Nail art je deo prošlosti. Nastavite život dalje bez njega. Štraftice, cirkoni i tufnice na noktima su OK samo ako imate manje od 16 godina. Bolje je da se odlučite za jednu boju, koliko god ona bila neobična, nego da izaberete nešto što je izašlo iz mode, a i za čiju realizaciju vam je potrebno bar sat vremena. Nokti u jednoj zanimljivoj boji mogu biti savršen aksesoar, a ne komad nakita.

Današnji trendovi odnose se na dve kategorije: teksturu i boju. Čak i ako na vašim noktima nema boje, eksperimentišite teksturom. Na čiste nokte nanesite mat finiš, na primer. A must have nijanse  ove zime su: tamnocrvena, bordo, tamna maslinastozelena, sve boje tamnog dragog kamenja i, naravno, crna. Prefinjene su, a opet ne zahtevaju preveliku eleganciju. Ujutru će se sasvim dobro uklopiti uz džins i „starke“. 

Kada ne znate šta – nude

Ne možemo da kažemo kako su neutralne boje ponovo u modi jer nikada nisu ni bile demode, ali posle preteranih nail artova one su divno osveženje. Iako je reč o neutralnim nijansama (roze, boja slonovače, kajsija) u pitanju je ozbiljan manikir. Bilo da je lak proziran ili ima veliku pokrivnu moć, potrebno je da mu se posvetite prilikom nanošenja. Iako se greške slabo vide, neoprostive su.  

Sloj po sloj – savršen manikir čini nekoliko savršenih slojeva. Svaki mora da bude tanak, ali perfektan. Tek tada, konačni ishod je besprekoran.

1. Priprema nokta

Četvorostranom turpijom ispolirajte nokatnu ploču. Glatka površina osigurava dobro prianjanje laka.

2. Baza

Bazu za nokte dobro je nanositi iz dva razloga: popunjava sitne, čak okom nevidljive brazde na noktima, a sprečava da vam intenzivniji lak pigmentiše nokatnu ploču. 

3. Lakiranje

Ako vam se ruke i malo tresu, oslonite koren šake kojom nanosite lak na sto. Prvi potez četkicom trebalo bi da bude od korena centralnog dela nokta naviše. Ako je četkica dovoljno široka, vaš posao je već gotov, ako ne, lagano obojite i strane nokta.

4. Čišćenje

Ukoliko vam se desilo da ste četkicom zahvatili deo nokta koji ne treba da bude obojen, suvim noktom momentalno uklonite grešku. Ako zakasnite pa se lak osuši, mrlju skinite štapićem za uši čije ste vrhove natopili acetonom.

5. Završni sloj

Proizvod koji se premazuje preko laka osigurava njegovu postojanost i daje dodatnu teksturu, ukoliko to želite (mat ili supersjajno).   

Tekst: Branislava Kostić