Otkrivamo: Zašto je Vitamin C krucijalni element nege

Foto: Shutterstock

Po nalazima Guglove statistike, vitamin C najviše je pretraživan kozmetički proizvod, odnosno jedinjenje, u 2017. godini. Kako bi ga bolje shvatili, treba razumeti dva termina: oksidativni stres i antioksidansi. Oni se skoro uvek sreću kada se govori o nezi kože, ishrani, namirnicama, suplementima i zdravlju, ali mnogi i ne znaju šta oni zaista znače i koliko su relevantni po ljude u bilo kojoj sferi upotrebe.

Okisdativni stres termin je kojim se opisuje proces oštećenja struktura tela koje vrše slobodni radikali i prestavlja jedan od ključnih elemenata procesa biološkog starenja. Slobodni radikali su molekuli, odnosno atomi, koji imaju neuparen elektron, a elektroni su veliki emotivci koji žele da su uvek u paru. Na primer: svi imamo tog jednog prijatelja koji nije sposoban da funkcioniše van veze i zbog te svoje patologije često pravi loše emotivne izbore kao što su afere sa oženjenim muškarcima ili udatim ženama.

Slično tome, slobodni radikali su toliko nestabilni da će se „smuvati“ sa bilo kojim elektronom uključujući i onaj koji čini strukturu tela i tako mu naneti štetu. Preuzimanje elektrona dovodi do pucanja veza između atoma koji formiraju molekule i tako nastaju trajne promene u njihovoj strukturi i funkciji. Ovaj proces se naziva oksidativnim stresom.

Formiranja slobodnih radikala nije uvek i nužno štetno i važno je razumeti da je to sastavni deo biološkog postojanja ljudi, ipak ukoliko slobodni radikali krenu da menjaju, na primer, strukture proteina kože onda izazivaju različite promene koje se percipiraju kao starenje kože. Kada se ovi procesi događaju u drugim delovima tela, mogu da doprinesu formiranju različitih oboljenja uključujući i kancer. Različite životne odlike kao što je pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola dovode do povećanog stvaranja slobodnih radikala i samim tim povećanog rizika po zdravlje, te ubrzavaju starenje tela. Posebno je interesantno da UV zračenje znatno doprinosi povećanju formiranja slobodnih radikala u koži za šta je potrebno svega 15 minuta nezaštićenog izlaganja suncu.

Kako bismo se zaštitili od oksidativnog stresa, potrebna su jedinjenja koja, kada predaju elektron, ostanu stabilna, a baš to su antioksidansi. Ljudsko telo prirodno proizvodi antiokidanse od koji se neki koriste u kozmetičkim proizvodima kao što su to superoksid dismutaza i glutation peroksidaza. Ovi prirodni antioksidativni sistemi ograničenih su kapaciteta, a to je posebno važno kada se govori o koži koja je dosta izložena spoljašnjim uticajima te je i potreba za antioksodansima veća. Baš ovde na scenu stupaju antioksidansi koji su pokazali pozitivan efekat na kožu.

Postoje mnoga jedinjenja za koja se tvrdi da imaju antioksidativno delovanje na kožu, ali u realnosti najveći broj njih nije potkrepljen kvalitetnim dokazima. Ipak, zavidni broj nezavisnih kliničkih studija potvrđuje odlično antioksidativno delovanje vitamina C kao i druga višestruka pozitivna dejstva. Zbog svega toga vitamin C postaje jedno od omiljenih jedinjenja među potrošačima. Sa stanovišta efekata, on ujednačava i znatno osvežava ten, pomaže pri zaštiti od štetnih uticaja spoljne sredine, stimuliše sintezu kolagena i tako doprinosi održavanju tonusa kože, odnosno pomaže ukupno održavanje mladalačkog izgleda.

Ipak, upotreba vitamina C može predstavljati pravi izazov, pre svega zbog toga što može da izazove iritacije ili se ponekad desi da proizvod uopšte ne ispoljava dejstvo. Razlozi za ovo uglavnom leže u oblicima vitamina C koji se koristi, a potom u dozi odnosno koncentraciji, načinu formulacije. Čak i sama ambalaža proizvoda može igrati veliku ulogu u njegovoj delotvornosti.

Biološki raspoloživ, odnosno aktivan oblik vitamina C, jeste L-ascorbic acid, tj. askorbinska kiselina (LAA) i samo njega mogu koristiti ćelije kože. Iz ove činjenice potiču i različiti oprečni stavovi vezani za druge njegove oblike. LAA je takođe najistraživaniji oblik, te kada god čujete nekoga da govori o vitaminu C, znajte da se to najverovatnije odnosi na ovu formu. Istraživanja govore o antioksidativnom delovanju LAA oblika vitamina C, potom o foto-protektivnom delovanju (štiti od oštećenja izazvanih UV zracima), zatim da reguliše pigmentaciju tako što inhibira proizvodnju melanina, deluje protivupalno i pomaže pri zaceljivanju rana, te da utiče na proizvodnju i održavanje kolagena u koži.

LAA je vrlo nestabilan kada se izloži suncu ili vazduhu, te podleže brzoj degradaciji, što predstavlja izazov za kozmetičku industriju. Kako bi se rešio ovaj problem, stabilizuje se za tako što se, pre svega, prilagođava Ph vrednost proizvoda na oko 3,5, čime se poboljšava njegova stabilnost i povećava propustljivost kože. Ph inače igra veliku ulogu u efikasnosti proizvoda, stoga se sve češće nalazi jasno naveden na ambalaži. Osim toga, LAA se dodatno pravi pouzdanim dodavanjem vitamina E i ferulne kiseline, pošto se ova dva jedinjenja znatno pojačavaju njeno delovanje. Moguća je i enakapsulacija LAA putem lipozoma ili glukoze, kao i modifikacija samog molekula.

Ovakva stabilizacija je najčešća kada govorimo o vodenim rastvorima sa askorbinskom kiselinom koje potrošači najviše vole pošto su veoma lagani i mogu lako da se inkorporiraju u bilo koji režim nege. Česte su i suspenzije ovog jedinjenja u derivatu maslinovog ulja, skvalenu ili silikonu. Naime, kada nema vode u proizvodu, i ukoliko je izolovan od svetla, onda je degradacija LAA značajno usporena. Kod formulacija na bazi polimera odnosno silikona treba imati na umu da će jedan deo LAA ostati zatočen u silikonu, tako da iako je navedena koncentracija na proizvodu na primer 20 odsto, u praksi je to manje.

Ambalaža igra jednako važnu ulogu: mora da pruži maksimalnu zaštitu od svetla i vazduha, tako da treba birati proizvod u zatamnjenom pakovanju ili neprozirnoj ambalaži, koja minimalno izlaže proizvod vazduhu (teglice ne dolaze u obzir osim ako ne govorimo o LAA u prahu, idealne su kapsule ili pumpice). Takođe izuzetno je važna koncentracija, naime, studije o efikasnosti vitamina C kao LAA se uglavnom odnose na onu od 20 odsto. Sa druge strane ta koncentracija može da izazove iritacije, te se treba polako adaptirati na veće doze. Za one sa osetljivom kožom preporučuje se 5 odsto, kao i za negu kože posle tretmana voćnim kiselinama, kolagen indukcionom terapijom, laserom i drugo. Koncentracija koja će odgovarati najvećem broju osoba je 10 – 15 odsto, i od nje treba krenuti sa procesom lagane adaptacije na LAA. Ukoliko se javi iritacija, treba pokušati sa manjom frekvencijom upotrebe - na primer samo uveče ili svakog drugog dana.

Važno je razumeti da kod derivata vitamina C pravila o Ph vrednosti i koncentraciji ne važe, odnosno nisu direktno uporedivi sa LAA oblikom, te svaki ima svoje karakteristike. Za njih se vezuju različite tvrdnje od toga da štite kožu od UV zračenja, prosvetljuju ten ili da stimulišu proizvodnju kolagena. Ipak ostaje nejasno koliko su ovi efekti zaista izraženi i da li uopšte opravdavaju upotrebu derivata naspram direktnog oblika. Druge oblike vitamina C treba koristiti u slučajevima pojave preosetljivosti na LAA oblik; potom kada se koriste drugi preparati koji jednako mogu iritirati kožu, kao što su tretmani retinoičnom kiselinom, retinolom, hidrokinonom, AHA ili BHA kiselinama kao i u slučajevima reaktivne kože.

Tekst: Mladen Antonijević Priljeva

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin