8.00 korisno tuširanje

Drenaža ovde, piling onde... mogu da uradim nekoliko stvari odjednom.

Tuširanje/drenaža. Započnite tuširanje mlakom vodom (27˚C najviše), koja širi kapilare: prelazite lagano sa obe otvorene šake preko nožnih članaka, zatim istim pokretima pređite preko kolena i nastavite naviše, sve do prepona, a onda pređite na drugu nogu. Telo, a pre svega koža, tako se oslobađa toksina. Anticelulit ispiranje. Smanjite temperaturu vode na 25˚C (teško je, ali deluje) i prelazite preko nogu i kukova pokretima odozdo nagore. Zatim rukavicom za masažu trljajte obe noge, ne više od tri minuta: počnite od listova, pa pređite na kolena, butine, bokove i guzu. Dobar trik: kružni pokreti u smeru suprotnom od kazaljke na satu.

Piling stopala. Svakog dana lagano pređite turpijom preko peta da biste otklonili eventualne neravnine, a dva puta nedeljno, posle tuširanja, kada koža omekša, pređite preko nožnih prstiju četkom za nokte da biste eliminisali izumrle ćelije. Nekoliko sekundi svakoga dana dovoljno je da stopala ostanu meka i lepa.

Push-up masaža. Kada izađete ispod tuša, ne ubacujte se odmah u bademantil, već koristite to što vam je koža vlažna i nanesite na telo ulje za zatezanje kože. Ono se meša sa kapljicama vode i tako brže prodire u kožu. Lagano štipkajte kožu iznad grudi da biste tonizirali niti kolagena i elastina, a dlanovima pravite osmice preko stomaka.

8.30 perem kosu kao u TV reklami

Od pranja do sušenja; nekoliko trikova pomoću kojih u najkraćem roku možete imati fenomenalnu frizuru

Pravila šamponiranja. Brzo pranje je loša računica: dugo pranje kose je imperativ, a isto toliko treba da traje i ispiranje. Dobar trik: sa glavom okrenutom nadole izbeći ćete ostatke šampona na koži glave (naročito na zadnjem delu), koji na duže staze mogu da oštete dlaku.

Maska. Jednom nedeljno nanosite masku na vlažnu kosu. Da biste očuvali lokne i nahranili suve pramenove, koristite i regenerator za negu koji se ne ispira

Doping za sjaj. Voda iz česme ne čini kosu sjajnom. One najupornije među nama kosu će ispirati mineralnom vodom u koju su dodale nekoliko kapi sirćeta.
Sušenje za dodatni volumen. Da bi vam kosa dobila na volumenu, dobra ideja je ne samo da je sušite sa glavom okrenutom nadole već i da s vremena na vreme menjate mesto razdeljku, tj. češljate je u pravcu koji vam izgleda neprirodan.

Dodatni trik. Uglavnom je neizvodljivo da tokom nedelje svako šamponiranje prati i nanošenje maske na kosu, pa je trik u tome da pre spavanja nanesete ulje (najbolje je ulje makadamije) i da prespavate, obavezno s peškirom preko jastuka. Tako ćete nahraniti kosu i nadoknaditi izgubljeno.

9.00 brzo, još samo make up!

Želim maksimalnu blistavost i zdrav izgled tokom celog dana!

Lep ten. Sveža koža je poput satena: zaronite u tečne teksture i zaboravite na puder. Nanesite bež bazu koja sadrži i dozu žućkastog tona, ili samo BB kremu, to licu daje blistav izgled. I činite to strateški: malo s obe strane nosa, oko usana i na jagodice. Nanesite bazu četkicom i utapkajte je preko nesavršenosti. Obavezno na podočnjake nanesite korektor u roze nijansi, to će neutralizovati sivo-plave tonove.

Satensko rumenilo. Kako da postignete zdrav izgled tena? Tako što ćete upotrebiti rumenilo u nijansama rosé ili corail. Nanosite ga širokom četkom, kružnim pokretima, od jagodica ka ušima.

„Zategnut“ pogled. Osnovno: srediti obrve, što će učiniti da lice izgleda svežije. Iščetkajte ih nagore četkicom. Možete da upotrebite čak i maskaru u slučaju da imate retke obrve, ali neka onda nijansa maskare bude slična prirodnoj boji obrva. Ne opterećujte pogled sa previše senke. Dovoljan je ajlajner (može i u boji) u korenu trepavica. Na trepavice nanesite maskaru sa efektom produžavanja: tri sloja na gornje, ništa na donje.

Plumpy osmeh. Hidrirajte usne providnim balzamom (efekat prelamanja svetlosti) ili balzamom u boji, da bi usne došle do izražaja. Nijanse ribizle ili korala čine da ten izgleda sjajnije.

13.00 Vreme ja za face fitness

Da se oslobodite stresa za tri minuta, primenite metodu Eve Lom, kultne kozmetičarke iz Londona. 

Pravite kružne pokrete vrhovima prstiju nadole, počev od ispod ušiju pa do ključne kosti. Ponovite tri puta. Postavite šake na čelo tako da vam prsti budu okrenuti jedni ka drugima, čvrsto pritisnite i izbrojte do pet, a zatim popustite stisak. Ponavljajte pritisak na svaki centimetar, od sredine čela do slepoočnica.

Postavite po tri prsta (ne najmanji) ispod očiju, u nivou nosa. Spuštajte ih polako do vilica ponavljajući pritisak na svaki centimetar-dva. Svaki put izbrojte do pet i opustite pritisak. Postavite po tri prsta iznad usne, čvrsto pritisnite i držite tako dok ne izbrojite do pet.

Ponovite postupak, a prste sada postavite u uglove usana. Oba pokreta ponovite po tri puta. Prste raširite kao lepezu i postavite ispod jagodica, pritisnite i tako držite brojeći do pet. Ponavljajte pokret spuštajući prste centimetar po centimetar, sve do vilice. Postavite palčeve ispod brade, a ostale prste na bradu, pritisnite i brojte do pet. Ponavljajte pokret duž cele vilice, sve do ušiju.

16.45 uzimam antioksidanse/vitamine

Tokom ručka pilula najbolje deluje. Mesec-dva dovoljno je da se vidi rezultat.

Izaberite miks. Uravnoteženi koktel sadrži najmanje tri vrste antioksidanasa. Specijalisti preporučuju vitamine C i E, beta-karotin, selen i cink. Čitajte etikete. Na kvalitetnom proizvodu treba da su precizno navedeni tačan sastav, doza i procenat svakog sastojka u odnosu na preporučeni dnevni unos. Izaberite prirodno. Vitamin E je efikasniji kada je prirodnog porekla. Tada je mešavina više tipova vitamina E, alfa tokoferola i gama tokoferola. Ali, kada je prisutan u vitaminskim koktelima, sadrži samo alfa tokoferol, koji sprečava apsorpciju vitamina E prisutnog u hrani!

17.00 Užinam, a ne gojim se

Sa zdravim namirnicama koje ne remete moj balans.

Provereno dobro:

– jedna tabla od cerealija i jedna voćka vrede više nego dve table od cerealija;
– orasi, lešnici i bademi bogati su mineralima, ali i ekstremno kalorični, zato ne uzimajte više od četiri-pet
– dve kriške hleba i četiri kockice čokolade (20 g) – savršeno
– želja za keksom? Da, ali samo u slučaju da ne sadrži više od 400 kalorija na 100 g, ni šest-sedam odsto lipida
– oni koji imaju neodoljivu potrebu za jelom neka uzmu proteine, na primer parče šunke.

17.30 jurim u teretanu

Joga, pilates ili trčanje? Mali vodič kroz trikove za optimalni rezultat.

Dobar stav. Pošto ne treba jesti baš pred sam trening (da ne dobijete mučninu ili probadanje sa strane), veče pred trening jedite namirnice koje sadrže skrob (naročito pre kardio-treninga). Ujutro napravite branč pun vitamina (voće ili voćni sok) i proteina (šunka, piletina ili sir), i ne zaboravite hleb od celog zrna. Dva sata pre treninga uzmite lagani obrok ili potaž da biste utolili glad i izbegli pad energije tokom treninga. Posle treninga, uzmite ponovo lagani obrok, na primer povrće + meso ili riba, voće.

Najbolja disciplina? Za nervozne koji žele da se oslobode napetosti: džoging, kardio-trening ili kik- -boks. Za one pod stresom koji žele da povrate fokus i da se opuste: pilates, joga ili strečing. Idealno za neodlučne? Menjajte aktivnosti kada odete u fitnes-centar, time ćete iznenaditi telo i više napredovati. Dobra ideja je da probate nešto novo u ponudi.

U rancu: dezodorans maramice ili tonik, u slučaju da nemate vremena za tuširanje. Gumica ili šnala za kosu i torbica za šminku.

21.00 vreme je za ljubav...

Najhitnija stvar: da povratite ten iz snova. A posle toga, hm... seksi usne ili vreo pogled? Sve to, naravno, za pet minuta.

Ten kao bebin. Počnite tako što ćete sjaj eliminisati papirnom maramicom. Zatim, da biste se oslobodili umora, koristite bazu u četkici, genijalna je i može se naći u svim parfimerijama; prsti ostaju čisti, a tu je i masirajući efekat četkice. Zatim dodajte malo sjaja oko očiju i usana. Nanesite vrhovima prstiju malo pudera na T-zonu.

Za kraj: rumenilo u prahu, jer bolje prelama svetlost nego rumenilo u kremi. Usne kao visoka moda. To je dobar izbor ako vam oči izgledaju umorno: ruž intenzivne boje licu odmah vraća sjaj. A birate živu boju koja vam najbolje pristaje: fuksija, holivudska crvena... naravno, u sjajnoj varijanti, ne mat. Kada nanesete ruž, stavite malo (naglašavamo, malo!) pudera preko i višak otklonite maramicom.

Pogled koji „ubija“. Koristite senku u prigušenoj nijansi: boja šljive za oči boje lešnika, marinska za plave, antracit za tamnobraon. I neka bude sa sjajem jer bolje prelama svetlost. Na kraju pogled zablindirajte maskarom koja daje volumen.

23.30 Skidam šminku – obavezno!

Ne propuštam najvažniji korak u svojoj beauty rutini, ni pod kakvim izgovorom!

Nanošenje. Nanesite losion za skidanje šminke i ostavite ga da deluje na kapcima nekoliko trenutaka. Vatom pređite preko trepavica, od korena do vrhova, kao da nanosite maskaru (naravno sa zatvorenim očima). Zatim prstima nanesite sredstvo za skidanje šminke, bez trljanja. Vatu ili papirne maramice prislanjajte na lice, a onda brzo povlačite, jer ćete tako otkloniti nečistoću i izbeći zatvaranje pora. Ne zaboravite na vrat i dekolte.

Ispiranje. Proizvodi za skidanje šminke ne treba da ostanu na koži. Ako želite da tonizirate kožu, onda izaberite ispiranje svežom vodom. Ali ako želite da posle toga nanesete masku (na primer, sa esencijalnim uljima), onda lice isperite toplom vodom da bi se otvorile pore. Ako je na bazi vode, tonik ima ulogu poslednjeg ispiranja.

Sušenje. Kada lice sušite na vazduhu, tonik čini da molekuli vode isparavaju iz kože i tako je isušuju. Zato lice uvek obrišite peškirom ili maramicom, obavezno bez trljanja.

24.00 Noćna krema

Uh, vreme je za san... A moja koža sada radi punom parom. Već sutra će se videti rezultat!

Koža se, genetski i hronobiološki, noću regeneriše, za razliku od dana, kada je sasvim posvećena borbi protiv loših uticaja spoljne sredine. Zato je najbolje da velike doze zaštitnih antioksidanasa rezervišete za dan, a da koži noću ponudite negu zaista prilagođenu njenim potrebama.

Za sve tipove kože: eksfolijant. Između ponoći i sata posle ponoći izražena je aktivnost fibroblasta, a ćelijska deoba je udvostručena. Epidermalni slojevi se obnavljaju. To je trenutak da pomognemo koži koristeći eksfolijatore poput AHA kiselina i salicilne kiseline, koji će napraviti mesto za nove ćelije. I garantovati vam lep ten po buđenju.

Za suvu kožu: bogata nega. Potkožna cirkulacija najizraženija je između 23 i četiri sata ujutro, i tada koža najbolje apsorbuje aktivne supstance koje joj nudimo, a naročito suva, kojoj prijaju strukture bogate karite maslacem, ceramidima, biljnim uljima...

Za mešovitu kožu: serum. Koža najviše sija krajem jutra i sebumu treba dvanaest sati od proizvodnje do ekskrecije. Žlezda koja danju proizvodi sebum noću izbacuje ono što je proizvela, i tada joj treba pružiti aktivne supstance koje se nalaze u blagim, ali koncentrovanim serumima.