Mislili smo da će se problem bubuljica ostati iza zatvorenih vrata puberteta, zajedno sa lošim izborom garderobe i muzike, ali ispostavilo se da nije baš tako.

Po Murphyjevom zakonu, stres, hormonske varijacije u toku meseca, upaljeni folikuli i nepravilna ishrana aktiviraju ga kada nam je to najmanje potrebno (prvi sastanak, razgovor za posao, važan izlazak). Ako imate generalno problematičnu kožu ili samo trenutni problem, potrebno je da se brzo i efikasno rešite neželjenog osipa.

1. Umijte se. Koža pre svega mora biti čista. Bez obzira na to koliko ste umorni, pranje lica ujutru i uveče obavezno je kao i posle napornog treninga. Koristite sredstvo koje sadrži salicilnu kiselinu. 

2. Ne dirajte. Koliko god želite da stisnete bubuljicu – nemojte! Najverovatnije to nećete uraditi stručno, odnosno, nećete izbaciti napolje sav sadržaj, već ćete jedan njegov deo potisnuti još dublje u kanal, gde će napraviti veći problem. A o povređivanju same površine kože (modrice i kraste) da ne govorimo. Dugački nokti i prejak pritisak takođe mogu da pogoršaju problem.

3. Koristite odgovarajuće proizvode. Postoje oni koji su posebno namenjeni tretiranju bubuljica, te je poželjno da ih upotrebljavate jer su se njihovi sastojci pokazali kao visoko efikasni. Na ambalaži u spisku sastojaka tražite: salicilnu kiselinu, benzol peroksid i glikolnu kiselinu.   

4. Tretirajte. Ako imate više problema na koži,  tretirajte celo lice, ali ako je problem pojedinačan, fokusirajte se samo na njega, tj. koristite proizvode za ciljano uklanjanje buduljica. 

5. Idite bez šminke. Budite bez make upa koliko god možete. Tečna podloga i korektor dosta pomažu pri kamuflaži, ali koža ispod i dalje radi. Šminka može dodatno da zapuši pore i pogorša već postojeću iritaciju. Birajte proizvode na kojima piše da su nekomedogeni i da su oil free.

6. Uhvatite je na početku. Što pre krenete u borbu protiv bubuljice, to bolje. Najčešće možete da je osetite dan, dva ranije. Na to mesto u tom trenutku nanesite tretman za ciljano uklanjanje bubuljica. 

7. Pronađite balans. Ako nemate bubuljice to ne znači da treba da budete mirni. Redovno posećujte kozmetičara (minimum kvartalno) i čistite kožu da ne bi imalo šta da se upali. Sa druge strane, nemojte se preterano prati (više od dva puta dnevno) jer ako sa kože skinete sve masnoće, ona će početi da ih stvara još više, a to je pogodno tle za ono što ne želite. 

8. Izađite na sunce pametno. Poznato je da kreme za visokim zaštitnim faktorima često izazivaju osipe, zato što su vodootporne i često baš teške. Krema koju koristite svakodnevno trebalo bi da ima zaštitni faktor minimum SPF15, poželjno je da bude nekomedogena i bez ulja. 

9. Dišite. Hormoni stresa predstavljaju okidače problema na koži. Povećavaju se sva moguća lučenja, pa samim tim i lojnih i znojnih žlezda. Kao što je potrebno da u prostoriji otvorite prozor i provetrite, isto to neophodno je i vašoj koži. Dajte joj dovoljno kiseonika ‒ dišite duboko nekoliko puta dnevno po minut.   

Napomena: Loše stanje kože zaista može da poljulja samopouzdanje. Ako se problemi ne smiruju, obavezno se obratite kozmetičaru i/ili dermatologu.

Tekst: Branislava Kostić 

Ako problem na koži tretirate sami, učinite to bez preterane agresije i na sledeći način...