Razbijamo 4 mita o nezi kože

foto: Profimeda

Kako bismo vam olakšali život i doveli vašu kožu u odlično stanje, donosimo vam 4 klasična mita o nezi kože. Spremni?

Nega sopstvene kože je nešto što ne bi smelo da  se dovodi u pitanje. To je ultimativni must done proces. I znamo da vam internet često unese histeriju jer je prepun kontradiktornih saveta i marketinških strategija koje vas mahom savetuju kako da na pogrešan način (ne i mi, trep, trep) negujete svoju kožu. 

(7 DIY trikova za lepotu koji mogu da vam uštede novac)

Ako imate suvu kožu, pijte više vode

Konzumacija vode je svakako bitna za održavanje kvaliteta i zdravlja kože, no da li baš uvek znači da vam nedostaje vode ukoliko imate suvu kožu? Apsolutno ne. U slučaju da dovoljno ne hidrirate kožu, moglo bi doći do privremene dehidracije kože koju ćete prvenstveno primetiti na usnama, a ne na koži lica. Većina nas pije barem litru i po vode dnevno, i u tom slučaju višak vode nikako neće pomoći zdravlju kože. Zamislite to ovako: konzumacija litara vode dnevno neće pomoći hidrirati vašu kožu, baš kao što niti ležanje u kadi punoj vode neće pomoći da utolite svoju žeđ.

(Božanstveni mirisi: 5 najboljih prirodnih parfema)

Ako nema sunca, ne treba vam krema s faktorom za sunčanje

Ponovo, ovaj mit ne može biti dalje od istine. UVE zraci dopiru do nas kroz čitavu godinu, pa čak i u februaru ili na vrlo oblačan dan. One istovremeno uzrokuju uništavanje kože, preuranjeno starenje, bore, proširene pore, hiperpigmentacijske mrlje. Ako ste pametni, mislićete dugoročno i na zdravlje svoje kože, a ne samo na estetiku - izloženost suncu bez adekvatne zaštite može uzrokovati i maligne promene. Noću, naravno, nema ovog štetnog zračenja i nije nam potreban SPF.

(Beauty priručnik: Čemu služi prajmer i kako da ga pravilno koristite?)

Anti-ageing proizvodi mogu izbrisati bore

Apsolutno ne. Koji god proizvod za zrelu kožu kupili, budite uvereni da će one bore koje već imate na svom licu onde i ostati. Nažalost, većin anti-age preparata nije dizajnirana tako da bude reverzibilna već preventivna metoda protiv bora - zato uglavnom i deluje putem mehanizma ubrzavanja čelijske promene i(li) putem antioksidacijskih procesa. Upravo zato, istina je i da anti-age negu treba da počnete da koristite već danas - čak i ako imate dvadesetak godina. Jedini sastojak koji dokazano pegla borice do određene mere su proizvodi koji pripadaju grupi retinoida - derivata vitamina A, i koji podstiču sintezu kolagena.

(Trodnevni detoks plan za bikini liniju) 

Čokolada uzrokuje akne

Iako osetljivost i intolerancija na hranu postoje kao medicinski problemi, i premda je moguće da vam nešto u čokoladi uistinu smeta, za većinu nas čokolada neće biti primarni uzročnik akni. Na isti način, za većinu nas gluten neće biti primarni uzročnik problema s kožom. Ono što bi uistinu moglo biti problematično za dobar deo nas je, verovali ili ne, mleko. Netolerancija na laktozu iz mleka može uzrokovati probleme s kožom, no isto tako i s probavom. Dakle, ako imate probavnih smetnji i nekoliko novih akni svaki put kad jedete mlečne proizvode, možda je vreme da ih izbacite iz ishrane i proverite da li ova odluka ima pozitivni efekat na vaš ten.

izvor: wall.hr


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...