Negujete ih, lakirate, turpijate, redovno koristite kremu za ruke, ali nije vam jasno zašto je prirodan izgled vaših noktiju krajnje neprivlačan? Žućkasti su i imate zanoktice.

Problem uopšte nije u vrsti kozmetike koju koristite za negu ruku, niti laku za nokte lošeg kvaliteta, već negde u vašem organizmu, koje vam na ovaj način signalizuje da mu nešto nedostaje.

1. Žutilo

Nokti najžeće postaju žućkasti zbog učestale upotrebe laka i acetona, ali ukoliko ne mažete nokte redovno, onda se izvor problema verovatno nalazi u samom organizmu.

Sindrom žutih noktiju odlikuje se izuzetno tvrdim noktima, koji deluju žućkasto, pa čak i zelenkasto. Često nemaju zanokltice, niti beli polumesec koji se može videti u samom korenu nokta, a najvidljiviji je na palcu, ovaj sindrom je znak da nokti ne mogu rasti pravilno dok se uzrok nalazi u poteškoćama sa disajnim putevima ili limfnim čvorovima.

2. Beline na noktima

Kada je deo nokta koji je najbliži zanoktici beo, a sama belina prelazi polovinu nokta koja je na krajevima roze boje, ovj sindrom ukazuje na moguće probleme sa bubrezima. 

3. Izvijenost

Ako imate duže nokte, nije neuobičajeno da oni vremenom dobiju izgled kao da se blago odvajaju od površine, te da su vidno izvijeni na gore. Najčešći uzrok tome su učestali tretmani na noktima koji se retko skraćaju.

4. Tamno braon ili crna linija duž nokta

Tamno braun ili crna linija duž noktaUkoliko se linija tamno brao boje proteže duž nokta ili se ovakva pigmentacija pojavljuje u bilo kojem obliku na noktu, ovaj znak je potencijalni pokazatelj melanoma noktiju. Iako se melanom najčešće povezuje sa rakom kože, može se razviti i na noktima i to uglavnom na palcu, ili kažiprstu. Međutim, pre no što počnete da paničite i otrčite kod dermatologa, što u slučaju ovakve pojave odmah trebate uraditi, imajte na umu da u pitanju može biti i neka vrsta depigmentacije.

5. Ulubljenost

Nokti koji deluju ulubljeno, dok su vrhi izvijeni na gore, poput kašike - ukazuju na hronočni nedostatak gvožđa u organizmu, kao i anemije. Takođe, ovakav oblik nokti mogu da poprime i tokom starenja.

6. Zaobljeni vrhovi

Ako vam se nokti izvijaju na dole i imaju izrazito zaobljene vrhove, koji vremenom čine i da nokti izgledaju natečeno ili ispupčeno, ovo je znak nedovoljnog kiseonika u krvi, koji se povezuje sa brojnim srčanim i bolestima disajnih puteva, ali i celijakijom.

7. Sitna ispupčenja

Rupičasta ispupčenja na noktu, ukazuju na psorijzu, ali i druge kožne bolesti koje se vezuju za samo tkivo, znak za momentalan odlazak kod dematologa.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija