Stan u centru Beograda, u zgradi iz ’60-ih godina prošlog veka, s pogledom na Saveznu skupštinu, uredio je mladi arhitekta Ivo Otašević. Ovaj stan, nekada zagušen starinskim nameštajem i ugradnim plakarima, sada je svetao, elegantan i prostran, modernizovan i prilagođen savremenom životu i potrebama. „Odmah sam osetio da je ovo prostor koji mogu da preuredim kako mi odgovara. Zidovi, plafoni, pod, sve je srušeno i urađeno ispočetka. Pošto mi je niska tavanica delovala malo klaustrofobično, obradovao sam se kada sam video da postoji mogućnost da je proširim. Skinuo sam je, a ispod su ostale neobrađene grede koje su prekrečene. Tako sam dobio veću visinu i prostor je prodisao“, kaže Ivo. Upravo ova sirova površina, kao i stare, prekrečene cigle na zidovima, predstavljaju savršen kontrast inače dominantnim ravnim linijama i strogim, svedenim oblicima. 

Uspomene i tradicija, takođe, su deo ovog ambijenta: „Posebno mi je drago jedno ogledalo s početka XX veka, kupljeno u antikvarnici u Zemunu, koje potiče iz starih vojvođanskih kuća“, kaže Ivo i otkriva da voli kada slučajno naleti na komad nameštaja ili materijal koji ga oduševi, posebno ako uopšte nije skup, a savršeno se uklapa u neku zamisao. Tako su spontano usklađeni mnogi elementi ovog stana, kojem harmonija uglavnom sivih i oker tonova daje neophodnu toplinu, a beli zidovi, prozračan i pročišćen izgled. Pod je pokriven svetlim parketom, a ceo jedan zid u dnevnom boravku velikim panelima, ukrašenim lepim crno-belim fotografijama.

Sve je vrlo uredno i pedantno, a dinamiku ovoj površini daje namenski projektovana asimetrična crna polica. Ivo je autor i drvene komode uz TV set, kao i elegantnog, jednostavnog trpezarijskog stola, uz koji savršeno pristaju stolice slavnog Arne Jacobsena, danas klasika dizajna, koje svojom formom ulepšavaju, a ne opterećuju prostor.PageBreak

Tamnosiva garnitura geometrijskog oblika i „easy bag“ pozivaju na opuštanje, a sve kompletira kožni tabure u funkiciji stočića, koji je, između ostalog, poslužio kao ispomoć jednoj devojčici da napravi prve korake.

Poznato je da će i najlepši enterijer izgubiti na šarmu ako nije dobro osvetljen. Zato, da bi izbegao lustere i centralno svetlo, arhitekta se opredelio da napravi posebna, geometrijska rasvetna tela na plafonu u trpezarijsko-dnevnom boravku, kojima je postignuto indirektno, ambijentalno osvetljenje.

Prijatnoj atmosferi doprinosi moderna svetiljka iznad trpezarijskog stola, zatim ugradne sijalice, simpatične, jeftine plafonjere od crvene žice u predsoblju i ekskluzivne lampe za čitanje, pored kreveta. Spavaća soba je „presvučena“ u belo i u njoj je rasveta odigrala važnu ulogu: „‘Artemide’ lampe su me toliko oduševile, da sam zbog njih napravio celu konstrukciju s obe strane kreveta, koja inače nema funkciju, osim da ih drži i da delimično služi kao noćni stočić. Savršene su za čitanje, mogu da se pomeraju po vertikakali i da se rotiraju“, priča Ivo s oduševljenjem. Slika na zidu spavaće (i dnevne) sobe, njegove su kompjuterski obrađene uveličane skice, koje svojom geometrijom stilski zaokružuju izgled prostora. 

U ogromnoj i zavodljivoj ponudi kojom je tržište danas preplavljeno, vlasnik ovog stana vešto je pronašao optimalna rešenja, izbalansirao odnos cena – kvalitet – dizajn i u prostor uneo autorski pečat, modelujući tako udobno mesto za porodičan život, jedinstven, pročišćen i personalizovan ambijent, koji pritom izgleda kao iz časopisa.

Tekst Igor Vidović / Styling Bojana Krsmanović

Arhitekta Ivo Otašević, direktor arhitektonskog studija „Otash“, uspešno je primenio svoje umeće da za porodicu i sebe napravi prijatno utočište: komforan i moderan životni prostor, urban i s ponekim elementom klasike, koji nije lišen ni duha prošlosti, čiji mu tragovi daju posebnu draž.