenu površinu aplicirajte antibiotsku mast kako biste sprečili razvoj infekcije, i zalepite flaster koji treba da nosite tokom dana. Noću, kada spavate, obavezno skinite zavoj kako bi koža slobodno disala. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija