U šarmantnom trosobnom potkrovlju na Dorćolu, površine oko 87 m2, koje je osmislio arhitekta Goran Vojvodić, dominira prostran, otvoreni dnevni boravak (oko 60 m2) s izlazom na terasu. “Za mene je to najvažniji deo stana“, kaže vlasnica, po obrazovanju pejzažna arhitektkinja, koja je jedno vreme živela u Francuskoj i Americi, odakle je, osim iskustava, donela i zanimljive detalje za opremanje kuće. “Volim taj osećaj slobode koji mi pruža. Kada dođu u posetu moji prijatelji najčešće komentarišu da imaju utisak topline i da im je kod mene ugodno.“

Tokom dana, skoro nikad nema potrebe da se pali svetlo. Glavni izvor svetosti su četiri velika “Velux“ prozora u kuhinjsko-trpezarijskom delu, ukupne površine od oko 4 m2, kao i četvorokrilna staklena vrata terase, velikih dimenzija. Zbog ovolike količine svetlosti, bilo je sasvim prihvatljivo zidove obojiti u tople nijanse (boja breskve) i u prostor uneti detalje u tamnim tonovima petrolejzelene. Dominiraju drvo, kamen i keramika, a posebna zanimljivost su tapacirani plafon u dnevnoj sobi, kao i zidovi u radnoj sobi, obloženi tamnozelenim, kariranim štofom.

Mobilijar je uglavnom pravljen ili donesen s putovanja, te zato ovaj stan ne izgleda kao deo nekog salona serijski proizvedenog nameštaja. Svaki kutak ima svoju priču i za vlasnicu posebno značenje i smisao. Tako na primer, ulogu stočića u dnevnoj sobi igra zanimljiv starinski kovčeg, pronađen na jednom tavanu u Americi. “Preživeo“ je putovanje preko Atlantika, kao kofer, pa se na njemu i dan danas, za uspomenu  nalaze nalepnice s aerodroma. Neobičan stalak koji takođe služi kao stočić pored ugaone garniture je zapravo mali bar s postoljem od kovanog gvožđa i površinom od šarenih keramičkih pločica, vedrih boja. Donesen je iz Francuske ’60-ih godina prošlog veka.PageBreak

“Sve drvene rukotvorine, od ramova za slike u trpezariji i iznad ugaone garniture u dnevnoj sobi, preko kuhinjskog dela sa šporetom, šankom i policama iznad njega, pa do komode u trpezariji, pravio je moj prijatelj Neno, koji se bavi stolarijom, ali koga smatram umetnikom, jer svaki komad nameštaja koji napravi, zaista ima posebnu vrednost“, kaže vlasnica.

Kuhinja u celokupan enterijer unosi posebnu draž: toplina braon tonova, kao i prirodni materijali, daju joj mediteranski šarm, čemu posebno doprinose pločice ispod aspiratora, s patiniranim finišom, korišćene i za oblaganje kuhinjske radne ploče. Sto s postoljem od kovanog gvožđa je delo domaćeg slikara Saše Pančića, koji je isklesao kamenu površinu, a drvena biblioteka u istoj sobi je stara, izbajcovana i prelakirana drvena stalaža iz bakine šupe u Vojvodini. To je jedan od vlasnici najdražih komada nameštaja u stanu. Očigledno je da je u pitanju enterijer u kojem je prijatno provoditi vreme. Prilagođen potrebama korisnika, u sebi sadrži tragove iskustva i uspomena, što ga čini živim i životnim. U pravom smislu te reči.

Tekst: Igor Vidović / Styling: Jovana Ćika, Bojana Krsmanović

Asocijacija na Mediteran, zemljani tonovi i prirodni materijali, uspomene iz inostranstva i zanimljivi detalji, karakterišu ovo potkrovlje u kojem svaki kutak ima svoje značenje i smisao. Prilagođen potrebama korisnika, u sebi sadrži tragove iskustva i uspomena, što ga čini živim i životnim u pravom smislu te reči.