Korak do blistavog tena: Kako da pravilno čistite svoju kožu

foto: Profimedia

Dodavanje još jednog koraka u svakodnevni ritual čišćenja kože najbrži je put ka svežem i blistavom tenu!

Da li je moguće da mi kao odrasle žene i dalje ne znamo kako da peremo svoje lice? Sudeći po online diskusijama i proizvodima koji se lansiraju, čini nam se da ipak ne znamo.

Talas preopterećivanja kože proizvodima koji je pre nekoliko godina stigao iz Azije (Japan i Koreja) i dalje je na snazi. Prosečna Azijatkinja svakodnevno upotrebi oko sedam proizvoda za čišćenje i negu kože lica. Pranje lica donedavno je bila vrlo jednostavna procedura (kako bi baka rekla − samo ispljuskaj lice hladnom vodom), ali sada je postalo meta raznih pitanja. Treba li da batalimo gelove za pranje lica i okrenemo se uljima? Da li da radim piling četkom ili muslinskom tkaninom? Jesu li su sapuni preagresivni? I pitanje svih pitanja – hoću li sa lica skinuti sve ako se umijem samo jednom?

Ukoliko na Googleu ukucate how to double cleanse your face izaći će 8.700.000 rezultata.

Fenomen dvostrukog čišćenja lica zvuči malo opsesivno, pogotovo za one dame koje idu u krevet, a pre toga su lice obrisale samo vlažnom maramicom. Ali, kada pogledate malo racionalnije, dobro pranje lica utiče na sve, tj. na zdravlje same kože, njenu čistoću, ali i na sposobnost da upije proizvode (serume i kreme) koje budete naneli kasnije. Ako ne skinete šminku kako treba ili ne očistite lice čak i ako se ne šminkate, na vašoj koži će ostati mnoštvo mrtvih ćelija. One stoje kao male barijere svim proizvodima koje nanosite posle, te ti proizvodi neće imati nikakvog efekta. Čišćenje je proces koji priprema kožu za prirodan regenerativni proces koji se dešava tokom noći dok spavate i ono nije samo pitanje toga da eliminišete prljavštinu. Kada stavljate ruke na lice i dok pravite po njemu razne pokrete to povećava cirkulaciju, a ona snabdeva kožu kiseonikom koji je regeneriše, lice se bolje snabdeva vodom, pa i izgleda mlađe i jedro.

Za one koji se puno kreću gradom, pedantno čišćenje lica ima i anti-age benefite. Istraživanje koje je objavljeno u magazinu Dermatology Times 2014. godine pokazalo je da žene koje žive u visoko zagađenim gradovima imaju mnogo lošiju snabdevenost kože vodom i odbrambenu sposobnost kože mnogu nižu nego one koje tu ne žive. Studija koja je objavljena 2010. godine u magazinu Journal Of Investigative Dermatology objavila je da žene iz urbanih sredina imaju za 22 odsto veću hiperpigmentaciju kože od onih iz ruralnih područja, a sve to zahvaljujući većoj zagađenosti vazduha. Za sve su to krive mikroskopske čestice koje se nalaze u dimu cigareta, gasovima koji izlaze ih auspuha i vazduhu koji ispuštaju klima uređaji. Pošto ne možemo da izbegnemo to nevidljivo đubre koje pluta oko nas svakodnevno, možemo da se prilagodimo okolnostima i da ga skinemo sa kože. Kada sagledate gde i u kojim uslovima živimo, dvostruko čišćenje lica zvuči sasvim logično. Ulja i mleka za čišćenje vrlo su efektivna u uklanjanju vidljive nečistoće koje uklanjamo sa površine kože (sebum, šminka). Posle toga trebalo bi da usledi nešto što će ciljano da deluje na manje čestice kao što su bakterije, prašina, zagađivači koji ostaju u porama.

U te svrhe trebalo bi uraditi mikropiling i to uz pomoć aparata za čišćenje lica kao što su Luna ili Clarisonic. Oni sa suvom kožom trebalo bi da budu blaži prema svojoj koži jer je neadekvatno čišćenje može dodatno isušiti. Preterana mehanička aktivnost skinuće sa kože lipide koji su neophodni agens u njenoj zaštiti. Najbolja strategija za one koji imaju suvu kožu a i dalje žele da je čiste dvostruko jeste da prvo uklone šminku uljem, a potom da je ponovo umiju blagim sredstvom za čišćenje koje ne peni.

Najveća greška koju većina žena pravi jeste to da uopšte ne čiste lice ili ga čiste preagresivnim proizvodima. Većina vlažnih maramica sadrži alkohol koji je previše agresivan za kožu, a sapuni su isuviše alkalni za lice. Ako preterate sa pilingom, skinućete sa njega sva ulja koja bi i trebalo da budu tu i služe kao zaštita kože. Samim tim dobićete negativnu reakciju − koža će registrovati da nema ulja, te će ga proizvoditi još više. Tada dolazi do prezasićenosti sebumom, a sve to dodatno pogoršava situaciju. Bez obzira na to da li čistite lice jednom ili dva puta, pronalazak pravog sredstva (mleka, ulja, gela, losiona, pene) izuzetno je važan, ali to je i stvar subjektivnog osećaja samog korisnika. Ne zavisi sve samo od toga koju teksturu volite, već od toga koja vam stvarno prija.

Na kraju čišćenja trebalo bi da imate mekanu, blistavu kožu koja ne zateže, tj. da se osećate vrlo udobno. Ako dođe do zatezanja, znači da ste bili pregrubi pa se opredelite se za blaže čistače. A termin da je nešto čisto samo kada „škripi“, ostavite za trenutak kada budete prali prozore.

Ulja

Ulja su idealan prvi korak dvostrukog čišćenja lica jer ona za sebe vezuju sve materije na bazi ulja koja se nalaze na koži, tj. šminku i sebum. Ona ne utiču na prirodna ulja kože te su vrlo blaga, a mogu ih koristiti i osobe sa masnom kožom. Utrljavaju se na suvo lice, a ispiraju vodom.

Micelarne vode

Ekspanzija ovih vodica počela je iz Francuske, a danas ih obožavaju svi širom sveta. Micele, male mikroskopske čestice skupljaju sve nečistoće sa kože i nema potrebe za kasnijim ispiranjem lica vodom. Iako su micelarne vode proizvod sve-u-jedan, bilo bi dobro da one budu samo jedan od dva koraka čišćenja. 

Pene

Pene za čišćenje lica su intenzivne kao gelovi, a opet blage poput mleka. Idealne su za drugi korak čišćenja. Da ne biste preterali, kada je koristite kao drugi korak, opredelite se za onu namenjenu osetljivoj koži. 

Aparati

Mali električni pomagači nisu na odmet. Koriste se svakodnevno, ali je važno da prilagodite njihov intenzitet svakom tipu kože. Oni mehanički čiste kožu, ali je zahvaljujući oscilacijama i pulisiranju ne vuku i ne razvlače, već čiste na jedan izuzetno blag i nežan način. 

Tekst: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...