Laseri, mezoterapije, mogućnosti ulepšavanja danas su zahvaljujući razvoju tehnologije skoro neograničene, potrebno je “samo” da imate dovoljno novca. Međutim, nekada su se koristile mnogo manje prijatne metode, od koji su se neke održale do danas, piše Daily Mail.

Piling lica sa ptičijim izmetom

Svi želimo prelepi porcelanski ten popru japanskih gejši, ali retko ko će pristati da se macka ptičijim izmetom kako bi ga postigao. Ova metoda se primenjuje vekovima, au nešto drugačijem, tačnije, prihvatljivijem obliku danas je primenjuju Victoria Beckham i Tom Cruise.

Ispiranje usta urinom

Danas postoji tako veliki izbor vodica za ispiranje usta, ali stari Rimljani su verovali da je mokraća savršena u tu svrhu jer sadrži amonijak koji dizinfikuje zube, sprečava karijes i čini zube beljim. Ovaj “kozmetički” tretman se održao sve do 18. veka.

Arsenik dijeta

I danas se dešava da neko umre pokušavajući da smrša, ali nekada su pilule za mršavljenje bile toliko opasne da su mogle umesto gubitka kilaže da prouzorkuju smrtni ishod. Ove pilule su često sadržavale arsenik i strihinin, materije koji su mogle da dovedu do trovanja, dijabetesa, raka i, na kraju, smrti.

Vampirski tretman lica

Veruje se da je mađarska grofica Elizabeth Bathory svoju lepotu o kojoj se pričalo dugovala kupkama u krvi mladih devica koje je surovo ubijala sa svojim slugama. Danas se sumnja u krvoločnost ove dame, ali se i dalje veruje u tretmane krvlju. Kim Kardashian i Danny Minogue samo su neke od poznatih dama koje vole da se preporode tako što namažu lice krvlju. Svojom, doduše. Procedura košta oko 800 evra i navodno podmlađuje kožu na bezbedan i efikasan način.

Šamaranje lica, grudi i zadnjice

Na Tajlandu je šamaranje različitih delova tela rešenje za probleme sa kilažom i elastičnošću kože. Ima tu i malo masaže, ali suština je da se određeni deo tela dobro našamara, kako bi se popravila cirkulacija i zategnutost. Ovaj “tretman” košta oko 300 evra, a eventualne modrice su gratis.

Terapija pijavicama

Pijavice se od davnina koriste za ispuštanje krvi, a još u starom Egiptu, pre 2.500 godina lekari su ih stavljali na lica bogataša kako bi povratili mladalački izgled.

Tretmani vatrom

Danas uglavnom gledamo da izbegnemo i vatru i piromane, ali u staroj Kini, vatra je bila saveznik u borbi sa estetskim nedostacima. Bizaran tretman podrazumevao je da se peškir natopi alkoholom i posebnim elikisirom koji se zatim stavi na problematičnu regiju, lice, noge ili leđa i zatim zapali. Ubrzo se plamen gasi, a ovaj tretman navodno stimuliše kožu, smanjuje bore, a čak leči i prehladu!

Vezivanje stopala

Za ovaj običaj ste verovatno već čuli. U Kini su dugo simbol ženske lepote bila mala stopala. Kako bi to postigle mlade devojke su potapale stopala u toplu vodu, životinjsku krv i urin da bi koža smekšala. Nakon masaže, jedan po jedan nožni prst sem palca bi se lomio, a zatim se stopala čvrsto uvezuju kako više ne bi rasla. I danas se u Kini mogu sresti žene sa ovako deformisanim stopalima.