“Jednostavnost nije cilj. Ona je nusproizvod dobre ideje i skromnih očekivanja. Dizajn može biti umetnost. Dizajn može biti estetika. Dizajn je tako jednostavan. Zato je tako komplikovan.” Paul Rand

Jednostavnost, vedrina, svetle boje i nesvakidašnji komadi nameštaja poznatih dizjnera osnovne su odlike jednog beogradskog stana. Da bi bio potpuno prilagođen potrebama porodice, kompletno je adaptiran, počevši od plafona, podova, zidova i drvenarije. Ipak, njegova osnovna struktura je zadržana, a najveća intervencija izvedena je u trpezarijskom delu koji je dobio proširenje, tako što je kuhinja premeštena i integrisana u prostor dnevne sobe.

Svi podovi su obloženi parketom od beljenog hrasta, a zidovi su uglavnom svetlih nijansi uz poneki koloristički akcenat. U komfornom prostoru dnevne sobe dominiraju topli, neutralni tonovi. Udobna ugaona sofa boje peska, crne kožne fotelje i masivan, nizak stočić, jednostavna crna stojeća lampa i neobičan, crni čiviluk, forme drveta.

Kuhinja poznatog italijanskog proizvođača “Valcucine” sastoji se od kombinovanih elemenata bež i sive boje, a detalj koji umnogome doprinosi prijatnoj atmosferi je luster (“Flos”), trodelnog staklenog abažura.

Stolice (“Vitra”) su istovremeno elegantne, neformalne i što je najvažnije, udobne. Krevet u spavaćoj sobi odvojen je pregradnim zidom od radnog dela ugradnom belom policom za knjige, a radna stolica dizajnersko je delo braće Bouroullec.  U drugom delu stana dominiraju svetle i nešto vedrije nijanse: žuta, ljubičasta, roze, bela i svetloplava, koje dečijoj sobi daju neophodnu živost.

U dnevnom boravku: garnitura boje peska (“Saba”), crna kožna fotelja Utrecht, dizajn Gerrit T. Rietveld (“Cassina”), nizak tamnosmeđi stočić (“Pianca”), lampa China (“Penta”), crni čiviluk (“Casamania”), zidne police i pravljeni kamin od italijanskog travertina (“Beokamini”).

Kuhinjski elementi u bež-sivoj kombinaciji (“Valcucine”), sa staklenim minimalističkim lusterima (“Flos”). U trpezariji: plastične stolice Eames Plastic Side Chairs (“Vitra”), ugradna bela polica, jednostavan beli pamučni stoljnjak, antikvarni luster i drvena posuda Tao (dizajn: Milica Jović).

U dečjoj sobi: žuta stolica Eames Plastic Armchair (“Vitra”), bela polica za knjige i igračke od stiropora (Casamania), cvetni tepih (“Brink&Campman”), beli luster (“Slamp”). Tepih geometrijskog dezena (“Brink&Campman”), fotelja pastelnih tonova s floralnim motivima (“Saba”), narandžasta pokretna kaseta za radni sto s dve fijoke (“Casamania”) i žute zavese (“Mottura”). Kupatilo: obloženo kvalitetnim mozaik pločicama (“Bisazza”). Stakleni, zeleni lavabo (“S.A.B. enterijeri”), s drvenim donjim delom, pravljenim po meri, iznad kojeg je okruglo ogledalo.

Simpatična bela polica od stiropora (“Casamania”), s pregradama različitih oblika, idealna je kako za igračke, tako i za školski pribor. Žuta plastična stolica Eames Plastic Armchair (“Vitra”), s nogarima za ljuljanje, uklapa se s ljubičastim zidom, a beli luster, s abažurom od plastičnih listića, daje prostoriji dodatnu razigranost.

U drugoj sobi dominiraju nešto intenzivnije boje. Žute zavese propuštaju dovoljno svetlosti, a jarkonarandžaste pokretne kasete za radni sto idealne su za funkcionalnalnost dečjeg radnog dela sobe. Pedantno odabran nameštaj poznatih dizajnera dao je ovom stanu, savremen, ali i zabavan karakter, te ga, uz vešto kombinovane boje i materijale, čini prijatnim mestom za život, u kojem se oseća duh jednostavnosti i smirenosti, ali u kojem nikada nije dosadno.

Tekst: Igor Vidović / Styling Ivana Vujević

Prostran stan u centru Beograda karakteriše pre svega pročišćenost formi, ali i znalački odabran mobilijar – dela poznatih dizajnera, koja svojim šarmom i estetikom daju prostoru neophodnu dozu elegancije, ali i živosti, posebno u sobi za najmlađe.