Umetnica performansa Marta Jovanović u Beogradu posle dve godine

Marta Jovanović, foto: Srđan Kalinić

Svetski priznata umetnica perfomansa, Marta Jovanović, koja više nego uspešno gradi karijeru širom sveta, predstaviće se posle dve godine u gradu iz kog je krenula put umetničkih staza širom planete.

Naime, 3. septembra u novom prostoru, osmišljenom prevashodno za eksperimentalnu umetnost i performans, Galeriji G12HUB u Karađorđevoj 59, Marta će beogradskoj publici predstaviti svoju izložbu „IT IS MY BODY“ koja je sa velikim uspehom nekoliko meseci bila postavljena u bivšem studiju Marine Abramović „Location ONE“ u Njujorku.

Umetnica, koja živi na relaciji Rim-Njujork, a izlaže širom sveta, domaćoj publici se predstavila 2011.godine izložbom “25.maj”, upriličenom povodom Dana Mladosti, u Muzeju istorije Jugoslavije, koja je naišla na veliki odjek u domaćim medijima.

U novembru izlazi Martina prva monografija na engleskom jeziku za internacionalno tržište, koju je napisala poznata istoričarka umetnosti i direktorka “Sotheby's institute” u Njujorku, Kathy Battista.

Ova mlada umetnica performansa bila je inspiracija i Dini Johnson za knjigu fotografija “Belgrade Book” koja je objavljena krajem prošle godine.

 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...