Nova opsesija: Njegovo visočanstvo, KOKOS!

foto: Profimedia

Poznate ličnosti poludele su za ovom biljkom. Bespogovorno pratimo trend. Ne zna se šta je blagotvornije: voda, ulje ili mleko

U nedostatku infuzije kokosova voda davala se intravenozno vojnicima tokom Drugog svetskog rata. Posle ovog podatka šta je još potrebno reći u korist ove moćne biljke? A može još toliko toga! U zavisnosti od načina obrade kokosa, njegove lekovite sposobnosti moguće je konzumirati na više načina.

Voda

Kokosova voda jeste ono na šta naiđete čim otvorite čauru. Iako se u tropima ova providna osvežavajuća tečnost odavno pije na slamku direktno iz voćke, u poslednje vreme postala je popularna širom sveta jer je dokazano prisustvo velike količine minerala, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Budući da ne sadrži ni tračak veštačkih supstanci, to je izuzetno blagotvorno piće za sportiste. Oko 200 ml tečnosti ima samo 50 kalorija bez imalo holesterola. Hidrira i osvežava organizam, pospešuje varenje, prirodno leči mamurluk i snižava krvni pritisak. Madonna, Rihana i Demi Moore konzumiraju je svakodnevno.

Mleko 

Kokosovo mleko često se greškom meša sa kokosovom vodom. Za razliku od vode, ono nije prirodni produkt biljke, već se dobija iz mesa kokosa. Možete ga kupiti, ili čak sami napraviti. U pitanju je beli, gusti produkt koji se može piti, ali kada je reč o koži , koristiti  kao zamena za kokosovo ulje. Što se  nutritivne vrednosti tiče, ovo mleko pospešuje rad štitne žlezde i sistem organa za varenje, čuva bubrege i jetru, rešava problem anemije i jača imunitet. Ne sadrži laktozu, pa je odlična zamena za kravlje. 

Ulje

Gwyneth Paltrow koristila ga je da bi izbelela zube, Gisele Bündchen kao zaštitni faktor, Kourtney Kardashian kao masku protiv popucalih kapilara, a Jessica Alba protiv strija. Kokosovo ulje cedi se iz mesnate materije kokosa. Može se koristiti u ishrani, ali je svakako poznatija ona upotreba ukozmetičke svrhe. Ulje od kokosa čisti kožu, hrani je i služi kao emolijent u raznim proizvodima za negu kože (čistačima kože, losionima za telo, pilinzima, balzamima za usne, proizvodima za negu kose). 

Tekst: Branislava Kostić 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...