Naziv micerlarna voda je izveden iz reči micele (engl. micelles), što označava sićušne okrugle molekule u vodi koji uklanjanju ulja i prljavštine koje su se nakupile na koži. Zapravo, te mikročestice savršeno skidaju šminku sa lica, čiste i toniraju kožu.

(Pravilno čišćenje lica za sve tipove kože)

Postoji više vrsta micelarne vode: za suvu, osetljivu, kombinovanu ili masnu kožu lica, kao i kožu sklonu bubuljicama i aknama. Baš zato, među mnoštvom njih, postoje nekomedogovane micelerne vode - što znači da neće izazivati začepljenje pora, zbog čega predstavljaju alternativu rukavicama, kaže dermatolog Dr Sam Bunting. Kao i kod svakog proizvoda za negu kože, treba da pronađete onaj koji je idealan za vašu kožu.

(Tri svakodnevna rituala za čišćenje lica)

Dok su ulja i melemi pogodni za večernju rutinu negovanja kože lica, zahvaljujući svojoj teksturi micelarna voda se može koristiti i za dnevnu i večernju negu. Mada ako nosite tešku i jaku šminku, pored micelarne trebalo bi da koristite regularni tonik, kako biste bili sigurni da je koža u potpunosti čista. Ako putujete i imate ograničen pristup vodi, micelarna voda je sjajna opcija, dodaje Bunting.

(5 jednostavnih pravila noćne nege lica)

Upotreba je kranje jednostavna. Tufer se natopi micelarnom vodom, i onda se pređe celo lice, sa fokusom na kritične tačke. Slobodno možete preći i vratni deo. Na kraju čišćenja, osetićete meko, čisto i baršunasto lice, bez sjaja koji se često javlja na T zoni. Proizvod se ne ispira.

Tekst priredila: Kristina Milošev