O da, mleko više nije samo naš omiljeni napitak. Njegovim dodavanjem u kafu i poslastice, uživali smo u baršunastoj teksturi i finom ukusu, znajući da istovremeno utiče na jačanjekostiju.

Sada, beauty stručnjaci donose nova saznanja o njegovim blagodetima, tvrdeći da nanošenje hranljivog mleka na kožučini čuda. Ovaj ritual datira još iz drevnog Egipta, kada je kraljica Kleopatra otkrivala inovativne beauty načine da održi svoju lepotu. Ona je koristila prvi ajlajner, pravila prve mirise, i - kupala se u mleku, o čemu svedoče brojni zapisi. Čak je i rimski pisac i naučnik Plinije Stariji u svojoj Istoriji prirode naveo da magareće mleko briše bore, čini kožu nežnijom, i održava njenu belinu.

Dve hiljade godina kasnije, beauty brendovi se vraćaju tradicionalnim receptima, i počinju da uključuju kravlje, kozje i magareće mleko u svoje hidratantne kreme i sredstva za čišćenje. Sve tri vrste mleka sadrže mlečnu kiselinu i ključne vitamine za negu.

Sledite naše instrukcije i saznajte više o njegovoj upotrebi.

Mleko kao mooisturizer & exfoliator

Mleko ima 2u1 efekat - istovremeno radi piling i hidrira kožu. Vitamin A pomaže u podsticanju proizvodnje kolagena (što ga čini uobičajenim dodatkom proizvodima za smanjenje bora, primera radi, moćni retinol je njegov derivat). Vitamin D, antioksidans, pomaže u smirivanju crvenila i neutralisanju zagađenja koje koža upija. I na kraju, mlečna kiselina kao hemijski piling pomaže telu da odbaci mrtve ćelije sa kože, te je zaglađuje i smanjuje tamne mrlje. Vrhunac? Masnoća u mleku vlaži kožu i smiruje upalne procese na njoj, zbog čega se posebno preporučuje suvojkoži. Tu je i još jedan sastojak - probiotik, naučno podržani trend za održavanje zdrave i sjajne kože.

Šta ako ste intolerantni na laktozu?

Čak i u ovom slučaju možete koristiti mleko u beauty svrhe, s tim što se prednost daje kozjem i magarećem jer sadrže manje laktoze od kravljeg. S druge strane, stručnjaci skreću pažnju da se kozje mleko i proizvodi koji ga sadrže, ne preporučuju koži koja sadrži ekceme i ima burne reakcije, jer može da izazove alergiju. Zbog toga ga najpre testirajte na malom delu kože.

Uvek možete da koristite mleko na bazi bilja

Ukoliko ste vegan, ne brinite, imamo rešenje i za vas. Alternativna mleka mogu biti podjednako korisna. Sojino mleko bogato je vitaminom E, koje pomaže u jačanju kožne barijere, dok bademovo mleko sadrži vitamine B, C i E, kao i magnezijum koji pomaže u smanjenju akni. Tu je i kokosovo mleko sa antibakterijskim svojstvima koja smanjuje rozaceu i slična kožna oboljenja.

Da li smo vas ubedili da vam je mleko neophodno? Možda Kleopatrino kupanje u njemu nije bilo praktično, ali nanošenje mleka i preparata na njegovoj bazi, na kožu lica i tela, možete lako da uključite u svoju beauty rutinu. Testirajte i uverite se i sami!