Surfujući po kanalima jedno nedeljno popodne, naletela sam na veoma staru epizodu rijalitija Keeping Up With The Kardashians i ostala zatečena. Ali, ne zbog prizora Kendall pre nego što je počela da nosi Chanel ili Kim pre nego što je počela da „šeta‟ Kanyea. Nije me čak šokirao ni izgled prvog Jenner imanja, već pravi zubi Scotta Disicka. Negde između suza, patnji i višestrukih brakova, zvezda rijalitija imao je totalni oralni preporod.

Doktor David Carr (drdavidcarr.com), kozmetički stomatolog iz Sydneyja, čija lista klijenata uključuje sve, od Nicole Kidman i Russella Crowea do TV zvezda među kojima su Lara Bingle i Jessica Mauboy, kaže da su zubne navlake nove generacije uobičajene među poznatima. Ali, možete da zaboravite na savršene niske bisera kakve su bile popularne u prošlosti. „Moji klijenti su pronicljiviji i znaju da više nije in imati savršen izgled. Minimalna nesavršenost i odstupanje od perfekcije jesu nešto što uvek preporučujem. Na taj način prelep i spektakularan osmeh i dalje izgleda realno.‟

Pored stiliste dostupnog 24 sata, kuvara na poziv i ličnih asistenata za sve potrebe, poznati sada drže i ličnog zubara na speed dialu za situacije kada je njihovim zubima potrebna korekcija. Carrova osvetljena klinika, Double Bay Smile Dental Surgery, odaje utisak urbanog spa centra više nego sterilne bolnice – menjajući standardnu belu čekaonicu za svetlucave, mermerne klupe, nervoznu recepcionarku za četu uglađenog osoblja i zvuk bušenja za personalizovanu playlistu. Ali, ovaj elitni tretman nije samo za zvezde, što dokazuju pretrpani termini. „Radi se o pružanju stomatoloških usluga na visokom nivou, pa kada klijent dođe, bilo da je poznat ili ne, sve se odvija pet puta efikasnije nego u prosečnoj klinici‟, kaže Carrov poslovni partner dr Andrei Tutoveanu.

Razvoj stomatologije počinje pomalo da liči na naučnu fantastiku: 3D štampa istiskuje neefikasne procedure (krunica može da bude postavljena za manje od dva sata), osmeh sa spuštenim desnima se preoblikuje se high-tech laserima, a ubrzani ortodontski procesi repozicioniraju iskrivljene zube u rekordnom vremenu. „Komplikovani procesi zahtevaju providne gumene štitnike za vilicu, ali često se radi o samo par zuba koji su pomereni i koji kvare estetiku inače zdrave vilice‟, kaže Carr koji je pionir na polju tehnika za repozicioniranje uz pomoć neprimetnih gumica koje nežno postavljaju zube na mesto u toku nekoliko nedelja, umesto meseci.

Nove zubne tehnologije nude i anti-age beneficije. Kako starimo, koža lica gubi elastičnost i spušta se, otkrivajući donje zube, što čini da izgledamo starije. Podupiranjem gornjih zuba navlakama, usta su suptilno podignuta što čini da izgledamo i do deset godina mlađe, objašnjava Carr.

U skidanju godina pomaže i Botox, koji stomatolozi koriste da opuste previše razvijene mišiće vilice zbog kojih je stežemo i škrgućemo zubima, pa se oni mnogo više troše. Opuštanjem mišića može se ublažiti izražena, jaka vilica, a u isto vreme i kontrolisati bolovi u glavi i vratu koje hronični pacijenti ovog tipa imaju, čuvajući zube na duge staze. Carr krivi hronično škripanje zubima, pogotovo u snu, za osmeh koji izgleda ostarelo pre vremena. „Izravnati zubi su znak godina, a kozmetičko preoblikovanje i zaobljenje svakog zuba ima podmlađujući efekat na prirodan osmeh.‟

Na stranu kompleksni tretmani, ali poseta zubaru zbog blistavobelog osmeha i dalje je najlakši način da vratite vreme i budete primećeni. Nedavna studija naručena od Colgatea otkrila je da su u socijalnom kontekstu, 48 odsto  muškaraca bili više zainteresovani za ženu koja ima bele zube, dok na razgovoru za posao, žena ima 24 odsto više šansi da bude zapamćena ako ima lep osmeh. Procedure za beljenje zuba uz pomoć lasera i LED tehnologije omiljene su među profesionalcima ne samo zato što su brze, već i zbog toga što je uključen minimalni faktor bola, a rezultati su impresivni.

Ali, pre nego što se odlučite za bilo koji tretman, Carr preporučuje da izdvojite vreme i pronađete pravog stomatologa. „Kod korekcije nosa ili grudi, primećujete samo one koje ne izgledaju dobro. Isto je sa zubima, niko ne treba da primeti da ste ih sređivali, već samo da kažu da izgledate sjajno!“ I zaista, potpuni oralni preobražaj možda će imati primetan udar na vaš budžet, ali zahvaljujući rezultatima koji traju decenijama i skidaju godine sa vašeg lica, smatrajte da je nov osmeh ultimativna investicija.

# Povećajte vaš dentalni IQ

Zvezdani osmeh ide iz kuće, kaže dr David Carr. Evo i kako...

1. Konac za zube

Koristite ga, ali stvarno! Skorašnja istraživanja kažu da hronična infekcija i upala desni doprinosi srčanim problemima, šlogu, kanceru i dijabetesu. Sve je povezano i činjenica je da će zubi koje ne čistite na kraju ispasti.

2. Samo polako

Ljudi četkaju zube do besvesti uništavajući gleđ, a da ne dopru u prostor između zuba, gde bakterije žive.

3. Uskladite prioritete

„Na svojoj klinici, ja radim u trojstvu. Prvo se otarasim bolesti, pa propadanja, a tek onda brinem o kozmetičkom aspektu. Zdravlje zuba uvek treba da budu na prvom mestu“, kaže doktor Carr. 

Tekst: Jelena Nenadić