Malo je stvari koje žene mogu da iznerviraju pred sam izlazak u grad, odlazak na večeru, rođendansku proslavu, onoliko koliko to može da učini loša šminka.

Čak i veliki profesionalci ne umeju baš u svim segmentima da briljiraju. Na primer, neki smokey eye savladaju iz prve, ali zato im savršena, tanka, ravna linija ajlajnera ne polazi za rukom. Ili su već u nanošenju pudera postali Pro, ali zato im se čini da nikada neće naučiti da stave dovoljno rumenila, ili ti na pravi deo jagodica.

U nastavku vam donosimo nekoliko najuobičajnih makeup grešaka koje pravimo i rešenja za njih:

Kada ne čistimo lice

Većina cura izbegava da koristi bilo kakve kreme ili podlogu kada nanose šminku. Rešenje: Pre nanošenja šminke, potrebno je očistiti lice tonikom, ukoliko želite da uklonite nečistoće i šminku koju ste koristili prethodnog dana. Takođe, preporučuje se da bar jedanput nedeljno koristite piling ili masku za lice.  

Kada ne koristimo nikakvu podlogu

Nanošenje pudera na suvu kožu je nešto najgore što možete da uradite svojoj koži. Rešenje: Nabavite neku hidrantnu kremu kojom ćete svom licu pružiti dovoljno vlažnosti da diše kroz puder. Takođe, krema čini da se puder bolje aplicira na lice i da traje duže.  

Kada izaberemo pogrešnu nijansu pudera

Rešenje: Pre nego što kupite puder ili podlogu, na svojoj koži isprobajte ponuđeni tester da biste bili sigurni da vam nijansa odgovara. Ukoliko ne vidite neku veću razliku između vaše kože i podloge, onda ste pronašli idealan puder ili podlogu i ne menjajte!

Kada preteramo sa puderom

Rešenje: Manje je više, važi i za šminku. Umesto da preterate sa šminkom, koristite je pažljivo.  

Kada preteramo sa rumenilom

Rešenje: Kada stavljate rumenilo, blago se nasmešite i tek po koji sloj stavite rumenilo na same ivice jagodice. Razmažite većom, širom četkom dok ne postignite ujednačenu boju s obe strane.  

Kada izaberemo pogrešnu olovku za usne

Rešenje: Umesto da izaberete neku olovku koja odgovara po nijansi vašem ružu, izaberite onu koja više odgovara boji vaših usana.

Kada nevešto stavljamo ajlajner

Ukoliko ne umete još uvek da izvučete tanku, pravilnu liniju bez mrlja, onda vas savetujemo da sa četkicom razmažete po kapku, ne bi li više izgledala kao sivkastocrna senka nego neuspeli ajlajner. Takođe, možete da koristite senku u istoj boji kao ajlajner. Ona će kamuflirati lose izvučenu liniju.

Kada nam se maskara ne vidi

Rešenje: Počnite od samog ugla ok aka vrhu, pravecći cik cak poteze ka vrhu. Ponovite onoliko puta koliko vam je potrebno da naglasite trepavice. Grudvice koje se pojave možete da uklonite tako što ćete suvim štapićem povlačiti trepavice ka gore, skidajući istovremeno sitne grudvice koje su se pojavile.

Kada izaberemo senku koja se uopšte ne primećuje

Na primer: svi primećuju kako stalno stavljate neku zlatnu senku na oko, ali nakon toga imaju osećaj da niste stavili apsolutno ništa?! To je zato, jer ste odabrali sigurno pogrešnu i lošu senku koja se ne vidi.    

Kada ne skinemo dovoljno dobro ruž

Ukoliko ste koristili ruž koji ima jarku, tamnu boju velika je verovatnoća da nećete uspeti da ga skinete. Rešenje: Stavite neki balzam ili sjaj preko koji će omekšati i ovlažiti suvoću karmina.