Glavna prostorija u ovom multifunkcionalnom stanu prilagođena je potrebama vlasnice, po profesiji arhitekte, koja je želela da se stambene funkcije prepliću, tako da trpezarija, kuhinja, dnevna, radna i dečja soba čine jedinstven prostor. Ukoliko oseti potrebu da se izoluje, tu je radni deo na drugom kraju prostorije, okružen knjigama, a ukrasni predmeti sa svih meridijana (iz Engleske, Švedske, Danske, Rusije...) unose dah kreativne energije i talenta njihovih tvoraca.

Svojevrsna strast prema kolekcionarstvu uslovila je izgled ovog stana, prepunog zanimljivih detalja iz raznih krajeva. “Kako sam gde putovala, donosila sam predmete iz celog sveta. Neko kupuje garderobu, a ja ne mogu da odolim detaljima za kuću. Volim te male dizajnirane stvari.“ Sve je krenulo od šarmantnih staklenih kugli, držača za papir s raznovrsnim motivima. Zavedena njihovim loptastim oblikom počela je da ih skuplja, a onda se zaljubila u zanimljive svetlosne efekte koji se mogu postići kombinovanjem i aranžiranjem.

Forma lopte, kao i drugi jednostavni geometrijski oblici, karakteristični za skandinavski dizajn, ponavljaju se u ovom prostoru na više načina: kroz modele lustera, lampi i dekorativnih figura.  “Dosta vremena provela sam u Danskoj i tamo našla mnogo lepih predmeta. Danska arhitektura je za mene pojam savršenstva, jer je skromna i u skladu s prirodom i čovekom“, kaže naša sagovornica.PageBreak

Stan je bogat komadima nameštaja koji predstavljaju klasiku savremenog dizajna, poput kolekcije vaza Alvara Alta, “Panton“ lampe – antikviteta iz ’70-ih godina prošlog veka, prepoznatljive plastične “Panton“ stolice, trpezarijskih stolica slavnog Arnea Jacobsona, fotelje dizajnera Gaetana Pescea, ili čuvene kante za otpatke “Vipp“, izrađene u narandžastoj boji, u ograničenoj seriji, koja je doneta iz Londona.

Stan je pun dečjih igračaka iz celog sveta,  zanimljivih komada kao što su drvena figura danske nacionalne maskote, bela igračka za docrtavanje (izazov kojeg su se, inače, prihvatile i neke slavne ličnosti, nakon čega je prodavana u malim serijama), aviončić iz Muzeja dizajna, pravi collector’s item, koji dizajneri kupuju kao detalj za svoje projekte ili simpatična ruska verzija Mikija Mausa, meda Chiburashka, iz komunističkog perioda i maskota ruske reprezentacije na ovogodišnjoj Olimpijadi.

Ono što u ovom prostoru takođe svedoči o ljudima koji u njemu žive, jesu i brojne knjige o dizajnu, umetnosti i fotografiji. Zbog svega toga, on podseća na mali dizajn hotel, koji je inače zasnovan na ideji da se gosti osećaju kao kod kuće, te da požele da u njemu ostanu da žive. To je mesto u kom su uobičajena pravila i navike stanovanja zamagljeni, a prošlost i sadašnjost se prepliću s radovima velikana svetskog dizajna.

Tekst: Igor Vidović Styling: Ivana Vujević

Drveni pod, beli zidovi i prozori bez zavesa, asociraju na enterijer hladne Skandinavije. Kroz prozor se pruža pogled na panoramu prestonice. a kada se osvrnete, uočavate tragove brojnih putovanja, opčinjenost predmetima svedenih oblika, ali i mnogo dečije razigranosti. tako neke uspomene nastavljaju da, simbolično, svakodnevno žive u ovom ambijentu...