Kada je reč o starenju, oči su prvo područje na kojem možete primetiti prve znake istog. One će prve pokazati naše neispavane noći, oštećenja od sunca ili žmirkanja. Još jedan razlog da o njima povedemo više računa, ali i bolju negu...

Kada je reč o nezi, često se javlja nesigurnost oko proizvoda koje bismo trebali da koristimo jer krema koja koristimo u dvadesetim neće odgovarati nešto zrelijoj koži, u pedesetim godinama.

Kako bismo pronašli tačan odgovor i dobili savete, konsultovali smo se sa Carlosom A. Charlesom, doktorom koji je osnivač klinike Derma di Colore. On nam je otkrio sve što treba da znamo o anti-age proizvodima i kremama koje se koriste u svakoj fazi života.

Univerzalno Carlosovo pravilo za negu predela oko očiju se zasniva na tri principa:

1. Izbegavajte preterano jake proizvode, kao što su benzoilperoksid, salicilna i glikolna kiselina koje se često nalaze u kremama za negu područja oko očiju.

2. Veća koncentracija hydroquinone u kremama koje deluju protiv hiperpigmentacije kože može dovesti do alergijskih reakcija, a samim tim i do izraženih tamnih podočnjaka.

3. Izbegavajte proizvode sa jakim mirisama jer oni često izazivaju alergijske reakcije, posebno oko osetljivog područja oko očiju. 

U 20-im godinama:

Za žene koje su u dvadesetim nega kože bi trebalo da se zasniva na prevenciji. Najvažnije je da koristite dobru zaštitnu kremu za područje oko očiju. Proizvodi koji sadrže antioksidanse takođe mogu biti od pomoći u prevenciji štete koju izazivaju slobodni radikali i drugi spoljašnji faktori. Pored toga, u odlaganju starenja vam mogu pomoći kreme i gelovi koji smanjuju nadutost i tamne krugove. 

Preporuka: Najvažnije je da svakodnevno koristite dnevnu hidratantu kremu za zaštitnim faktorima, tokom svih godišnjih doba. Poželjno je da krema sadrži fizičke blokatore, kao što su cink ili titanijum dioksid i SPF 30. 

U 30-im i 40-im:

U 30-im već počinjemo da primećujemo konkretne znake starenja. Najčešće je reč o hiperpigmentaciji i nastanku tamnih podočnjaka, ali i pojave finih linija bora i promene teksture kože.

U 40-im, tamni krugovi postaju izraženiji i linije bora su vidljivije. Često se dame u ovoj starosnoj dobi žale da njihove oči daju licu umoran izgled, čak i onda kada se osećaju odmorno i sveže.

Preporuka: U početku je najvažnije da počnete da koristite retinol kremu ili proizvod bogat visokim sadržajem retionoida. Ove kreme povećaju promet ćelija, smanjuju vidljivost tamnih krugova i ojačavaju teksturu kože. Oni takođe stimulišu proizvodnju kolagena, koji smanjuje nastanak tamnih krugova ispod očiju koji nastaju zbog sve više istanjenje kože, zbog čega su krvni sudovi sve vidljiviji. Kreme bogate antioksidantima koje sadrže vitamin A, C i E takođe mogu da pomognu u oslobađanju slobodnih radikala i podsticanju proizvodnje kolagena.

U 50-im i 70-im:

Što se tiče zrele kože u 50-im i 70-im, ključno je je da se služite istim smernicama koje smo opisali iznad. Osim toga, možete popraviti strukturu kože filerima i radio talasnim liftingom lica, odnosno neinvazivnim tretmanima koji će vam pomoći u borbi protiv starenja. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija