Iako im to nije struka (on je producent, a ona montažer), bračni par Dragoljub i Tamara Nešković odlučio je da otvori stolarsku radionicu za opremanje enterijera i eksterijera, te da na taj način iskažu svoju kreativnost, koja se odrazila i na izgled njihove kuće na Senjaku, koja deluje kao da je izrasla iz prirode. Enterijer je u potpunosti njihov autorski rad. Okućnica prepuna zelenila ostavlja utisak da niste u gradu, što je ponekad zaista dragoceno, pogotovo za njihovog jednogodišnjeg mališana.

Nekada zapušteno dvorište, nakon 40 godina je prekopano i uređeno, sve do poslednjeg detalja. Stara fasada prednje strane je obrasla u bršljen, što deluje dekorativno i kući daje donekle tajanstven izgled. Građena je od cigle. Lepota i prednosti ovog materijala odlično su iskorišćene, te se ne stiče utisak da je pretrpela mnogo intervencija, a time ambijent dobija na toplini.

Kuću čine prizemlje i suteren, prvi sprat i potkrovlje. Ima dva glavna ulaza s jedne strane i jedan sa suprotne, koji vodi u dvorište. S vrata se ulazi pravo u prostran dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom, a s leve strane se nalaze kupatilo, mali toalet i dečja soba, kroz koju se prolazi u prednji deo kuće.

Svi komadi nameštaja su namenski pravljeni, u potpunosti prilagođeni potrebama porodice i u skladu sa zatečenim prostorom, koji je dobro iskorišćen. S obzirom na poslovno opredeljenje vlasnika, materijal koji u prostoru preovlađuje je drvo. Pošto je lakirano, ni jedan komad nije ostavljen u prirodnoj boji, već je ili izbeljivan, ili bojen u tamnije.  PageBreak

“Izbeljivanjem se postiže efekat prirodne nijanse, jer drvo tada ne požuti nakon lakiranja“, kaže Dragoljub. Deo iznad radne površine kuhinje obložen je prirodnim kamenom, tu su još kovano gvožđe i kerok, a na gornjim elementima se nalazi farbano staklo sa sitnim slovima: u pitanju su stihovi iz pesama Rolling Stonesa. Rerna, mikrotalasna pećnica, fioka za otpatke i prostor za pića i čaše ugrađeni su u beli stub, što je vrlo zanimljivo i praktično.

S idejom da se poveže moderno i rustično, nastao je skladan spoj prečišćenih, ravnih linija s nepravilnim oblicima cigle i prirodnog drveta, kao i komadi nameštaja po kojima se ovaj ambijent razlikuje od drugih. Tu su originalna rešenja polica sa skrivenim fiokama (na zidu od cigala dnevne sobe), drveni sto s točkovima od kontejnera, dekorativna uskršnja jaja, maska radijatora od beljenog hrasta i tri zidna sata koja pokazuju vreme u Beogradu, Torontu i Portsmutu – kao mali vremenski podsetnik na rođake u inostranstvu.

Prava blagodet, posebno u letnjem periodu, je veliko dvorište, delimično popločano, a delimično obraslo u travu. Baštenski sto i stolice na sklapanje omogućavaju opuštanje u romantičnoj atmosferi, ispod crno-bele prugaste tende. U drugom delu dvorišta se, razapet u senci između dva masivna stabla, nalazi simbol uživanja: mreža za ljuljanje, kao stvorena za beg od vreline u letnjim danima…

Tekst: Igor Vidović / Styling: Jovana Ćika

Ovo je priča o životnom prostoru bračnog para koji stanuje u prizemlju lepe stare kuće, koju su do detalja sami uredili. Obrasla u bršljen, ona je kao tiha oaza, zaklon od radoznalih pogleda, prirodna i nesavršena, udobna i autentična…